Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život, volba, důstojnost a bůh

Není snadné se smířit s představou, že celé lidstvo nesdílí hodnoty jakými jsou nedotknutelnost lidského života, svoboda volby a ohled na lidskou důstojnost.

 

Těžko říci, zda je těžké smířit se s takovou představou, kterou nám diktuje současná politická situace. Humánní člověk se s ní nemůže smířit nikdy. Neměli bychom se s tím smiřovat. Pokud k něčemu takovému dojde, znamená to, že jsme lhostejní. Lhostejnost sama o sobě může člověku přinést uspokojení, chvilkový pocit klidu a pohody. Ale všechno je pouhá iluze.

V dnešním světě není nedotknutelnost života samozřejmostí. Dnes a denně se sekáváme s případy pohrdání lidským životem, jeho cenou a vzácností. Společnost mrhá lidskými životy po stovkách, někdy dokonce po tisících. Hledat viníka by bylo přinejmenším obtížné. Hovoříme o střetu kultur. Která z nich je v tomto případě horší? Ta naše západní, za kterou bojujeme a snažíme se ji ochránit před agresory z východu? Nemyslím si, že by tomu tak bylo. Obě soupeřící části světa se drží zaběhnutých dogmat. Obě svých. Proto se dostaly do konfliktu. Na čí straně stojíme? Máme stát na své straně? V tom případě to znamená, že budeme plýtvat životy strany druhé. Kohokoli se zeptáte, zda by obětoval svůj život pro víru, odpoví, s největší pravděpodobností, že by to neudělal. Je to správné, chrání svůj život. Má na to právo. Pokud stejnou otázku položíte na jiné straně světa odpovědí si nemůžete být tak jisti. Pro náboženství se zabíjí, zabíjí se pro ropu, zabíjí se pro přesvědčení, že Západ je horší než Východ nebo naopak. Stojíme na pomezí světového konfliktu. Už neřešíme problém, zda zabíjet, ale koho, kdy a pokud, tak co nejefektivněji. Náš svět si neváží života, tím méně jeho nedotknutelnosti. Islámští bojovníci připoutávají své ženy a děti do oken jako živé štíty, míroví vojáci vraždí a znásilňují muslimské dívky. Není možné říci, zda něco takového může skončit. Neskončí to. Vždycky budou lidé zabíjet. Celé lidstvo nikdy nemůže sdílet hodnotu nedotknutelnosti lidského života. Ctít ji mohou lidé v bezpečí. Lidé, kteří den za dnem, hodinu za hodinou nebojují o přežití. Ctít ji mohou lidé, kteří ještě nejsou vtaženi do celosvětového konfliktu. Jak dlouho ta křehká idea potrvá? Jak dlouho ještě budeme moci tvrdit, že jsme v bezpečí? Kdy i tady bude situace, která je více než jasná: pokud nezabiji já jeho, zabije on mě? Jsme lidé, nejhorší predátoři na světě. Predátoři, kteří vraždí příslušníky vlastního rodu bez jediného rozumného důvodu.

Existovala-li někdy svoboda volby, jistě to nebylo v současném světě. Ve světě, kde zvolit znamená navždy si zahradit přístup k ostatním možnostem. Jaká je naše volba? Zvolili jsme si život ve světě plném válek a vraždění? Ne. Pokud prezident USA tvrdí, že neměl volbu, je to pravda? Svým způsobem ano. Nemůžeme si zvolit spoustu věcí. Některé ale ano. Smíme zvolit zda vstoupíme do manželství, smíme si svobodně zvolit svůj politický názor, smíme si zvolit, co budeme jíst k večeři. Všude to tak není. Jsou země, kde dívka nesmí říci, že nápadník, kterého jí vybrali rodiče, je jí lhostejný. Jsou země, kde si děti nemohou zvolit vhodnou školu. Jsou země, kde si nikdo nesmí zvolit vůbec nic. Všechno je předem rozhodnuto. Existují kasty, vláda jedné strany, povstalecké oddíly, dětské armády, obchod s bílým masem. Říkáme, že jsme vyspělá společnost. Tohle všechno k tomu patří. Jsme vyspělá společnost a snažíme se negativní jevy, které to s sebou přináší potírat. Jsme vyspělá společnost a možná právě proto se nám nikdy nepodaří smazat rozdíly, které ve světě panují. Žijeme ve světě, kde přežívá vždy ten silnější. Žijeme ve světě, který diktuje, co máme nosit, jak se máme líčit, co máme jíst. Když někdo vybočí je považován za výstředního v horším případě za zrádce. Může se snad rozhodnout žena, která se narodila v nedemokratické zemi, že půjde volit? Může se vzepřít svému manželovi? Pro ni neexistuje možnost volby. Pro ni je jediná možnost: zatnout a jít. Bez ohledu na to, co cítí, co si přeje, čeho by byla schopna dosáhnout, bez ohledu na její inteligenci a smýšlení. Stejně není možné vymanit se ze spárů náboženské komunity, sekty, nebo jakékoli podobné organizace. Kdysi jste možná měli volbu a vybrali jste si tu cestu jako nejlepší možnou, ale tam to skončilo. Už se nedá couvnout. Svobodnou vůli nám berou drogy a všudypřítomný diktát společnosti. Berou nám ji mnozí rodiče i manželé a manželky, bere nám ji zaměstnavatel, berou nám ji politici. Svobodná možnost volby dnes znamená cestu nejmenšího odporu. Cestu, kterou si zvolíme ze dvou nebo tří z nichž jedna by nám vyhovovala, ale vysloužili bychom si za ni posměch a pohrdání. Možnost volby není ničím jiným než iluzí moderního světa. Zdáním a klamem, který před nás předestřeli mocní, je lhostejné, zda to byli politici, diktátoři, módní návrháři či reklamní magnáti. Jak dlouho bude trvat, než se společnost unifikuje natolik, že už nebude možné si zvolit naprosto nic?

 

Lidská důstojnost se vším, co bylo řečeno v předchozích větách úzce souvisí. Lidská důstojnost je jediná z tří řečených věcí, kterou si lze zachovat. Mnohdy s vypětím veškerých sil a všeho dostupného přesvědčení, které je člověk schopen nashromáždit. Je tím posledním, co si můžeme uchovat, něčím, co nám nevezme žádný režim ani móda. Je něčím, co si můžeme zachovat přes všechny trýzně současného světa. Lidskou důstojnost může mít nejposlednější žebrák, může ji mít ředitel prosperující banky, může ji mít student obyčejného gymnázia. Ale někdy je možné, že i o svou důstojnost přijdeme. Stalo se to už mnohokrát a mnohokrát se to ještě stane. Lidskou důstojnost vzali, nebo pošlapali mnohé režimy. Přesto si ji mnozí dokázali uhájit i v těch nejděsivějších podmínkách. Co jim k tomu pomohlo? Víra v lepší budoucnost? Nebo snad Bůh?

Ve jménu Boha se vraždilo i zabíjelo, v jeho jménu ať už je jakékoli se vedly války a vypalovala a ničila celá města, dokonce celé civilizace. Můžeme říci, že je vlastně vinen všemi hrůzami, které lidstvo za svou existenci zažilo. A přece je právě on tím, kdo dokáže pomoci v nejhorších chvílích lidského života. Pokud přijdete o všechno, není už kam se obrátit a tehdy přijde. Není to nijak okázalý vstup, který by člověka ohromil, při kterém byste zapomněli dýchat. Přijde po špičkách a pomůže. Je tím posledním, kdo stojí po boku sebevražedného atentátníka, kdo sedí v letadle, které se řítí k zemi, je tím, kdo chlácholí osiřelé dítě. Je všude, kde je ho potřeba.  Ve světě, kde lidé nerespektují život, svobodu a dokonce ani důstojnost lidí, je ho potřeba. Potřebujeme Boha, dokonce i já, ačkoli nejsem věřící a na mši jsem nikdy nebyla, já která neznám zpovědi a nečetla jsem Bibli, dokonce i já, absolutní pohan, potřebuji Boha. Protože jen skrze něj, skrz to tajemné nekonečné bytí, které je všude kolem nás a které já chápu jako Boha můžeme pochopit a snad se i smířit s dnešním světem plným válek a nenávisti. Protože jen on nám podá pomocnou ruku, když jsme u konce svých sil, protože pouze k němu je možné se obracet, když je nám těžko. Bůh může mít mnoho podob, může to být váš přítel, může to být větvička jmelí, kterou si přinesete domů, může to být uklidňující sen, může to být vlnka na hladině potoka – to všechno a snad ještě mnohem víc je Bůh. Alespoň pro mě ano. Je smutné, že v době, kdy je Boha všude kolem nás tolik potřeba jsou kostely zapovězené lidem, kteří nechtějí poslouchat kněze, že téměř žádný kostel nemá dveře dokořán, aby kohokoli z nás přivítal a sevřel do své uklidňující náruče, je věčná škoda, že jsme zavřeli kostely. Měli bychom je znovu otevřít. Měli bychom otevřít nejen je, ale i sebe, protože v dnešním světě budeme jeden druhého potřebovat čím dál víc.

Je těžké se smířit s dnešním světem a bude trvat dlouho než to dokážeme. Jsou mezi námi rozdíly. Kruté a propastné. Snad je ani překonat nedokážeme, snad se budou opakovat příkoří, která si vzájemně působíme, snad ztratí význam slova jako svoboda, život, důstojnost. Snad všichni jednoho dne staneme před jedinou smysluplnou volbou, zda všichni zemřeme, nebo zda se spolu naučíme žít. To je jediná rozumná otázka. Měli bychom si ji položit každý sám a každý si na ni odpovědět. Budeme dál zabíjet nebo konečně budeme žít v míru? Ale je to vůbec možné? Někdy v budoucnu snad. Ale to už nebudeme ani my, ani naše děti. A pokud se nějaké další narodí přála bych si, aby zvolily dobře. 

 


 


 

 

Autor: Barbora Havejová | středa 16.7.2008 15:23 | karma článku: 8,93 | přečteno: 850x
  • Další články autora

Barbora Havejová

Rusko a Evropa

Rusko je svou historií předurčeno k velikosti, vždycky tu bude duch Svaté Rusi, vždycky k ní bude nutno vzhlížet, vždycky se najdou lidé, kteří budou chtít jít v jejích šlépějích, naplňovat její odkaz. Rusko stojí na pomezí dvou kontinentů, pro svou velikost je zmítáno mnoha vnitřními běsi, od kterých politici chtějí odvracet tvář lidu.

26.6.2010 v 22:00 | Karma: 12,69 | Přečteno: 1087x | Diskuse| Politika

Barbora Havejová

Francisco Goya: Poprava povstalců v Madridu 3. května 1808 (1814)

Francisco José de Goya y Lucientes (30. březen 1746, Fuendetodos – 16. duben 1828, Bordeaux) byl španělský malíř a rytec, což samo o sobě nevystihuje ani jeho tvůrčího génia, ani jeho přínos světovému výtvarnému umění. Ve své eseji se budu věnovat jednomu z jeho nejslavnějších obrazů, Popravě povstalců v Madridu 3. května 1808. Dříve než k tomu ale přistoupím, chtěla bych alespoň rámcově načrtnou horizont Goyovy tvorby.

13.6.2010 v 16:25 | Karma: 13,61 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Ch. de Gaulle a K. Adenauer – dva muži nad kolébkou nové Evropy

Charles de Gaulle (22. listopadu 1890 Lille – 9. listopadu 1970 Colombey-les-Deux-Églises) a Konrad Adenauer (5. ledna 1876 Kolín nad Rýnem – 19. dubna 1967 Rhöndorf) byli muži, kteří bez nadsázky utvářeli Evropu po většinu 20. století, i když jejich politické kariéry se na nejvyšší úrovni proťaly na pouhých pár let (1958-1963). Byli to muži starého světa, kteří dosud věřili, že morálka a slušnost nejsou přežitými pojmy, oba dva byli posléze nahrazeni dravější a progresivnější generací, jejich odkaz je ale stále živý.

13.6.2010 v 15:20 | Karma: 7,98 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Děkabristé

Normal 0 21 Touha po změnách do Ruska vtrhla spolu s navrátilci proti-napoleonského tažení. Jejími nositeli byli důstojníci z řad šlechty. Poznání poměrů v Evropě a možnost srovnání je nutily pohlížet na Rusko jinak, kritickýma očima. Byli velice mladí, mnohým z nich během tažení Evropou nebylo ještě ani dvacet let, a již měli za sebou zkušenosti mnohem starších mužů. Toužili po změně života, svobodě, byli znechuceni zvůlí státního aparátu, a proto se rozhodli vzít věci do svých rukou, z nichž se jim vše vymklo v osudné pondělí 14. prosince 1825.

25.10.2009 v 20:00 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Alice Garrigue Masaryková

Byla nejstarší dcerou Tomáše G. Masaryka a jeho ženy Charlotty. Narodila se 3.května 1879 ve Vídni, většinu svého dětství prožila ale již v Praze. Byla vychovávána v demokratickém a liberálním prostředí, v němž získala potřebné základy pro svůj budoucí život a činnost. Jak otec tak matka od útlého dětství podporovali všechny své čtyři děti, Alici, Herberta, Olgu a Jana, rozvíjeli jejich talent v umělecké oblasti, dbali na to, aby se děti učily cizím jazykům. Masarykovi vždy respektovali názory svých dětí i jejich přátel a mnohdy s nimi diskutovali jako rovný s rovným. T.G. Masaryk navíc zastával myšlenku plné rovnoprávnosti žen a Charlotta Masaryková spolu s M. Blažkovou přeložila do češtiny Millovu práci Poddanství žen. Oba manželé se rovněž aktivně zapojovali do činnosti ženských spolků, z nichž nejznámější je Americký klub dam. Charlotta do spolků často brávala s sebou své dvě dcery, není proto divu, že z Alice Masarykové vyrostla žena prahnoucí po rovných právech a lepším světě. V její snaze jí byl vždy vzorem otec, chtěla však svých úspěchů dosáhnou bez jeho přičinění, vlivu, či pomoci.

24.10.2009 v 22:55 | Karma: 17,01 | Přečteno: 3452x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1052x
Studentka historie na FF MU v Brně se zájmem o svět kolem, umění, film apod. Šuplíková spisovatelka.