Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Příteli

Ten znáte? Přijde mladý muž do pokladny v Praze na hlavním nádraží a zavrčí: "Dvakrat, pičo!" "Na Hlavní, nebo na Svinov?" opáčí prodavačka.

Pokud jste nepochopili, následuje dodatek. Vtip si dělá legraci z toho, jak vulgárně se mluví v Ostravě, kraji hrubých havířů a hutníků, temné menšiny obývající ostravský Bronx - Přívoz. Pokud se ale zajímáte o fotbal, víte, že ostravští fanoušci na inkriminovaném slovu nevidí nic extrémně vulgárního, naopak, učinili z něj oficiální baníkovský pokřik, který se často nese stadionem a který si mnozí hrdě nechají natisknout na své bleděmodré tričko. 

Když jsem před více než čtyřiceti lety přišla do Ostravy a shodou okolností rok a půl strávila v právě Přívoze, kde jsem denně potkávala havíře s černýma očima a tmavé spoluobčany loudící pod jakoukoliv záminkou drobné, nejvíce mě zaskočila právě ono jadrné vyjadřování, které padalo z úst mužů, jako by se nechumelilo. Časem jsem si zvykla, že ač havíře s podmalovanýma očima už nepotkávám, hrubý slovník většině Ostravanů tak nějak zůstal. 

Své děti jsem se snažila vést podobně jako moje maminka mě a mého bratra. Jsou slova, která můžeš znát, ale slušný člověk je nepoužívá. Výjimkou může být situace, když se kladívkem praštíš do prstu a ulevíš si, tam se to dá tolerovat. Čas šel dál a já si uvědomila, že když rozbiju talíř nebo mi spadne hruška na palec u nohy, ujede mi občas výraz, za který bych jako dítě šla do kouta, nebo dostala zaracha. Že mé děti si nadávají do debilů a nevidí v tom žádnou hrubou urážku, jen momentální nesouhlas se sourozencových jednáním. 

Začala jsem si všímat vyjadřování svých studentů a došla jsem k názoru, že za co jsme kárali před lety učně, dnes tiše tolerujeme gymnazistům. Studenti vysoké školy se oslovují vole, vole, někdy použijí i ono slovo z vtipu, ale co mě překvapilo nejvíc, oslovují se tak i dívky. Hoši mezi tím objevili své přirození jako vhodné oslovení kamaráda a vulgární označení povětrné ženy už dávno nemá příchuť žalovatelné urážky.

Ale abych nelamentovala nad Ostravou, ono se to změnilo všude. Ještě před pár lety jsem ve vlaku na Královéhradecku s úsměvem sledovala, jak si středoškoláci vedle mě nadávají láskyplně: "Ty joudo!" a dnes se oslovují mnohem jadrněji i oni.

Hrubneme my, nebo jen náš slovník? Je to jen proto, že chceme být zajímaví a nejdeme pro slovo daleko, nebo si opravdu nevážíme jeden druhého? Každá mladá generace přinesla do jazyka svou stopu, hlavně v hodnotících výrazech, kde se nespokojila se slovníkem svých rodičů. Takže co pro generaci dědů bylo príma, pro generaci otců už to bylo senza a pro tu nejmladší super. Mým vnukům jsou k smíchu všechny tři výrazy, pro ně je všechno hustý. K dotváření slovníku patřily i silné výrazy v ústech pubertálních mladých mužů. Ale byli tu rodiče, kteří se snažili své děti usměrnit, a většinou to fungovalo, navíc hrubé vyjadřování se považovala za hodné člověka z nižší společnosti. Dnes často podle slovníku nerozeznáte člověka vzdělaného od bezdomovce. Postavte se k hřišti, kde tatínkové se svými synky čutají do balónu, a uslyšíte věci!

A co je nejhorší - vulgárně mluví politici při televizních besedách, prezident ve svém projevu, v parlamentu se poslanci titulují zvířecími jmény a používají slova dříve žalovatelná. 

Máme mezery v pravopise (v ostravském Tesku visí navigační cedule: směsy), neumíme se správně vyjadřovat, machrujeme s cizími slovy, ale vulgarismy ovládají už děti z mateřinek. Škoda. Neměli bychom s tím něco dělat?

Jednou jsem suplovala klučičí tělocvik a kluci si jako obvykle nadávali do volů. Zastavila jsme hru a ve snaze napomenout a zároveň příliš neprudit říkám: "Pánové, zkuste místo každého, ty vole, říct příteli. Uvidíte, co to udělá." Kluci z toho měli velkou legraci a až do konce hodiny to opravdu dělali. A když se někdo spletl, hned ho opravovali. A kde je pointa? Když jsem šla za týden kolem hřiště, kde ve volné hodině kluci hráli nohejbal, slyšela jsem jak jeden volá na druhého: "Žádný, ty vole, ale příteli!"

 

 

Autor: Jaroslava Indrová | pondělí 26.11.2018 15:33 | karma článku: 32,73 | přečteno: 1649x
  • Další články autora

Jaroslava Indrová

Pozor na gaslighting!

V poslední době jsem se vezla na vlně oddechové literatury pro ženy. Všechny ty Romantické útěky Julie Caplin byly tak předvídatelně milé, končily happyendem, v chladném počasí hřály hrdinky horoucí city.

2.6.2024 v 0:00 | Karma: 6,63 | Přečteno: 282x | Kultura

Jaroslava Indrová

Když vás zradí zdraví

Říká se, že na každého jednou dojde. Ano, i na toho, kdo je přesvědčený, že jeho zdraví je pevnější než mramorové schodiště v Komerční bance. Jednou to prostě přijde a pak...

1.6.2024 v 10:22 | Karma: 11,92 | Přečteno: 238x | Společnost

Jaroslava Indrová

Budou pravnoučata vědět, co byly výkladní skříně?

Když byly děti malé, neměla jsem moc možností někam si vyrazit sama. Až jednou - trochu jsme se s mužem nepohodli a já, děti, neděti, vyrazila do města.

24.5.2024 v 11:29 | Karma: 12,09 | Přečteno: 281x | Diskuse | Společnost

Jaroslava Indrová

Zdraví jako komodita?

Nechtěně jsem vyslechla rozhovor o sousedovi, který si musel najít nového zubaře, když ten jeho zemřel, a co ho to stálo. Měla jsem sto chutí vmísit se do hovoru se slovy: „Ať je rád, že zubaře vůbec sehnal!“

21.5.2024 v 19:11 | Karma: 20,03 | Přečteno: 347x | Společnost

Jaroslava Indrová

Generace Z, někdy M, také internetová generace, děti nového tisíciletí či zoomeři

Letos čeká maturita na další studenty, kteří jsou označování jako generace Z, popř. M. Vyrostli na internetu, s mobilem jsou téměř srostlí, zasáhla je pandemie covidu.

22.4.2024 v 16:05 | Karma: 19,15 | Přečteno: 502x | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 12,67
  • Průměrná čtenost 1897x
Jsem učitelka, která  i po dlouhé praxi učí ráda. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy