Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Spisovatel odsouzen

Ani mezinárodní věhlas a Nobelova cena za literaturu nepomohli tureckému spisovateli Orhanu Pamukovi před soudním tribunálem v jeho domovském Istanbulu.

Soud ho uznal vinným z urážky tureckého národa a odsoudil ho k pokutě šesti tisíc tureckých lir (zhruba 3,8 tis. dolarů), které by měl vyplatit pěti lidem, jenž na něho v roce 2005 podali žalobu. Pamuk má patnáctidenní lhůtu se proti verdiktu odvolat.

Kořen celé kauzy je v rozhovoru, který spisovatel poskytl švýcarskému deníku Tages-Anzeiger. V něm Orhan Pamuk mluví o tom, že v Turecku bylo zabito na milion Arménů a 30 tisíc Kurdů, ale v Turecku to prý nikoho, s výjimkou jeho samotného, nezajímá. Žaloba na sebe nenechala dlouho čekat. Podaly ji rodiny tureckých vojáků zabitých při vojenských operacích právě proti Kurdům.

Žalobu istanbulský soudní tribunál na poprvé zamítl. Zdůvodněním byla nejasná míra škody, kterou svými slovy konkrétním představitelům národa způsobil. Odvolací soud však kauzu vrátil. Prý bylo třeba vzít do úvahy důstojnost a sebeúctu žalobců i pocit sounáležitosti s národem.

To ovšem není vše. Jeden ze žalobců, bývalý předseda turecké Advokátní komory Kemal Kerinçsiz, je totiž v současnosti v domácím vězení kvůli obvinění, že je členem protivládní ultranacionalistické organizace Ergenekon. Ta podle zjištění tureckých úřadů plánovala mimo jiné atentát právě na Orhana Pamuka.

Rozhodnutí soudu se tak zdá být značně netransparentní. Autor se ocitl v nelibosti různých tureckých radikálů svým předposledním románem Sníh (Kar – česky Argo), který se stal první hnací silou k udělení Nobelovy ceny za literaturu. Tou druhou byla kniha vzpomínek Istanbul. Pamuk se v nich dotýká turecké minulosti i budoucnosti. Zároveň jako vždy klouže mezi východem a západem a stírá jejich jakékoliv hranice. V těchto dvou knihách více než v předešlých. Orhan Pamuk si tím vysloužil urážky, různé formy napadení a dokonce se musel i vystěhovat z Turecka. Nenechal se však odradit od své činnosti a od svých názorů a do své země se po čase opět vrátil. Dalo by se říci, že se vrátil proto, aby byl odsouzen.

Umělci se odedávna vyjadřovali k různým kulturním a společenským otázkám. Jak přes svoji tvorbu, tak na různých besedách a v různých rozhovorech. Pamuk tedy neudělal nic výjimečného, nebo zvláštního. Píchl však do vosího hnízda. Vyjádřil se totiž o tématu, o kterém se v Turecku nemluví. Nemluví o něm vysocí vládní činitelé ani kulturní obec. Kvůli důsledkům, které téma může otevřít se doporučuje nemluvit o něm za jakýchkoli okolností.

Turecko chce vstoupit do Evropské unie. Zatím se mu to však nedaří. Evropští komisaři překously neevropské hranice Turecka, ale dali mu k přijetí jednu zvláštní podmínku. Aby turecká vláda konečně uznala, že na jejím území se vykonala první genocida vůbec. Turci to však zatím nedokázali. A kdo ví jestli vůbec dokážou, když genocidu nařídil právě režim díky němuž je Turecko Tureckem, jaké známe dnes.

Odsouzení Orhana Pamuka není zbytečné. Turecko se vyjádřilo k bolestné otázce genocidy. Nakrásně nám ukázalo, že v Evropské unii s nimi nemáme vlastně počítat. Orhan Pamuk byl odsouzen za to, že řekl pravdu. Důstojnost a sebeúcta žalobců? Škoda na konkrétních představitelích národa? On o nich někdo mluvil? Ale kdepak. Tady jde přece o úplně jiné věci. Soud nechtěl jít proti lidu a ukázal s jeho názorem sounáležitost. Postavil se za špatný názor, ovšem bezvýhradně přijímaný. Orhan Pamuk se tak stal pouhou nastrčenou figurkou mezi sporem Evropské unie a Turecka. Je to přitom právě on, kdo se snaží svojí neúnavnou prací přiblížit východ západu a naopak.

 

komentář vyšel v Literárních novinách 15/2011

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Hübsch | neděle 15.5.2011 10:39 | karma článku: 9,56 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Jan Hübsch

Akademická svoboda by nám neměla být „Putna“

Pravda, píši tento text v době již vyřešeného sporu. I přesto se však k němu chci ještě jednou, v krátkosti, vyjádřit. Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat profesorem Martina C. Putnu. Mediální štvanice na prezidenta byla veliká a dosud zcela neutichla. Co se ovšem všechno stalo?

28.5.2013 v 23:28 | Karma: 6,86 | Přečteno: 411x | Diskuse| Kultura

Jan Hübsch

Bolavé a upachtěné dny

Čtenáři dosud ne zcela objevená knihaHliněné dnyod Stanislava Berana je jakýmsi pozapomenutým literárním bohatstvím jižních Čech. Na pultech knihkupectví kniha strávila již přes dva roky s pramálem ohlasů. A je to velká škoda, protože kniha, potažmo autor, je velkým příslibem do budoucna.

27.5.2013 v 20:20 | Karma: 3,85 | Přečteno: 216x | Diskuse| Kultura

Jan Hübsch

Vánice podle Sorokina

Vladimir Sorokin: Vánice Pistorius & Olšanská přeložil Libor Dvořák 168 stran

27.5.2013 v 19:13 | Karma: 4,80 | Přečteno: 113x | Diskuse| Kultura

Jan Hübsch

J. K. Rowlingová: Dospělý román ano, velký však ne

Po dopsání posledního dílu knižní série o Harrym Potterovi se častokrát skloňovalo jméno jeho autorky J. K. Rowlingové ohledně toho, co bude s jejím psaním dál. V září loňského roku jí však vyšel první román pro dospělé čtenáře Prázdné místo a ihned si vydobyl své místo na poli bestsellerů. Autorka rozptýlila všechny pochyby o textu, recenze byly nadšené. Od dubna letošního roku si ji mohou přečíst i čeští čtenáři.

24.4.2013 v 20:16 | Karma: 7,00 | Přečteno: 428x | Kultura

Jan Hübsch

Helene Hegemann: Absolutně postmoderní románový debut

Když v roce 2010 vydala osmnáctiletá autorka, Helen Hegemannová, svůj románový debut mluvilo se v Německu o prozaické senzaci. Ovšem již pár dní po vydání, kniha budila značné kontroverze a mezi literárně kritickou obcí vzbudila vášnivé debaty. Autorka od svých třinácti let publikuje na blogu, napsala divadelní hru a podle svého scénáře režírovala film, za nejž získala cenu pro začínající tvůrce. Literárně nadaná mladá slečna se tak stala vděčným cílem médií a nakladatelství. Práva na Axolotla jsou prodaná do dvaadvaceti zemí. V českém prostředí román výborně přeložila Eva Dobrovolná, jež si musela poradit se spoustou jazykových záludností.

8.9.2011 v 15:35 | Karma: 5,11 | Přečteno: 651x | Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:49

Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

Otevírací doba v obchodech v době svátků

14. května 2024  13:46

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
novinář, publicista, literární historik, místopředseda Slovanského kulturního institutu
(www.slovansky-institut.cz)