Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J48a76n 38R63á35ž

23. 11. 2014 20:31

Donutil jste mne přemýšlet o tom, proč Svobodní jsou stále nestravitelní pro širší pravici a nebyli schopni nahradit uprázdněné místo lídra pravice.

Máte pravdu v tom, ze některé jejich proklamace mají mnoho společného s proklamacemi ranných anarchistů a působí kontroverzně.

Americké libertariánství je něco zcela jiného, než klasický liberalismus a je nesmysl ho roubovat na evropské liberální směry.

U nás by měla proběhnout seriózní debata, kam by měl evropský liberál směřovat, neb co prohlašují lidé, kteří se prohlašují liberály, zejména u nás, je spíše anarchie.

Perfektně jste poukázal na fakt, že stát je důležitým aktérem vyváženosti práv a povinností a funguje nebo spíše by měl fungovat, jako garant svobody. A proto brojení proti státu, vedené někdy ad absurdum , které se ozývá z řad mnoha Svobodných, je pro mne matoucí.

P.S. Byl jsem příznivec Svobodných, ale teď mám pocit, že bloudí.

1 0
možnosti
PH

Abych se přiznal, tak příliš nevěřím, že libertariánství v USA je zcela něco jiného - také to bude o snížení závislosti na státě - o tom jak moc záleží na konkrétních politických situací. To je věc diskuse. Souhlasím tedy, že u nás bychom jsme se měli držet standartního označení podle zvyku.

Jinak také jsem byl příznivec Svobodných...

0 0
možnosti
Foto

Klasický liberál je nepodařený anarchista, který chce žít z grantů, říkat těm co je platí to, co chtějí slyšet a blouznit o absolutní svobodě bez anarchie.

0 2
možnosti
PH

Klasický útok anarchisty, který obrací všechno naruby.

2 0
možnosti
JN

J28o64s60e51f 55N60o43v48a93k

23. 11. 2014 15:16

pane kolego, "klasicky liberal" byl prvnim podporovatelem vzniku budouciho nacismu a komunismu, vzdy a vsude. pouzival stejne metody, mel stejne nepratele. pod maskou udajneho "liberalismu"/ "svobody" pozadoval a zavadel totalitni gilotinovy stat. jen overena historie - a ta se lisi od predkladane ideologie nam, jak chcete neinformovanym.

ps. victor hugo/bidnici, rok 1832 v parizi zase vypukla jedna z tech nepotrebnych a nicemnych revoluci, duni dela, traskaji pusky, vecer dvojice muzu vyhleda utociste v jednom dome. rano pri snidani se hostitel pta, co jsou vlastne zac, my jsme liberalove, nadsene vykrikne jeden z hostu, liberalove, uplivne si hostitel, ti, kteri jiz padesat let zalevaji moji milovanou vlast potoky lidske krve, kdybych to vedel...

je to sice roman, ale i nejvystiznejsi a nejpresnejsi definice liberalismu jaka kdy byla napsana. a v jistem snyslu v jeho zacatcich.

0 1
možnosti
PH

Musíte umět rozlišovat rozdíl mezi občanem a politikou.

0 0
možnosti
RH

Sám jste uvedl, že klasických liberálů je málo, a proto nevidím důvod k tomu, aby jejich vize měly nějaký zásadní vliv na podobu společnosti. Problém propagandy je v tom, že narušuje svobodu. Vývoj liberalismu je přirozený, protože na námitky moderních liberálů nebyli schopni odpovědět a praxe jim dala zapravdu.

0 0
možnosti
PH

Zásadní vliv to má - už jenom pro ten počátek u nás v 90. letech. S těmi medvídkami jsem to trochu nadsadil. :-)

0 0
možnosti
Foto

Podle mne jste poněkud sešel z cesty a zcela opominul libertarianismus a nahradil jej anarchismem.

0 0
možnosti
PH

Libertarianismus je vnímáno v USA jako v Evropě klasický liberalismus. Je to u nás taková hra. Občas někteří takto nazývající často odbočují k anarchokapitalismu a nazývají to liberalismem s pojem po Americku. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.