Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KL

Tipeq

21. 7. 2011 19:49
Jen o platech to není

Škoda, nadpis sliboval zamyšlení, cestu k nápravě a nakonec je to jen o platech.

Základní problém spočívá v přebujelosti sítě škol a až přílišné dostupnosti vzdělání od ZŠ po VŠ, s výjimkou několika prestižních fakult a mizivého procenta středních škol.

Jako první krok snížit počty žáků, učitelů i škol a při stejném finančním zatížení budou podstatně lepší výsledky. Spolu s tím přizpůsobit "osnovy" (nyní švp dle rvp) skutečnému životu a praxi, zrušit polovinu gymnázií, zrušit možnost maturovat "učňům" a zrušit polovinu vš. Zpoplatnit aspon částečně vš a zpoplatnit veškerá opakování ročníku na sš, včetně různých vykutálených přestupů mezi středními školami.

Důsledkem by byl i strach o učitelská místa a zlepšení kvality práce a odstranění nešvaru s "nedodržováním" pracovní doby a "pseudosamostudiem" během podzimních, jarních a vánočních prázdnin.

Našlo by se toho ještě mnohem víc, jako práce inspektorů, kteří se zabývají papíry a nikoliv výukou. Atd - nekonečný příběh

0 0
možnosti
KL

Tipeq

21. 7. 2011 19:52
Re: Jen o platech to není

A samozřejmě důsledek by byl i jasný pro žáky, zvýšená konkurence mezi nimi by se taky nutně projevila. Tak jak je školství nastaveno, studium žáci chápou jako trpkou povinnost až pro ukončení vš a to je špatně. Následken toho nemají žádnou motivaci. Za ušetřené prachy by bylo možné těm nejlepším poskytovat stipendia.

0 0
možnosti
  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy