Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Znovu školství? Líp?

Vláda má zas jednou na programu školství. Národu je to už v podstatě šumafuk, protože má pocit, že se v poslední době o ničem jiném nejedná. Teda jedná, ale o školství s pauzami už kolik let. A s každým dalším zákonem, novelou, vyhláškou, opravou, nařízením a bůhvíčím ještě je to horší a horší. Nebo ne?

Od nového roku dostali mladí pedagogové konečně přidáno (dobrou krev to neudělalo, protože jinde se spíš ubíralo.) Teda přidáno. Většina je na tom stejně, někteří i hůř. Dostali vyšší tarifní plat, ale mnozí přišli o nenárokovou složku a nezáleželo jen na sympatiích šéfa. Prostě kde nic není, ani čert nebere. Na mnohých školách se s mladými svezli i ti délesloužící – z jejich příplatků ředitel dorovnal tarify mladých, hlavně tam, kde jich je většina. Dříve mladý sbor znamenal šetření, dnes je to pro ředitele pohroma – navíc s rizikem, že se mladé učitelky příliš neohřejí a „zmizí“ na mateřskou.

Nové maturity stály balík  - možná kdyby nebyly v této nabubřelé a přebujelé podobě, na tarify by zbylo víc. Dokonce třeba i pro nepedagogické zaměstnance – třeba uklízečky. Víte, co to je, pracovat za mizerný peníz v prostředí, kde jste považováni za „holku pro všechno“? A to našimi miláčky – žáky? Víte, co musí uklidit taková ženská ve školství? Žvýkačky nalepené na nejnemožnějších místech, jídlo rozpatlané po stolech, posmrkané kapesníčky v lavici, použité vložky a toaletní papír za mísou, stejně jako schválně načurané na zemi vedle pisoáru, petky pod lavicemi, papíry od svačin za košem. Opět schválně. Uklízečka je přece ve škole, aby uklízela, tak ať má co dělat. A to nemluvím o nesmazaných tabulích, nevymáchaných houbách a nezvednutých židličkách. To dneska od žáků raději nechtějte, mohli by vás – někteří – někam poslat, popř. by si mohli někteří rodiče stěžovat, na co že má škola uklízečky. Kuchařky v jídelně jsou často považovány za nerudné a nepříjemné – ano, jsou i takové. Ale aby někdo z žáků u okénka pozdravil, to se rovná téměř zázraku. Mnozí žáci se ve školní jídelně chovají jako v interhotelu – zbylé jídlo nechají na stole, jablko či jogurt hodí pod stůl – ať si to ty baby uklidí. No usmívejte se pak na ně za ty prachy!!!

Myslíte si, že přeháním? Na mnohých základkách a učilištích to opravdu není žádná sci-fi, ale každodenní realita a na vyšší platy těchto hlavně žen stále nezbývá.

A co se týká srovnatelnosti platů začínajících a délesloužících učitelů? Jako právě ona délesloužící musím říci, že mnozí začínající mladí učitelé jsou opravdu hodně šikovní (aspoň ti, co je znám), mají plno elánu, nápady, prací přímo žijí. Možná v lecčems chybují, ale chybami se přece člověk učí. Myslím, že vyšší tarify si zaslouží. Mnozí starší, kteří se zlobí, že mají jen o trošku vyšší plat než ti mladí, jsou naopak vyhořelí, rezignovali na nové, dožívají. Zaslouží si více? Dodalo by jim lepší platové a tím i společenské ocenění více elánu? Je to sporné, ale mnohým určitě ano. Necítili by se na okraji společnosti. Nikdy nemohou být spokojení všichni. Ale motivace penězi určitě alespoň do určité míry funguje. Myslím, že všichni učitelé si lepší platy zaslouží – to neříkám proto, že jsem učitelka, ale proto, že znám klady i zápory této profese. Mnohý mladý inženýr, kterého jsem na tuto dráhu nastartovala i já svou – snad – dobrou a poctivě vykonávanou prací, má ve třiceti víc než já, přestože ve škole k těm nejchytřejším nepatřil. Jen vykonává – netuším jak moc dobře – práci, která je zřejmě na stupnici hodnot řazena výše než ta má. Proč? Práce se stroji je důležitější než práce s lidským potenciálem? Jsem ráda, když mí studenti dojdou dál a výš. Ale zároveň je pro mě ponižující stále být ta „socka“ – která musí, ač vysokoškolsky vzdělaná, stále především počítat, co lze a co nelze zaplatit, zatímco mnozí polovzdělanci a kšeftaři jsou ceněni za „nápad“, „umění vyznat se“ apod.

Tak ať si vláda jedná, dohaduje se. Ale než se rozhodneme platit dluhy sousedů, měli bychom si zamést před svým vlastním prahem a rozhodnout se, co chceme. Sponzorovat Řecko, či zvýšit platy uklízečkám ve škole?  Zamést s korupcí, či ji nechat skrytě bujet?  Ochudit politiky a právníky o pár „šušňů“, či vybrat „rovnou“ daň od všech včetně těch nejchudších např. v dani za chleba a mléko? Ale především bychom měli konečně to, co se stále řeší, DOŘEŠIT!

Autor: Jaroslava Indrová | čtvrtek 21.7.2011 18:23 | karma článku: 17,03 | přečteno: 1767x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 6,23 | Přečteno: 280x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 238x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 347x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 500x | Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Neznámí útočníci stříleli v Rusku, cílem byla synagoga, kostel a policejní post

23. června 2024  18:55,  aktualizováno  20:03

Po střelbě na policejní post v Machačkale v ruském Dagestánu pokračuje v jedné ulici střet s...

Ukrajinci poslali do Česka 115 miliard. Banky zjišťují, zda nejsou z korupce

23. června 2024

Premium Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se mluví hlavně o tom, kolik peněz evropské státy posílají do...

Za reportáž povolávací rozkaz. Ukrajinští novináři se obávají o svobodu tisku

23. června 2024  17:57

Ukrajinští novináři se v poslední době setkávají s případy pokusů ovlivnit jejich zpravodajství ze...

Útok na Krymu zranil na 120 lidí. Rusové kvůli dodávkám střel viní USA

23. června 2024  8:44,  aktualizováno  17:23

Sledujeme online Ukrajina v neděli na území okupované Ruskem vyslala desítky bezpilotních letounů. V Sevastopolu na...

Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku
Jan Kempa: Správný muž se nestydí své ženě projevovat lásku

Profesionální trenér sportovců-profesionálů i hobbíků, vytrvalec a závodník, Jan Kempa, je mužem činu. Svůj život obrátil v patnácti doslova...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy