Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Aby děti nezlobily

Bez dětí si neumíme svůj život ani představit. Platí zejména o ženách, k nimž mateřství patří. Bez něj by se cítily jako holé pláňky bez jablek. Role otců není rovněž zanedbatelná.

Motto "Moudrost chytrého je v tom, že rozumí své cestě, kdežto pošetilost hlupáků je v záludnosti." (Přísloví Šalomounova, Druhá sbírka, 14.8)

Bez dětí si neumíme svůj život ani představit. Platí zejména o ženách, k nimž mateřství patří. Bez něj by se cítily jako holé pláňky bez jablek. Role otců není rovněž zanedbatelná.

Aby se naše děti cítily dobře a nezlobily, se odvíjí od situace v rodinách. Jestliže v rodině panuje nesoulad mezi manžely nebo partnery, nelze se divit, že děti pláčou. Že jsou nemocné. I když se jedná o pouhé kojence či batolata, atmosféra v rodině je pro jejich zdravý fyzický i psychický vývoj směrodatná.

Smůlu mají děti, jejichž matka je psychicky nezralá nebo je citově závislá na svém partnerovi, či muži. Jestliže v prvních měsících a rocích preferuje muže či partnera před dítětem, může mít toto neblahý vliv na vývoj potomka. První tři roky jsou pro vývoj jedince zásadní, v šesti letech můžeme hovořit o hotové osobnosti.

Ne každé dítě má to štěstí, že se narodí do vlídného rodinného prostředí. Mám zkušenost s mladými lidmi ve věku od patnácti let a výš. Děti, pocházející z lékařských rodin, si dle mého názoru vedou nejlépe. Zřejmě to bude tím, že se jejich rodiče setkávají dennodenně s nemocemi, s úmrtími a dokáží si stanovit, co je v životě prioritní. Že je to především zdraví, pocit spokojenosti. A v tomto směru vychovávají své děti.

Jestliže ženě nevyjde vztah či manželství, neměla by si pořizovat další děti s novými partnery. Nebývá to dobré pro potomky dříve narozené. Žádný vztah nelze zajistit tím, že se z něj narodí dítě. Je to velmi hloupá představa, která může být zhoubná pro další vývoj předchozího potomka.

Narodí se hodně dětí, ale málo z narozených dětí má to štěstí, že se narodí rodičům, kteří je mají opravdu rádi. Domnívám se na základě své praxe, že je spousta rodičů, kteří své děti rádi nemají. Projevuje se to třeba tím, že na své děti nemají čas, že s nimi nehovoří, že do svých potomků projektují své ambice, které si nesplnili. Ve výchově dětí chybí obyčejný úsměv, pohlazení i to, že svému dítěti řekneme, že je máme rádi. Opakem negativních rodičů jsou ti, kteří své dítě zahrnují opičí láskou. Umetají mu cestičku v životě, říkají mu, že dělají vše pro ně jen to nejlepší, že je proto musí poslouchat. V případě autoritativních rodičů je nasnadě, že ze svého potomka vychovají úzkostného tvora, v případě opičích rodičů vzejde jedinec naprosto nesamostatný.

Jednou ze špatné varianty rodičů jsou ti, kteří jsou ke svým dětem ironičtí. Často to bývá vztah mezi matkou a dcerou. Matka nedokáže se svou dcerou jednat láskyplně, na její chyby hledí s ironií a despektem, přitom si neuvědomuje, že se na celkové výchově své dcery podepisuje právě ona. Být ke svému dítku jen ironický znamená velmi hloupý přístup, jenž může dítě do života poznamenat.

Jednou z příčin, že člověk podlehne alkoholu či drogové závislosti, tkví v dětství. Hloupí, egoističtí rodiče si nikdy nepřiznají, že za selháním svých dětí stojí právě oni. Rodinné prostředí, které postrádá lásku, které postrádá přijetí, může být startem k tomu, aby člověk propadl závislostem. .

Milující rodiče přijmou své dítě takové, jaké opravdu je. Vždyť je to jejich produkt. Ale bohužel takových rodičů se zdá být menšina. Protože kdyby všichni rodiče uměli vychovávat své děti, četli si publikace o výchově, jakou je např. kniha prof. Z. Matějčka "Rodiče a děti", ubylo by neurotických dětí, které se potýkají se životem, protože i jejich rodiče se se svým bytím potýkají.

Lásky není nikdy dost. Platí i v případě dětí. Jsou-li s dětmi problémy, lze usuzovat, že v rodinném prostředí je cosi špatného. Inteligentní rodiče si toto uvědomí a snaží se, aby došlo k nápravě. V případě rodičů hloupých žádnou cestu nevidím, což se negativně podepíše na jejich dětech. Z nich se rekrutují všechny ti, kteří svůj život nezvládají, propadají závislostem a plodí dětí, kterým nejsou schopni dát lásku. Protože jim samotný  se lásky nedostalo. A přitom stačí tak málo. Za obyčejnou láskou se skrývá pohlazení, úsměv a přijetí někoho, kdo se nám narodil. A tím je naše dítě.

Na ženě velmi záleží. Nejen na tom, jakou je ženou muži, ale i na tom, jakou je matkou. Zlobí-li dítě, bývá na vině především matka, což je můj úsudek...

Autor: Helena Vlachová | pondělí 31.8.2020 18:11 | karma článku: 9,04 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Komunistická zrůdnost

Komunismus je stejná ideologie jako nacismus. Je zrůdnější v tom smyslu, že jde proti vlastním lidem.

9.5.2024 v 7:04 | Karma: 25,23 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ze školních lavic

Velmi ráda vzpomínám na gymnázium, kde jsem začala učit po VŠ. Byla jsem mladá, poprvé jsem ochutnávala, jaké to je, když stojíte za katedrou a před vámi studenti, kteří vám vaše začátky nikterak neulehčují.

1.5.2024 v 7:49 | Karma: 13,39 | Přečteno: 460x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Svým založením jsem idealistka

I když jsem založením idealistka, nemohu se svou maličkostí připodobnit k Johnu Lennonovi. Nicméně se mohu vyjádřit vůči panu Babišovi a jeho propagandistické rétorice. Totéž lze vznést i vůči SPD.

19.4.2024 v 17:53 | Karma: 10,91 | Přečteno: 712x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Ředitel, jenž používá estébácké praktiky

Na základě mých posledních mou dvou blogů se mi dostalo útoků i vyhrožování ze strany ředitele střední školy. Vyhrožoval mi trestním udáním. Nestačila jsem žasnout. Že by opět povstali soudruzi? Že by byl jedním z nich?

15.4.2024 v 19:33 | Karma: 23,09 | Přečteno: 1681x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Měla bych počítat s vyhazovem za svůj poslední blog?

Když píšu své blogy, vždy jde o něco, co se v současnosti kolem nás děje. Můj poslední blog o neaprobovaném angličtináři na SŠ mě stál dost útoků vůči mně samé

14.4.2024 v 17:28 | Karma: 26,53 | Přečteno: 1701x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

  • Počet článků 1264
  • Celková karma 21,81
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik