Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

cky říkám, že děti jsou takové, jaké jsme si je vychovali. A tahle generace se nám tak trochu nepovedla. Pozor, to není urážka této generace, ale střela do vlastních řad. Pěkně jsme se na nich toziž podepsali.

Když se narodili, jásali jsme, že konečně bude komu odkázat hmotné i nehmotné dědictví – takový malý baby boom. Ale jen radost pro ně školky a školy nevycucala z prstu. Čekaly na ně přeplněné školky, školní třídy, následně i odklady školní docházky, boj o místa na střední. K tomu se přidal covid a učitelé, kteří byli v oblasti techniky sto let za svými žáky. A tak se témeř celé dva roky mnozí žáci flákali, neboť škola na on-line výuku nebyla absolutně připoravena. Naučili se vysedávat u počítače – učitele na druhém konce uměli oblafnout naprosto skvěle, a tak mohli místo učení hrát hry. Prokrastinovat. To vše se odrazilo na školních výsledcích. Tato generace se prý nerada učí, protože vzdělání nepovažují za tak důležité. Ano, je to pravda a nás dospělé nenapadlo nic jiného, než je politovat a „uzpůsobit“ jim podmínky. Pár let to šlo, ale nejde to stále.

Tak jak se doba vracela do normálních kolejí, začali jsme i my na – dnes již studenty poněkud zvyšovat své požadavky. Zahrnuli jsme je další kopou informací, vědomostí, poznatků... Jenže jsme zapomněli, že byli zvyklí na „sametový“ přístup, nikdo po nich doposud nechtěl VÝKON!

A co přišlo? Mnozí se začali hroutit, pedagogicko-psychologické poradny mají obsazeno na měsíce dopředu. Hysterické a plačtivé scény, probdělé noci před písemkou, deprese a sebepoškozování. Řekl by někdo, že to takhle skončí v době, kdy dnešní maturanti byli žáčci školky a hodné maminky jim do kočárku půjčovaly své mobily a oni si s ním tak pěkně hráli a ani nedutali... Dodnes sedí nejraději u počítače, sluchátka na uších, pěkně od plic si u toho nadávají a představte si – anglicky! To je snad jeden z nejoblíbenějších školních předmětů, z něhož si často nosí domů jedničky. Jinak většinou všechno zůstává na poslední chvíli a pomoc se hledá, kde to jde. I u umělé inteligence, s níž jsou jedna ruka.

Dnešní středoškoláci jsou zavaleni informacemi, se kterými si nevědí rady. Netuší, že ne vše je třeba ukládat do paměti, nejsou schopni třídit. Navíc jsou na technice silně závislí – i na rande sedí milenci vedle sebe, v ruce mobily, na uších sluchátka. Skoro zapomněli psát – děsí je, že by měli něco napsat klasickým psacím písmem. Zato displej svého mobilu ovládají naprosto dokonale. Nejsou schopni podřídit se dohodnutým pravidlům – formuláře, normy – ani si je nepřečtou a pak se diví, že „to mají špatně“. Šidí a podvádějí, opisují z internetu, protože nestíhají. Většina z nich chodí pozdě. Jsou absolutně nesamostatní – rodiče je přece vozili nejen do školy. Spousta z nich je závislá na kofeinu, ale i na cigaretách – další berlička, o niž se lze opřít.

I oni nakonec dospějí, a tu maturitu většina z nich udělá. Mnozí budou pokračovat ve studiu – většina bez ambicí, jen aby něco dělali, a nakonec budou řídit tuto zemi. Jak se s tím popasují? Přestanou brát antidepresiva, přestanou se poškozovat, nebo budou pít a brát drogy, aby tlak na sebe vydrželi?

Nemají to lehké a bude hůř. Dali jsme jim vše, ale nenaučili jsme se, jak se pohybovat v moderním světe plném nástrah hlavně technického rázu. Jak se vypořádat s tlakem, s obtížemi. Pořád jsme si říkali, že jsou to chudáci, kterým ublížil covid a že jim musíme pomoct. Ale pomáhat nejde do nekonečna. Jednou si budou muset pomoct sami. A ti, kteří se to učí, mají můj obdiv. A přeju jim, ať vše v jejich životě je zalito slunce – i když i oni dnes už vědí, že to tak prostě být nemůže.

Autor: Jaroslava Indrová | pondělí 22.4.2024 16:05 | karma článku: 18,94 | přečteno: 484x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Trocha bilancování na závěr roku

Na konci roku je zvykem bilancovat - ohlížet se zpět a zjišťovat, co nám rok minulý dál a vzal, a také si dávat předsevzetí do roku nastávajícího. Tak se na to podívejme.

29.12.2023 v 8:53 | Karma: 9,67 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Hloupneme, nebo jsme stále chytřejší?

Na nejmenované významné akci jsem se setkala s jedním svým bývalým studentem - mimochodem úspěšným mladým mužem - který se mě zeptal, jaké jsou dnešní děti. Jsou jiní než my? Tato otázka a text v sobotní Frontě mě přiměly k zamyš

21.12.2023 v 21:03 | Karma: 22,90 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Poděkujme básníkovi za krásné slovo

Dnes je to 34 let, co zemřel básník Jan Skácel. Příslušník brněnské skupiny Host do domu, nedostudovaný učitel, který se upsal krásnému slovu.

16.11.2023 v 14:30 | Karma: 11,28 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslava Indrová

Trápí vás také noční můry?

Noční můry trápí nejen mladé dívky, kterým královna Mab za hříšné myšlenky přičaruje pupínky na nose, ale asi všechny. Občas... Ale u nás snad ty potvory bydlí.

17.9.2023 v 19:35 | Karma: 9,99 | Přečteno: 223x | Diskuse| Osobní

Jaroslava Indrová

Co nám chybí ke štěstí a zdraví...

Neustále se mluví o tom, že v lékárnách chybí penicilin a jak se ministerstvo snaží, aby ho byl dostatek. Poté, co jsem si dnes přečetla výzvu na webovkách SÚKLu,si říkám, jestli to není jen zastírací manévr.

25.8.2023 v 13:55 | Karma: 16,37 | Přečteno: 412x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.