Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stone a Thatcher vyvolali/y spor

Česká přípona –ová, kterou nosí většina Češek, prý vyvolává u mladé generace odpor, je-li připojena k příjmení cizinky. Dokonce některé z domorodek si ponechaly nepřechýlený tvar aspoň u příjmení svého manžela, které přijaly.  Například bývalá rosnička Petra Eliáš Voláková nebo další celebrity jako Kateřina Konvalinka Průšová, prezidentka fondu Kapka naděje Vendula Auš Svobodová nebo bývalá reportérka Kateřina Bouda Svobodová. Líbí se vám to?

Líbí, nelíbí, já si vždycky vzpomenu na Anežku Hodinovou Spurnou a Viléma Prokopa Mlejnka. V dětství se mi tyto dvě osoby díky svým jménům hluboce vryly do paměti. Moderní kombinace nepřechýlené + přechýlené příjmení, k nim ještě pokud možno dvě křestní jména, a je to skoro jako Hadži Halef Omar ben hádží Abú'l Abbás ibn hádží Dávúd al Gossarah z knížek Karla Maye. Představte si, že se jako Anna Marie Černá zamilujete do Pavla Bílého. Opravdu si budete od svatby říkat Anna Marie Bílý Černá?

Feministky tvrdí, že nosit příponu –ová je potupné, neboť přechýlený tvar vznikl proto, aby označil ženu, jež onomu muži patří, stala se jeho vlastnictvím. Dnes, kdy se manželství (snad) na peněžním základě nedojednávají, by bylo lepší říci „k onomu muži patří“. I ony ženy, jež si do jména vkládají příjmení svého muže, tím přece dávají světu najevo, že k sobě patří, že jsou pár.

Tím, že se stále více necháváme ovlivnit angličtinou, která ale funguje na zcela jiném jazykovém principu než čeština (např. nezná skloňování, mluvnickou shodu), dochází často ke kuriózním situacím – viz titulek. Co třeba říkáte na titulek v tisku: Williams opět vítězí, nebo Williams byla poražena až po tuhém boji. Nepláče čeština víc než Serena, které je to absolutně fuk, že v českých novinách má její příjmení trochu jiný tvar? Myslíte, že je čte? Nebo: Martina Navrátilová zvítězila nad Steffi Graf či naopak Steffi Graf porazila Martinu Navrátilovou. Čeština vyžaduje skloňování, takže by to mělo být „nad Steffi Grafem“ – podle feministek, Grafovou podle pravidel.

Děti se v sedmičce učí, že Nastasja Kinski se skloňuje bez Kinské, Tolstaja bez Tolsté apod. „Moderní čeština“ – tedy ona feministická Kinski ponechá a naopak vyrobí Tolstoju. A taková obyčejná Julča, která se narodila na Ukrajině, má smůlu, protože díky mezinárodním dohodám se její jméno přepisuje přes angličtinu, takže ač její jméno zní v češtině i ukrajinštině či ruštině stejně, musí se psát Yulia. A jmenuje-li se její otec Žukov a ona má v rodném jazyce přechýlený tvar Žukova, musí tak být i u nás, přestože přechýlený český tvar by zněl Žukovová (viz kosmonautka Valentina Těreškovová). A ještě se to bude psát anglicky Zhukova.

Upletli jsme si na sebe bič. Čím víc budeme mateřštinu komplikovat a snažit se ji přizpůsobit angličtině, tím do ní budeme vnášet víc problémů a komplikací, do kterých se my sami budeme zaplétat a ve kterých se pak nebudeme schopni orientovat.

A základní pravidlo, které se snažím předat svým studentům? Kde jde na cizí slovo aplikovat české pravidlo, udělejme to. Tedy vietnamská příjmení asi přechylovat nebudeme (stejně nevíme, co je příjmení a co jméno :-)), ale komolit příjmení slovanská a nepřechylovat německá či anglická je směšné. Málokdo je umí opravdu „anglicky“ vyslovit, takže přidání ženské přípony či skloňování už je pak prkotina. Ale aspoň nám to „jde od huby“. Jinak bychom dodnes hráli football a hockey a slavný román Jih proti Severu by napsal nějaký chlápek Margaret Mitchell.

Autor: Jaroslava Indrová | středa 17.8.2011 19:09 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1801x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 5,36 | Přečteno: 275x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 237x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 280x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 346x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 499x | Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Motorkář v Troji na přechodu srazil školačku, skončila v umělém spánku

17. června 2024  16:29

Vážná zranění pánve a kyčle utrpěla v pondělí ráno nezletilá dívka, když ji na přechodu před ZŠ...

Ve francouzských Metách řeší útok bodnou zbraní, pět lidí je zraněných

17. června 2024  16:07,  aktualizováno  16:25

Pět lidí v pondělí utrpělo zranění při násilném činu spáchaném sečnou nebo bodnou zbraní ve...

Od přátel a příbuzných vylákal skoro 52 milionů, za podvod dostal pět let

17. června 2024  16:23

Krajský soud poslal dnes na pět let do vězení za podvod čtyřiašedesátiletého Zdeňka Starého, který...

Američané vyhlížejí klíčovou bitvu slov. Trump je v ráži, Biden tvrdě trénuje

17. června 2024  15:25

Premium Spojené státy čeká příští týden první debata prezidentských kandidátů. Oba ke klíčovému bodu...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 13,71
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy