Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Projevem akademické svobody není, když akademického funkcionáře jmenuje státní orgán.

Projevem akademické svobody by bylo samostatné, svobodné ustanovování vlastních funkcionářů vysokých škol.

Když profesory jmenuje president, je to stejné, jako by jmenoval předsedu notářské komory a předsedu advokátní komory, nebo vyslovoval veto k volbě starosty nebo hejtmana... To není žádná svoboda.

Vysoká škola jako veřejnoprávní samosprávná korporace nemá záviset na orgánech státní moci výkonné (president, ministr), ale má si své funkcionáře ustanovovat sama svými vlastními orgány.

0 0
možnosti
Foto

Jeden aspekt mi zde chybí. A sice jakási morální integrita a vážnost. "Profesor" by měl být určitým majákem, někým, kdo vzbuzuje úctu nejen svými akademickými úspěchy, nýbrž i svojí osobností, moudrostí, nadhledem a názory. Pokud bychom zúžili udělování profesury pouze za badatelskou a pedagogickou, případně publikační činnost, tak by v úplně extrémním případě mohl být za určitých okolností profesorem pedofil, vrah a třeba fašista v jednom. Chápu, že pro někoho můj pohled vypadá jak z minulého století, ale stojím si za ním.

4 1
možnosti
Foto

Autore, myslím, že jste v zápalu boje napsal protimluv:  "...který se nebojí skrývat svoji orientaci. Zúčastnil se v českých končinách velmi kontroverzního pochodu gayů a lesbiček..."

4 1
možnosti
JV

Jsem jednoznačně pro akademické svobody. Ale pokud svoboda, tak na obě strany, připadá mi velmi pokrytecké se na jedné straně dožadovat peněz od lidí respektive státu a na staně druhé říkat, že lidé respektive stát nemá školám co mluvit do toho, co dělají. O doc. Putnovi toho moc nevím, určitě je to skvělý pedagog i vědec, ale bohužel Zemana v téhle zemi volilo přes 2,7 mil. lidí, takže reprezentuje velkou část populace. Donutit všechny občany bez rozdílu, aby platili školám nemalé peníze, takhle svoboda nevypadá.

6 0
možnosti
Foto

Právě. Svobodný je ten, kdo je soběstačný. Chaloupku, políčko, kravku, něco prodávat a za to kupovat, co se nevypěstuje. To je soběstačnost, to je svoboda. Ale VŠ čekají na penízky od státu jako na "Oslíčku otřes se" a pak je opravdu směšné si hrát na bezbřehou svobodu. Univerzity by měly mít svobodu názorů a svobodu bádání, stěží však svobodu rozhodovat o všech penězích, které jim od státu přitečou.

A jmenování profesorů? Prezident není stroj na podpisy a podpis buď dá nebo nedá.

7 2
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
novinář, publicista, literární historik, místopředseda Slovanského kulturního institutu
(www.slovansky-institut.cz)