Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když jsem přečetla článek a některé komentáře, vyšlo mi z toho, že všichni kromě kuchařek v jídelnách jsou výborní kuchaři. Ohrnují nos nad jejich prací, ale talíře doslova vylíží a až později si vzájemně postěžují, jaký to byl dnes blaf. Nevím kolik platí učitelé ve školních jídelnách za oběd, ale určitě ta cena nebude vysoká, každá hodnotná svačina je určitě dražší. Navíc je každý den čerstvé jídlo z kvalitních potravin, sen každého z nás, kdo musel vzíti za vděk jídlem z restaurací, kde tato jistota určitě nebyla.

A děti, proč vyhazují školní obědy, tady je úplně jednoduchá odpověď. Nemají udělané návyky na teplé jídlo, doma se většinou nevaří, když tak nějaké ty rychlovky, pro většinu dnešních mladých matek je česká kuchyně nezdravá, přeloženo, pracná.

To je první bod, druhý se týká bezplatného stravování, když to neplatím, proč to nevyhodit, když mi v kapse cinká kapesné, za které si koupím hambáč, nebo nějakou sladkost.

Chtělo by to asi udělat v těchto věcech pořádek, nastavit cenu oběda tak, že každý rodič doma svým dětem rád řádně vysvětlí, že peníze nerostou na stromě, tedy nebudou s jídlem plýtvat a hlavně odbourat obědy zdarma, když slyšíme v televizi od kuchařek, jak se plní nádoby na zbytky, na to přece stát nebude přispívat, na jídlo které nakonec skončí u krys v kanále.

Je velice laciné toto svádět na nekvalitní práci těch, kteří se v té škole opravdu zapotí, no snad ještě dětí, které náhodou nejsou omluveny na hodinách tělocviku a tedy poctivě cvičí.

1 0
možnosti
ŠM

mamka vařila SKVĚLE, ve školní jídelně mi šunkofleky,frbr,čevačiči, koprovka ani žemlovka nechutnaly...doma, ano..ve škole to vypadalo děsivě i v těch kastrolech a pekáčích..doma luxusně...v době mého školního dětství,se dalo jít leda do bufáče na sekanou s brsálem nebo vlašák s rohlikem..ale díky za to..

0 0
možnosti
DJ

Děti jsou akorát zhyckane fastfoody - doma se nevari samé polotovary - tak se nedivte ze jim nic nechutna.

To navíc podporované všude přítomnou kritikou všechno a všech tolik tipickou pro Česko

2 3
možnosti
Foto

Mám velké štěstí, že naše děti navštěvují školu, jejíž kuchařky se umísťují na předních příčkách v soutěži školních jídelen. Je to bez problémů, lepší jídlo, než ve fabrice... Stačí jen chtít.:-) http://www.zsotrman.cz/skola/skolni-jidelna/1262-nejlepsi-skolni-obedy-v-cr-vari-na-manesce.html

0 0
možnosti
MH

Plně souhlasím s autorkou ... Přijde mi, že dnes již neumí v jídelnách vařit. Vlastně asi už lidé neumí vařit vůbec. Byl jsem na akci, kde se propagovala "zdravá" a vegetariánská strava. Jsem už starý člověk. Také jsem měl období, kdy jsem maso nemusel. Bohužel propagátorky vegetariánské stravy co se prezentovaly na této akci, nic neslyšely o bylinkách, o koření a sůl bylo zřejmě něco extrémně jedovatého. V konečném důsledku vše co prezentovaly chutnalo jako piliny. Když se nedívaly i jejiich děti utíkaly na párek, než jim matky rázně vysvětlily, že toto je tedy rozhodně "Fuj !".

1 1
možnosti
BG

To máte s těmi obědy pravdu. Ve škole jsem se stravoval celkem 23 let a někdy to byly dobré obědy, jindy zase ne. Někdy jsem neměl na výběr ani z těch tří jídel.

Ale obědy na základní škole byly nejhorší. Jen jedno jídlo. Když bylo maso, tak bylo šlachové a já jsem odmítal takové "pneumatiky" žvýkat čtvrt hodiny. Navíc mě učitelky nutily jídlo dojídat. Já vím, že se nemá plýtvat jídlem, sám to dodržuju, i když už ve škole nejsem. Ale nebudu jíst něco, co mi nechutná. To si raději uvařím něco sám.

Ale Váš popis čehosi, co v jídelně nazvali "pizza", je vtipný ;-D. Kolikrát jsem takhle nepoznal rozdíl mezi pizzou a langošem. Nebo mezi bramborovou kaší a montážní pěnou.

Poslední dobou uvažuju, že začnu jíst psí a kočičí žrádlo. Je mnohem lepší. :-) A aspoň budu mít lesklou srst. ;-D

6 0
možnosti
ZS

Tak hlavně jestli vás má kdo pročesávat. :-)

0 0
možnosti
IH

I23r76e20n39a 64H18r36u46b30á

29. 9. 2019 16:40

Vyhlazují protože jsou rozmazleni.

3 10
možnosti
BG

Ne. Buď to nejí, nebo jsou alergičtí.

Můj je ten první případ. Nebudu jíst něco, co mi nechutná. Nejsem ani blázen a ani nemám kachní žaludek, který stráví všechno.

3 1
možnosti
VV

V amerických školách se učí ale i obědová jinak. Děti se do školy až na nádvoří a bezpečí dostanou 480,000 školmími autobusy zcela zdarma. A denně i domů. několik druhú obědú podle vlastnáho výběru dítěte stojí každý 1 dollar. Obědy si vybírají sami děti a protože nežijeme v totalitě, nikdo jim do kvality obědů NESMÍ kecat a stát tedy speciálně.

Učí se jinak a v každé učebně se sejdou žíci různého věku, na předmětech povinných i nepovinných. Mezi povinné patří English, Math, Sciences.

Učí se úplně jinak než v Čechách a výsledkem je že VŠICHNI umí. Povinná školní docházka je 12 let. Pak drtivá většina studentů odchází na College různého zaměření. Yo už zpravidla zadarmo není až na výjimky a tak si berou studenti PŮJČKY. Řškl bych v průměru od 100 do 130,000 dolarů (nějakých 300,000 Kč) které po ukončení školy splácí !!

Jo, je to mimo téma. Amíci jedí v jídelně, a co nechtějí to vyhodí.A zase je to JEN JEJICH věc a nikomu do toho nic není. V totlitách se na témata diskutuje, zakazuje se dětem cukr, tuky, a nebo se prostě jídelna zavře a děti ponechají o hladu. Ano, i to se stává.[>-]

0 11
možnosti
VV

sorry za překlepy. Mám americkou klávesnici s českým softwarem.

0 0
možnosti
JS

Hlavně že už je nenutíte to dojídat jako za nás, já dost jídel nejedla a bylo to peklo... A jinak se nezavděčíte nikdy všem, vidím to u nás v závodní jídelně.

5 0
možnosti
VV

taky jsem byl v družině nucen dojídat a třeba i hodinu po obědě jsem tam, musel ještě sedět. V totalitách to byla běžná věc.

2 0
možnosti
AZ

Pokud tam stále stejně dobře vaří (jako před pár lety), tak na ZŠ Jih Žatec určitě děti školní obědy nevyhazují (když už, tak... rozmazlený jútúber;-)). Tam bylo jídlo vždy excelentní.

0 0
možnosti
  • Počet článků 372
  • Celková karma 18,94
  • Průměrná čtenost 1907x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda.