Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politici otravují lidi a překážejí trhu

Podle liberálního smýšlení by měl mít politik omezené pravomoce, tak, aby nemohl svojí moc zneužívat a omezovat svobodu jednotlivců na přání druhých. Bohužel jdeme cestou zcela opačnou.

Lidé na trhu se chovají nemorálně. Proto existují určité zákony, aby se zachoval jistý pořádek. Takové zákony se nemají měnit a nemělo by být jich příliš. Proto by měl politik při každém novém návrhu zákona přemýšlet, zda-li je to vhodné a zda-li tím nepoškodí svobodu jednotlivce, poněvadž nelze rozhodovat, která svoboda je důležitější. Občané ano, politik ne, protože občan chce svojí vlastní svobodu - politik placený z peněz daňových poplatníků však by neměl zvýhodňovat svobodu jednich na úkor druhých. Trh tohle dělat může. Někteří to ale nechtějí slyšet. Proč? To je jednoduchý. Protože občané prostřednictvím politických služeb se vyžadují svých práv na svobodu. Politici často souhlasí, protože jim jde o vzácné body a dostanou dobrovolně od občanů moc. Liberální politik by měl ale tento postup zásadně odmítnout. Měl by umět vysvětlit, že role politika není řešit nespravedlnosti na trhu. Stát není od toho, aby vychovával občany na trhu. Pravidla musejí být, to ano, ale nemělo by to dojít tak daleko, že každý rok přibývá zákon, který omezuje svobodu.

Jenom blázen si může myslet, že politik může vyřešit nespravedlnost a nemorálnost na trhu. Pokud se o to pokusí, tak mu nezbyde nic jiného, než vytvářet mnoho různých zákonů a neustále je měnit. Takové jednání může mít neblahé důsledky. To, co se zdálo být svobodné, najednou být nemusí. A právě svobodný trh je úzce spojen se svobodnou společností. Bez svobodného trhu nemůže existovat občanská svoboda. Proto v zájmu všech by mělo být prosazovat svobodu na trhu, i přesto, že leckdy chování lidí je nemorální a dochází k nespravedlnosti; např. kouření v restauracích, herny, či nepořádek v ulicích od reklamních letáků, atd.

Největší drzostí však je, když někdo neustále podporuje omezování svobody a vydává to za liberální krok. Liberální politika se sice také zabývá morálkou, ale ta je rozhodně propojena s vazbou zachování maximální svobody. Tato složitost očividně politikům překáží. Pokud nedokáže politik vysvětlit vlastnosti liberální politiky, není dobrý liberální politik. Pokud politik nechce respektovat vlastnosti liberální politiky, není liberálním politikem.

Občané se musí rozhdnout, zda-li chtějí liberalismus nebo socialismus. Nejdříve ale jim někdo musí vysvětlit, co to vlastně ten liberalismus je. Od polilitků, kteří název této politiky zneužívají, nebo dokonce jsou proti ní, neočekávejme, že nám tento pojem vysvětlí. Ne, určí si definici podle svého, tak, aby jim to vycházelo v souladu s jejich zájmy.

Liberalismus = svobodný trh = svobodná společnost = nemorální chování = morální chování.

Socialismus = státní trh = morální chování = nemorální chování.

Jak vydíte, nemorální chování vychází pokaždé. Lepší ale je pokud se to děje ve svobodné společnosti. V tom druhém se nemorálnost děje uvnitř orgánu a orgán určí, co pod ním spadá. To druhé je nebezpečná hra.

Velkou hrozbou dneška je zákeřnost politických směrů. Mám např. konkrétně na mysli environmentální politku zabývající se ekologií a zdravím. To už jsem ale vysvětlil. Liberální politika se též tímto zabývá, musí to být ale propojeno se svobodným trhem. Určité politické skupiny pochopitelně toto nechtějí slyšet a různě si to vyloží po svém, protože nemohou dosáhnout svého zájmu. Jak by mohly, když někteří nesouhlasí. Jenže nesouhlas je základem svobodné vůle vlastního rozhodování. Někteří namítnou, že lidé si svobodně mohou rozhodnout jít cestou regulací a zákazů. Mohou. To musím samozřejmě respektovat. Předtím než ale k tomu dojde, bylo by dobré občany informovat a učit, co to vlastně liberalismus je a v čem spočívá jeho složitost. Bez výběru totiž není žádná volba.

Možná by se ve školách místo environmentálních kroužků, zejména ekologie, měl vyučovat liberalismus. Bylo by to mnohem užitečnější. Jedině učením lze dosáhnout zlepšení politické situace.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Hlinomaz | neděle 29.3.2015 11:51 | karma článku: 14,01 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Hysterie kolem CO2...?

V poslední době slyšíme kritiku kolem změny klimatu od vědců, kteří nemají patřičné vzdělání. Stačí v článcích uvést, že se k tématu vyjadřuje skepticky nějaký vědec a hned nadšeně tomu mnoho lidí věří.

29.11.2019 v 9:40 | Karma: 10,05 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zelená propaganda a "zlý" kapitalismus

Mnoho lidí považuje stávky týkající se snižování emisí skleníkových plynů za přínosné, vždyť jde přeci o zlepšení ochrany životního prostředí. Jenže zelená propaganda se snaží vnutit ostatním nebezpečný názor.

26.9.2019 v 21:18 | Karma: 21,87 | Přečteno: 864x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Jak správně předpovědět počasí

Nekoukej do mobilu, ale nahoru. Asi tak bych to shrnul. Zvykli jsme si spoléhat na moderní technologii, jenže i ta může často zklamat.

23.8.2019 v 8:49 | Karma: 9,60 | Přečteno: 464x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ochrany životního prostředí se ujal extrémismus

Antropogenní vliv skleníkových plynů úzce souvisí s ochranou životního prostředí, přesto někteří tento jasný fakt stále nedokáží pochopit, dokonce to považují za faul, neboť zejména oxid uhličitý přeci naopak životu prospívá.

21.8.2019 v 8:42 | Karma: 12,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Nejlepší předpověď na světě

Neustále se objevují nepřesné a nepravdivé předpovědi počasí s odvoláním na meteorology z ČHMÚ. A aby se v tom čtenář trochu vyznal, dovoluji si k tomu napsat pár poznámek.

11.7.2019 v 8:35 | Karma: 15,02 | Přečteno: 702x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Novela o léčivech má zajistit dvouměsíční zásoby i přehled dostupnosti léků

29. května 2024  10:37

Držitelé rozhodnutí o registraci léčiv budou nově muset zajistit měsíční až dvouměsíční dodávky...

Putin radil, kdo má vést Ukrajinu místo Zelenského. Hleď si svého, reagoval Kyjev

29. května 2024  10:30

Ruský prezident Vladimir Putin znovu zpochybnil legitimitu ukrajinského prezidenta Volodymyra...

Ortel zahraje v dětském zábavním parku. Totální přestřel, nechápou rodiče

29. května 2024  10:29

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 808x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.