Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V čem se klimaskeptici nemýlili?

Tato otázka je poměrně velký oříšek, protože nejprve je nutné vědět, co vlastně termín "klimasteptik" znamená. Bohužel v současné době se takto tituluje kde kdo, takže bych se nedivil, že v tom má leckdo hokej.

Určitě bude dobré začít tím, že uvedu na pravou míru několik věcí z falšované klimaskeptické kuchyně.  Vím, člověk si to nesmí tak brát, ovšem všímá si toho dost lidí a dokonce pak tomu i věří.

Nedávno vyšel na vzdělávacím portále "Osel.cz" článek od Vítězslava Kremlíka o Antarktidě. Nepochopil jsem, proč se tomu říká vzdělávací portál, a už vůbec ne, proč se tím navíc ještě autor chlubí. Zajímavý humor. O co vůbec jde ...

Autor opakovaně pod hlavičkou termínu "klimaskeptik" si přivlastňuje vědecké poznatky, které vyplývají z vědeckého výzkumu. V článku tvrdí, že globální oteplování není globální. Jinými slovy se najde řada míst, kde se výrazně neoteplilo, nebo dokonce i ochladilo. Věřte tomu, že tento poznatek nemá s klimaskeptismem nic společného, to je prosím pěkně všeobecně známá věc už dávno. O "globálním neoteplování" se lze všimnout v uvedených teplotních mapách, které se prezentují i např. ve vědeckých zprávách IPCC. (Autor zmiňuje ve svém článku pouze Antarktidu, zřejmě anomální mapku o teplotách nikdy neviděl.) Spojovat to s klimaskeptismem je hloupé. Navíc mnoho falešných klimaskeptiků neví, co to vlastně globální oteplování znamená. Jen tak pro úplnost - globální oteplování pojednává o průměrné globální teplotě, nikoliv o regionální variabilitě. Zkrátka pan Kremlík nejdříve pohrdá vědeckým výzkumem, ale poté si přivlastní zjištěné poznatky, které v jeho vyjádření klimaskeptici obhajují. Obhajovat, že se na celé Zemi neoteplilo chce mít v sobě opravdu velkou dávku "exhibicionismu".

Falešní klimaskeptici také si rádi pohrávají s pojmy a chtějí je mezi sebou nahrazovat, přitom každý termín vyjadřuje nějaký svůj význam. Dohadují se, zda-li je správnější používat termín "globální oteplování" nebo "globální klimatická změna". Těžko jim asi vysvětlíte, že jde o dva různé pojmy.

Tak a teď se konečně dostávám k jádru problému.  Co vlastně ve skutečnosti termín "klimaskeptik" znamená. Není to nic nového, v seriózních knihách se o tom píše, ale přesto tento pojem v originálním znění vyšuměl. Pokusím se to vysvětlit.

Termínem "klimaskeptik" se označovali lidé, kteří nějakým způsobem byli kompetentní a měli schopnost se seriózně vyjadřovat k vědeckým výsledkům. Mělo by se správně jednat o klimatology, ale výzkum se týká více vědeckých disciplín, takže to byli zřejmě různí vědci, kteří z nějakého vážného důvodů měli připomínky. Dost možná mohlo jít často o technické úpravy, o kterých má význam diskutovat pouze v uzavřeném kruhu vědeckého bádání. 

Potíž je v tom, že termín "klimaskeptik" vznikl v dobách, kdy kolem změn klimatu bylo poměrně dost nejasností. V současné době se výsledky zpřesnily a klimaskeptik v pravém slova smyslu se bude hledat obtížněji, přesto věřím, že lze takto označit ještě poměrně dost vědců. Často jde o přístup a týká se to především technických detailů či přípomínek, které nemají mezi věřejností velkou důležitost. Většinou by se měl termín týkat těch vědců, kteří na tom pracují a je to jejich živobytí. Pokud si dovolím spekulovat, dovedu si představit například takto označit české klimatology Radima Tolasze a třeba i Jana Pretela - a určitě i další ... Dánský ekolog Bjorn Lomborg  by se takto také dal označit, ale snad pouze pokud se vyjadřuje k problematice v boji proti klimatickým změnám. Skutečný a seriózní klimaskeptik by v žádném případě neměl příliš vybočovat od klimatologických tématik a měl by se vyjadřovat v souladu s vědeckými poznatky. Rozhodně k nim nepatří Christopher Monckton, Luboš Motl a třeba i Václav Klaus, atd., atd.

Možná kroutíte hlavou nad tím, když jsem vyjmenoval i Václava Klause, protože ten je označován jako zarytý klimaskeptik. Já si myslím, že je to pouze uměle a neodborně udělený titul, protože pan Klaus je liberální ekonom a je jasné, že v oblasti opatření má mnoho negativních připomínek. To je vlastnost liberála, ale s klimatem pan Klaus nemá vůbec nic společného.

Bohužel termín "klimaskeptik" se stal oblíbeným a zlidověl. To by snad ani nevadilo, ale je velice znepokojivé, když místo věcných argumetnů v oblasti klimatologie naopak této vědní disciplíně se záměrně škodí a vůbec se nerespektují pravidla základních postupů. Správně méně všímavý čtenář, nebo divák by neměl vůbec poznat, zda-li se jedná o klimaskeptika nebo nikoliv. Klimaskeptik v pravém slova smyslu příliš nevybočuje od klimatologie a používá správné interpretace. Politická orientace zde nemá hrát žádnou roli.

Musím tedy konstatovat, že velká většina vydávající se za klimaskeptiky vytvořili něco, co se dá nazvat spíše karnevalem nebo šaškárnou.

V čem se tedy klimaskeptici nemýlili? Ti falešní se mýlí neustále, u těch pravých jde hlavně o serióznost vědy a upřesňování různých technických detailů ... Je to ale jenom označení, to v podsatě neznamená tolik, protože vědec by skeptický měl být, obzvláště, když existuje mnoho nejistot.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | pondělí 11.8.2014 15:23 | karma článku: 8,66 | přečteno: 1054x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.