Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílenství davů nepřichází, to jen někdo jej vyvolává

Úcta k literatuře mi velí vážit si práce každého spisovatele nebo překladatele. Nicméně mám obavu, že zde jde o ztrátu času i peněz. Bojovníci proti aktivismu si nepřipouštějí, že se sami stávají aktivisty. Jejich východiska ...

... jsou často velmi zmatená. Již formulace „aktivisté nás nutí“ je podezřelá. Aktivisté většinou nemají pravomoc k něčemu nutit. Nucení se objevuje jen velmi ojediněle. Jde spíše o veřejné mínění, které jistě sebevědomého člověka k ničemu nedonutí.

To co se v podání antiaktivistů nazývá davové šílenství je převaha ve veřejném mínění, která naštěstí stále převažuje s tendencí sympatií k utlačovaným. Nenajdete žádnou pohádku, kterou bychom vyprávěli dětem, že zlý král zvítězí. Možná antiaktivisté takové pohádky doma vyprávějí. Namítnete, proč davy živit pohádkami? Protože v nich je ideál, byť mnohdy utopický. Člověk má přirozenou touhu žít nadějí. Když se naděje nepřenese iracionálně do odvahy, pak plachý chlapec neosloví vysněnou krásnou dívku a láska nedostane šanci. S tím se pojí rizika, že na utopii bude někdo příliš trvat a bude ji považovat za realitu. Takový extrém jistě existuje. A jsme znovu u kolektivní viny.

Autor prý na příkladech čtyř skupin – žen, gayů, trans a rasových menšin – ukazuje zneužití problematiky menšin v politice. V politice se přece zneužívá všechno. Proto je považována za špinavou. Slovo „zneužití“ opět vyvolává podezření. Je to jako politická diskuse o zneužívání dávek. Jistě sociální dávky někteří jedinci zneužívají, a je k tomu zřízena oprávněná kontrola, ale tendence politických diskusí vede ke kolektivnímu pojetí viny. Politik řekne, když dávku neposkytneme, nikdo ji nezneužije a hle spravedlnost rozehřeje zkamenělá srdce. Ony čtyři jmenované skupiny mají tak specifické odlišnosti v problematice a přístupu k nim, že nemohu získat ani náznak chuti takový mišmaš číst a hodnotit. Tvrzení, že se osvobození těchto skupin netýká zemí, kde nemají tolik omezená práva je opět nedůvěryhodná a dogmatická. Lze o tom uvažovat nanejvýš u rasových menšin, a to možná ani u nich úplně ne.

Mohou jednotlivé příklady něco prokázat pro celkové posuzování problematiky uvedených skupin? Ano, ženy jsou na papíře zákona rovnoprávné, ale ve specifických případech jsou tato práva porušována i u nás a někdy dokonce systémově ze strany státu, který by v dodržování zákona měl jít příkladem. Je to prostě také lidský faktor, který nemá s nějakými plánovitými ideologiemi nic společného. Je to jen lidská nechuť, neochota a zanedbání povinností. Není také vůbec pravda, že se neozývají skupiny v takových zemích jako je Írán. Naopak takové případy jsou a na západě mají bohužel malou podporu a publicitu. Je to jeden z důvodů jejich neúspěchu. Podobné knihy přispívají k tomuto neblahému stavu. Útočí na „nepronásledované“ skupiny, že se jim nic neděje, ale vyčerpávají tím i možnosti podpory pro mezinárodní pomoc v zemích, kde toto pronásledování existuje.

Musel bych být raněn slepotou, kdybych neviděl a nepřiznal, že aktivisté svoje protesty občas přehánějí, využijí je nevhodně a snad i trapně. Ale opět. Mohou tyto výstřelky, jejichž kritika je zajisté oprávněná, prokázat kolektivní vinu a nezpůsobilost či neomarxovost všech projevů protestu? Neměla by se náhodou vést věcná diskuse o konkrétních problémech a tématech a není těch aktivistických přešlapů zbytečně nadbytek, protože se diskuse nekonala a nekoná a zřejmě nechce konat. Když totiž kolektivně dokážeme zneužívání svobody aktivisty, budou jistě zakázáni oni. Ne my.

Ano, „váhavý a tolerantní diskurs“ je sympatický pojem postmoderny, který byl zleva napaden skutečně existujícím neomarxismem (u nás např. Kanda s jeho Soumrakem postmodernismu), ale i zprava ultraekonomisty, kteří zapomínají, že za holokaustem stály rovněž argumenty efektivity a zkonstruované kolektivní viny na základě ojedinělých projevů i zločinného jednání, (u nás např. Břicháček se jeho Unií ve víru migrační krize). Nebyla to liberální postmoderna, kdo proměnil diskurz v kauzální důsledné tlaky a autoritativní zneužívání principů kolektivní viny.

Jsem dalek toho, abych zakazoval či nedoporučoval předmětnou knihu číst. Naopak, je třeba studovat i názory s nimiž nesouhlasíme, abychom provětrali svoje vlastní utkvělé hypotézy o světě. Jak se znám, tak si i tuto knihu nakonec přečtu, až se mi dostane do ruky, ale shánět ji nebudu.  Za recenzi autorce děkuji.  Nicméně apokalyptický kolovrátek myslím zrovna nepotřebujeme. Apokalyptický kolovrátek neutichá již tisíce let, od zklamání, že se Ježíš za života prvních křesťanů nevrátil. Vyhlášených konců světa proběhlo nesčetně, aby se nakonec ukázalo, že dokážeme přežít i světové války. Ale je to stále dokola nutné?

Autor: Zdenek Horner | pondělí 9.8.2021 13:26 | karma článku: 5,66 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Zdenek Horner

Koordinátor strategické komunikace vlády Faltýn nezačal zrovna šťastně

Na iDnes si můžete poslechnout i shlédnout představu koordinátora vlády pro strategickou komunikaci, jak bude vykonávat své poslání. Představení jeho názorů nedopadlo šťastně. Odkopal se víc, než chtěl.

31.5.2024 v 22:20 | Karma: 22,28 | Přečteno: 299x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Ministři zahraničí EU začínají diskutovat o sankcích vůči Izraeli

Píše na základě sdělení irského ministra zahraničí Micheála Martina evropský internetový server Politico. Proces dohody o přidružení Izraele s EU je v ohrožení.

28.5.2024 v 15:56 | Karma: 17,68 | Přečteno: 485x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Evropské volby naslepo

Volič by očekával, že se budou v médiích přebírat evropská témata. Politici ovšem nemusí vést žádnou kampaň, kdy nikdo o podstatě fungování evropské politiky nic neví. Nemáme ani českou mutaci evropského deníku. Nic.

25.5.2024 v 13:53 | Karma: 4,74 | Přečteno: 56x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Faul na Fica je vždy pochopitelný, pískat to nebudeme

Státní instituce by měla být transparentním rozhodčím. Máme zcela jasné zákony, ale kdekdo je klidně obejde a nic se nestane. Nakonec, vzala si holka krátkou sukni? Tak ať se nediví, že ji znásilnili.

20.5.2024 v 15:05 | Karma: 29,70 | Přečteno: 786x | Diskuse| Občanské aktivity

Zdenek Horner

Novinářská práce upadá

Ocitáme se v blábolivém světě výplní a předstírání zájmu. Lidové noviny připustily lapsus, kterého si naštěstí málokdo všiml. Na oslavu 140 výročí smrti skladatele Bedřicha Smetany dál šíří bludy o jeho syfilitidě.

16.5.2024 v 2:35 | Karma: 21,79 | Přečteno: 546x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

  • Počet článků 835
  • Celková karma 23,74
  • Průměrná čtenost 967x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik