Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro klasického liberála není překážkou pouze socialismus

V tomto článku se pokusím soustředit na problematiku širšího vnímání liberálních myšlenek. Není to jednoduché, ale myslím si, že i to je důležité při vyjasnění politického směřování.

V předchozím článku jsem zjednodušeně popsal současný politický rozbor z mého pohledu, který si můžete přečíst třeba i zde: Socialismus mnoha tváří. V článku jsem kladl důraz na vzdělání. Je to pochopitelné, protože nedílnou součástí liberální politiky je vzdělanost na základě svodomyslnosti. Pojem svobodomyslnost mohou lidé vnímat různě, avšak v kontextu s tímto článek je to hlavně o otevřenosti mysli zejména v politických tématech. To píši proto, že i v tehdejším komunistickém režimu lidé byli svobodomyslní.

Zmínil jsem se též o současné politické anarchii. Anarchie se dle mého uvážení může rozlišovat. Všechen typ anarchie ale má jeden společný rys, vytváření chaosu, buď z politického přesvědčení, nebo prostě v tom může hrát roli nějaký osobní zájem. Výjimkou není ani anarchokapitalismus. Anarchokapitalisté si uvědomují, že v současné světě jejich politické či přirozené přesvědčení nelze naplnit, proto se sdružují k nejbližšímu politickému směru, čímž je liberální politika - klasický liberalismus. Svoboda jednotlivce a maximální ekonomická svoboda. Jenže u obou směrů je zmíněné pojetí o svobodě v zásadě rozdílné. Zdánlivě je sice vidět velká podobnost, ale při jasném budoucím politickém směřování vidím střet rozdílných zájmů.

Myslím si, že anarchopitalisté pod hlavičkou liberální politiky, což je sice správně, přesto mohou svými ideály klasický liberalismus zbržďovat. Kombinace obojího může jedině vést k nepochopení jednoho nebo druhého politického směru. Taková kombinace v levicovém prostředí bude mít nepříznivý vliv na pravicovou politiku. To se podle mě do jisté míry děje v okolí Strany svobodných občanů. Dokonce aktuálně se vynořuje myšlenka, že libertariánství je středová politika. Tak samozřejmě liberálové jsou svobodomyslní lidé a vědí, že správné je prosadit spravedlnost a není asi důležité přesně pod jakým názvem. Přesto bych moc neodbočoval, protože u nás střed znamená pouze připustit jinou možnost svých protivníků s odlišnou politikou. Dejme tomu, že to byl pouhý žert.

Klasický liberalismus uznává základní principy státní autority, byť minimální. Podle mě je skutečně stát garantem svobody. S prosperitou je to už horší, přesto s omezením svobod je maximální ekonomická svoboda trochu problém. S klasickým liberalismem je totiž spjatá historie, která se dá jen těžko smazat. Mohu např. uvést vědu, neboť se v mém blogu hojně věnuji vědního oboru meteorologii a klimatologii. Vědecké bádání nemá bez podpory státu žádnou šanci. Vzdělání a vědecké bádání je hlavní prioritou klasického liberalismu, což je klíčové v utváření svobodné společnosti. Stát má velice důležitou funkci v omezování určitého útlaku soukromého sektoru nad důležitými a i nepříliš výdělečnými činnostmi. Všechno souvisí se situací v čase. Není to ale pouze o vědě. Anarchokapitalismus je příliš experementální a neuskutečnitelný směr ze dvou hlavních důvodů. Mnoho lidí a mnoho různých zájmů. V současném stavu by z mnoha důvodů anarchokapitalismus vyvolal totální chaos. Ve skutečnosti se zdá, že i když liberalismus připouští minimální přerozdělování peněz státem, je to mnohem svobodnější cesta, než se vydat směrem k anarchistickým cílům, které by v některých oblastech šíření svobody naopak vyvolaly výrazný útlum - tj. omezení některých svobod.  

Klasický liberalismus není tedy pouze o svobodě jednotlivce a svobodě ekonomické s minimálními zásahy státu. Též je to také o poskytování příležitostí a šíření vědecké a vzdělávací svobody, ochrany majetku a životů občanů prostřednictvím státního aparátu. To by mělo být vnímáno jako všobecné blaho.

Proto si myslím, že klasičtí liberálové mají před sebou mnoho překážek. Bohužel se zdá, že klasických liberálů je ještě méně než ledních medvědů na celém světě.

Na závěr přikládám výňatek z Wikipedie o anarchokapitalismu a klasickém liberalismu:

Liberalismus staví svobodu jednotlivce na první místo. Každý jednotlivec má dle tezí přirozeného práva zaručeno právo na život, svobodu a majetek. Trh je jen místem střetávání zájmů jednotlivců, působením neviditelné ruky trhu“ dochází k naplnění individuálních zájmů.

Přesto však klasičtí liberálové připisují určitý, byť minimální, význam státu, který je garantem přirozených práv. V tomto místě se dotýkáme sporného bodu, kde se obě teorie rozcházejí. Anarchokapitalisté totiž odmítají jakýkoli stát a jakoukoli formu donucení. Tímto se zároveň ztotožňují s jednou ze základních myšlenek anarchismu, neboť absence státu je primárním rozlišovacím znakem od ostatních politických doktrín.

Společným východiskem obou směrů je individuální svoboda a pojetí přirozeného práva.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Anarchokapitalismus

Úvodní obrázek jsem převzal: http://www.novinky.cz/veda-skoly/historie/225882-jedno-z-nejkrasnejsich-zvirat-na-svete-ma-prave-svuj-den.html

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 23.11.2014 14:59 | karma článku: 7,01 | přečteno: 438x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.