Proč děti vyhazují školní obědy
"Ostravský magistrát nyní přichází se zajímavým projektem, který se dotkne stravování v jídelnách základních škol na jeho území. Projekt dostal název Fajne školní bistro a ve školách odstartoval s novým školním rokem. Jeho cílem je zatraktivnit stravování pro školáky, aby se mimo jiného zamezilo plýtvání jídlem." citace z Novinky.cz, 16. 9. 2019
Projekt mě zaujal, ale nemyslím si, že bude mít nějaký větší efekt. Podle mě je pes zakopaný jinde.
Pracovala jsem na škole, která nemá vlastní jídelnu a odjakživa jídla dováží. Kvůli nedostatku prostoru ve výdejně je podáváno jen jedno jídlo, není možný výběr. Dlouhé roky obědy dováželi z nedaleké školy stejného typu. Skoro všichni si stěžovali, brblali žáci i učitelé. V současné době se dováží obědy z obrovské centrální vývařovny, která vaří pro mnoho ostravských škol, a většina brblá opět.
Chápu, že pro školní stravování platí docela tvrdé normy týkající se obsahu bílkovin, spotřeby masa a mléka, zeleniny. že je problém s ohříváním - ne každému pokrmu sluší. Ale čočka s párkem, frankfurtská polévka, zapékané brambory s uzeninou podle mě právě této normě příliš neodpovídají, ani když k obědu podáte zároveň sladký jogurt. Párek půlka děvčat vyhodí a jogurt buď donesou domů, nebo nechají ležet na stole. Proč se po obědě docpávat něčím, co obvykle snídám?
Původní dovozce vařil klasiku - maso s brambory, omáčky, knedlíky, bylo to stále stejné, jak linka podle pravítka. Nic vás nepřekvapilo, i když jídlo bylo někdy dobré, jindy méně.
Velkovývařovna inovuje. Dodává nejen klasiku, ale i speciality - kung pao s rýží, milánské špagety, švédskou rybí polévku, pizzu, smažený sýr s tatarkou, musaku. Co je to platné, když kuchaři nepoužívají ani koření, ani bylinky, všechno chutná stejně - nijak. Např. pizzou je nazývaná buchta vysoká dva centimetry a potřená kečupem a posypaná špetkou sýra. Podobné je to s ostatními "specialitami". Nedá se to jíst, protože ve škole se nesmí dosolovat ani čímkoliv dochucovat. Když se zeptáte, proč dítě jídlo vyhazuje, řekne, že je to hnusné. A často má bohužel pravdu.
Opravdu jsem nepochopila, proč místo toho, aby se rozpočítaná částka dala celá na hlavní jídlo, nutriční hodnota je doplňována jogurty či pudinky. Zeleniny se podává minimálně a co je nejhorší, porce jsou "unifikované". Spousta menších dívek - i větších - by si dala méně přílohy, zatímco jejich chlapečtí spolužáci zvící málem dvou metrů by onen "odpad" na svém talíři radostně přivítali. Nelze. Spěchá se, tak se to fláká, jak to vyjde. Ber, nebo nech ležet. Takže středoškoláci, aby neměli problémy" chodí oběd čipnout a jdou si do hranolkárny nebo na pizzu k Albánci.
Cože jsem vlastně chtěla říci? Že je vše v lidech. Když budeme nejen vymýšlet, co dětem k obědu podat, ale také jak to ochutit, aby jim to chutnalo, když budeme vydávat o chvilku pomaleji, ale s rozumem a citem, mohl by se vztah dětí ke školnímu stravování zlepšit. Zatím nevidím cestu ven. Podhodnocené kuchařky na svou práci kašlou. Nasypat do hrnce, zamíchat, naflákat na talíře. Mnohé se na strávníky mračí jak na vrahy a místo bazalky a tymiánu jim sypou do talíře jed svých pohledů. Ve školní jídelně či bufetu to nikdy nebude jako v interhotelu, ale i rizoto, žemlovka či šunkafleky mohou chutnat. Ba co víc, mohou chutnat skvěle, když jsou uvařené s láskou.
Jaroslava Indrová
Pozor na gaslighting!
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/04/4998/w230/Bf109190.jpeg)
V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.
Jaroslava Indrová
Když vás zradí zdraví
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/04/4998/w230/Bf109190.jpeg)
Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...
Jaroslava Indrová
Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/04/4998/w230/Bf109190.jpeg)
Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.
Jaroslava Indrová
Zdraví jako komodita?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/04/4998/w230/Bf109190.jpeg)
Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“
Jaroslava Indrová
Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/15/04/4998/w230/Bf109190.jpeg)
Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Pronájem byty 3+kk, 63 m2 - Jemnice](//1gr.cz/u/free.gif)
Pronájem byty 3+kk, 63 m2 - Jemnice
Tyršova, Jemnice, okres Třebíč
11 000 Kč/měsíc
- Počet článků 376
- Celková karma 12,67
- Průměrná čtenost 1897x