Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Abrahámovská náboženství selhala

Stará paradigmata bychom měli uložit k ledu a nepokračovat v týrání lidstva pokryteckými idejemi a teoriemi. Oproti vyvolenosti je nutno se zaměřit výhradně na občanský systém akceptace každého jedince.

Podobně jako selhal multikulturalismus, tak je třeba veřejně uznat, že selhala abrahámovská náboženství (židovství, křesťanství a islám). Jako jedno z posledních světových náboženských hnutí inspirovaných abrahámo-vinami selhalo celkem nedávno jasně hnutí neokalvinistů, tzv. bolševici. Všechna tato učení mají jedno společné. Totální boj vyvolených proti nedostatečnému zbytku světa. Věřím, tedy jsem tvůj pán, dokud nedokážeš, že věříš stejně nebo více.

Základním problémem prvotních idejí všech čtyř náboženství je nerespektování individuality člověka. Sice se v základu oněch „monoteismů“ překládá jediný Bůh jako láska, ale praxe církví mají k tomuto základu daleko. Zvábila je politická síla v boji o kus zlatého telete. K tomu si stanovili církevní hierarchie, které kmenovým způsobem hraničícím s postupy mafie drží pevně moc navzdory jakékoli argumentaci či důkazům.

Věřící pevně argumentují svatými texty, které mají tisíciletou, ale i často zcela pochybnou hodnotu. Žárlivý Bůh nemá nic jiného na práci než neustále prověřovat prostřednictvím svých zástupců na zemi pravověrnost svých oveček. Bůh nařídí hned na začátku na zkoušku Abrahamovi, aby zabil – obětoval svého syna. Sice smrtící úder, který sám přikázal, Bůh zastaví, ale pachuť zůstává. Přes všechny snahy reformací a denominací se nepodařilo zakotvit prostřednictvím výlučných (exkluzivních) náboženství kýženou lásku k bližnímu, která se slibuje nakonec již jen až na onom světě, protože současné sliby kazatelů se prostě nevyplnily a nevyplní.

Jediným náboženstvím, které odolává panství vyvolených vůči nevyvoleným, zůstává budhismus. I ten má ovšem bohužel již leckde v Asii tuhou církevní hierarchii i závazné náboženské texty, ale naštěstí ve své mainstreamové světové volné neorganizované podobě zůstává jediným neútočným konceptem soužití lidí ve světě.

V průběhu času se ale nedá na nic s konečnou platností spoléhat. Možná je spolehnutí jen na selhávání člověka, který stojí za korupcí všeho druhu a zbavil tak všech nadějí postupně gnosticismus, kacířství i vědu. Všude se nechali nějak podplatit či motivovat, aby hlásali protagonisté pokrokových hnutí zanedlouho staré restaurační myšlenky. Vydíratelní jsme již díky svým rodinám, které milujeme a nechceme jim nechat ubližovat. Jisté studie po druhé světové válce objasnily, že mučící techniky vyvinuté vůči člověku jsou tak účinné, že jim odolávají jen výjimeční jednotlivci, a možná ani ti ne, nejspíš budou jen za vším hrdinstvím jen legendy, aby bylo možné poslat agenty opět do boje.

Nepřestávám obdivovat Karla Čapka. Ten zejména ve své hře Ze života hmyzu vystavil nelichotivé zrcadlo svatým válkám za de facto jakousi hovniválskou kuličku. Žádné svaté nároky na území neexistují. Jsou to jen účelové fráze. Přes všechna území Země se přehnaly hordy nových a nových hladových barbarů. Tam a sem. Přitom vždy v mezidobí existovaly úspěšné mnohonárodní říše, v nichž se v mírovém období pěstovalo soužití, motivace, začlenění do společnosti i armády, prostě asimilace všeho druhu.

Mnohá území jsou ukázkou soužití i dnes. Velká Británie stále spojuje ve svém království Skotsko a dokonce i Severní Irsko. I Španělsko nějak drží zatím pohromadě s Katalánskem. Jinde se to díky bídě nebo hlouposti naprosto nedaří. Jsou to bezohledné často jen krátkodobé ba dokonce i jen osobní zájmy, které naprosto rozbíjí jednotu území a soužití obyvatel.

I u nás má politika pěkně nakročeno. Vedeme momentálně zase účelový spor o volební právo občanů Česka. Podmínkou je samozřejmě nutné určit spolehlivě a jednoznačně, kdo je oprávněným voličem. Diskuse se ovšem zvrhává v obviňování dvou stran, které se jenom nechtějí dohodnout na ničem, protože jejich iracionální antagonismy mají zcela osobní povahu. Tak jedni tvrdí, že ti druzí chtějí zabránit volebním možnostem občanů žijících momentálně v zahraničí. Bohužel při tom zamlčují, že tam současně jedni nakladli nové rozšíření palety zahraničních voličů. Navrhují prohloubit historické možnosti přistoupení k občanství a rozšířit tak paletu voličů o zjevně špatně identifikovatelné a nekontrolovatelné množství „nakloněných“ voličů. Prostě patová situace jako vyšitá. Přitom jde o otázku, na které by se mělo stavět jakési České paradigma napříč politickými stranami. Protože jakou cenu má nynější rozhodnutí, které následující reprezentace bude revokovat? Stejné je to s úsporami nebo s válkou.

Z politiky by měli být červenou kartou (měsíc neúčasti ve veřejných diskuzích) vyloučeni všichni, kdo zneužíjí nevěcný osobní argument. Toho se bojí ovšem všichni politici jako čert kříže. (Však oni by si nezávislou radu udělující červené karty převolili k obrazu svému.) Proboha zavedení přísné politické kultury! Jaká hrůza. To by politika jinak fungovala. Například by nebyla prvotní stranická disciplína, ale logika té, které věci nebo situace. Pak by ji mohli dělat i slušní lidé. Do doby, než se toto podaří budou žít slušní politici jen v undergroundu.

Autor: Zdenek Horner | sobota 3.2.2024 21:51 | karma článku: 15,63 | přečteno: 531x
  • Další články autora

Zdenek Horner

S kolektivní vinou nedojdeme daleko

Můj poslední článek mi vynesl obviňování z nenávisti vůči židům. Pravděpodobně každý, kdo se nevyjádří pochvalně o nějaké kontroverzi v světě, musí se nyní smířit se spíláním vnitřních barbarů.

26.7.2024 v 11:55 | Karma: 14,55 | Přečteno: 353x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Netanjahův nepříčetný bonmot

Nejedná se o střet civilizací. Je to střet mezi barbarstvím a civilizací. Je to střet mezi těmi, kdo oslavují smrt, a těmi, kdo světí život. Tolik Netanjahu v Kongresu USA, jenž mu zčásti tleskal ve stoje.

25.7.2024 v 13:13 | Karma: 15,12 | Přečteno: 534x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Děti v Gaze se staly pouhým objektem msty

Msta není morálním dilematem, ale je často úkladnou vraždou. Vysloužilý cynický psychiatr se nám snaží namluvit, že rozhodnutí o útoku armády je soukromé rozhodnutí. Armáda je instituce a vede válku v zákonných dimenzích.

15.7.2024 v 21:58 | Karma: 18,63 | Přečteno: 560x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Netanjahu jako klon Putina

Jak je ošidné se jeden den zastat agresora a druhý den se agresor odvděčí tím, že provede ještě horší útok, o kterém jsme se domnívali, že nelze srovnávat s ruským barbarstvím.

14.7.2024 v 15:05 | Karma: 19,66 | Přečteno: 439x | Diskuse | Občanské aktivity

Zdenek Horner

Brutální útoky nelze tolerovat nikomu

Ať se brutálního útoku dopustí kdokoli, je nutno se proti tomu vymezit. Ruský útok na nemocnici nelze ničím hájit. Izraelský útok na civilní objekty také nelze ničím hájit. Nechci to nikomu odpouštět, přesto je mír nejvyšší metou.

10.7.2024 v 12:50 | Karma: 18,97 | Přečteno: 502x | Diskuse | Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 849
  • Celková karma 24,79
  • Průměrná čtenost 966x
Genealog, absolvent HTF UK. Mými hlavními zájmy jsou: historie, poezie, filosofie a nekonfesní teologie.

Seznam rubrik