Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko a Evropa

Rusko je svou historií předurčeno k velikosti, vždycky tu bude duch Svaté Rusi, vždycky k ní bude nutno vzhlížet, vždycky se najdou lidé, kteří budou chtít jít v jejích šlépějích, naplňovat její odkaz. Rusko stojí na pomezí dvou kontinentů, pro svou velikost je zmítáno mnoha vnitřními běsi, od kterých politici chtějí odvracet tvář lidu.

„S Ruskem se v poslední době stalo cosi divného. Přestalo rozlišovat dobro a zlo. Fascinováno starou myšlenkou své národní nadřazenosti, nárokuje si neomylnost a žádá, aby tuto neomylnost uznaly jiné země, od Spojených států až po Ukrajinu. Jenže pokud právo na pravdu Sovětského svazu bránila po celém světě známá ideologie, zaměřena na komunistický ráj na zemi, dnešní ideologií se stala ideologie sibiřské ropy a plynu, síla pravověrné ruské duše, no a kromě toho pravoslavné hodnoty společně s raketami.“[1]

Vladimir Putin stál a stále stojí v čele státu, který chce být velmocí a v určitých oblastech se mu to i daří, každoročně dokáže držet v šachu Evropu, utažené kohouty s ruskou ropou a plynem obvykle mnoho států dostanou tam, kde je chce Ruská vláda mít, ceny se zvýší a plyn začne znovu proudit, tradičním obětním beránkem je Ukrajina. Ale to nestačí.

Rusko, které by mělo být pro Evropu partnerem, na kterého je spolehnutí, se chová jako „uražená velmoc“, kterou skutečně je. Demonstrovalo to již několikrát. Neustále dává Západu znát, že je pánem bývalých satelitů Sovětského svazu a že na daném stavu nehodlá nic změnit. Nejpalčivěji to připomněla válka v Gruzii a velká armádní cvičení.

Rusko, ať se Evropská unie nebo Spojené státy, nyní pod vedením Barracka Obamy, snaží jak chtějí, se nebude nikdy chtít vzdát své výlučnosti. Stále se bude vytrhovat ze západního světa, do něhož snad ani nemůže patřit, s ohledem na svou ortodoxně „východní“ historii. Pro Rusko nebude nikdy menší cíl, než stát pevně na Východě jako bašta… Bašta čeho, to je otázka, kterou by si mělo položit. Vnitřní problémy nemůže vyřešit jasný a jako obyčejně západní nepřítel. Krizi uvnitř státu nemůže zažehnat živení a rozněcování zahraničních konfliktů. Trefně to vyjádřil Viktor Jerofejev v jednom ze svých článků:

„Kdo má na svědomí finanční krizi? To je hlavní otázka, která tajně trápí ruskou moc. Kreml je přesvědčen, že na světě nejsou náhody, zákonitosti ani lidské svědomí, zato však existuji spiknutí a ta jsou většinou namířena proti Rusku. Takovým spiknutím byla oranžová revoluce v Kyjevě a růžová v Tbilisi. A za každým spiknutím stojí Amerika. A za Amerikou světový sionismus že by sám ďábel?“[2]

Rusko je zraněné a zraňované, nejen zevnitř ale i zvenčí, a zraněný predátor, jak známo, reaguje agresivně. Ze zhrzené velkoruské pýchy pramenící agrese a rozpínavost plodí další a další problémy uvnitř i vně hranice. Každý v těchto podmínkách, ať už přichází s jakkoli ušlechtilými pohnutkami, je nucen se obrátit k autoritativní formě vlády, přesně tak, jak to udělal Vladimir Putin, stejně jako jednali před ním sovětští diktátoři. Jen jeho chování, chování Kremlu doby nedávno minulé, je zahaleno do moderních postupů a promyšlené soudobé propagandy.

Evropa má z Ruska strach. Strach z jeho zbrojního arzenálu, z jeho investic a kapitálu, z jeho konfliktů, z jeho veta v OSN, ze spolupráce s ním i z jeho bojkotu a v neposlední řadě má strach z Rusů jako takových. Strach z lidí, kteří tento stát reprezentují v západních letoviscích, na půdě diplomatických institucí, z lidí, kteří jsou nositeli tak specifické kultury, že si ji mnohý obyvatel Evropské unie nedovede vysvětlit. Bylo to tak vždycky. Zatímco Rusko sebe sama chápe jako nositele civilizace, jako ochránce slabých států svého bývalého impéria a věčného protivníka ideálů, které my zde chápeme jako správné, Evropané v něm vidí barbarský autoritativní stát, který svou vyděračskou ideologií, slovníkem studené války v ústech svých politiků a podivnými úmrtími oponentů režimu, ohrožuje tradiční hodnoty „latinské“ společnosti.

Změnilo-li se něco od dob studené války (skončila-li vůbec) pak jedině to, že linie mezi dvěma kulturně-sociálními a mocenskými bloky není tak jasně patrná, ideologie, které nesly tento spor do rozpadu Sovětského svazu jsou mrtvé, nebo skomírající, objevili se noví nepřátelé – militantní islám. Evropa i NATO jsou ve svých postupech nejednotné, státy uzavírají s Ruskem bilaterální smlouvy a tím ho nechávají proniknout do svých struktur. Paradoxně z něj tím činí ještě osamělejší stát.

Ruská duše nemůže nikdy pochopit míru svobody, kterou v rámci Evropy požíváme. Chápe ztráty území, protože ve velikosti je síla. Cítí hlad po surovinách, protože se bojí, aby je někdo nepoužil proti ní.

Nejspíše nemůžeme pochopit ruskou zemi, spáchala mnoho křivd a stále ještě není připravená vstoupit do Evropy. Proto stále zůstává jen na její hranici u pootevřených dveří demokracie, se kterou nedokáže naložit. Pravděpodobně nám také nerozumí. Možná nám ale rozumí mnohem více, než bychom čekali.

 

[1] JEROFEJEV , Viktor. Nasťa. Respekt. 2009, 20, 10, s. 71.

[2] JEROFEJEV , Viktor. Peníze dostaly AIDS. Respekt. 2008, 19, 49, s. 63.

 

Autor: Barbora Havejová | sobota 26.6.2010 22:00 | karma článku: 12,69 | přečteno: 1087x
  • Další články autora

Barbora Havejová

Francisco Goya: Poprava povstalců v Madridu 3. května 1808 (1814)

Francisco José de Goya y Lucientes (30. březen 1746, Fuendetodos – 16. duben 1828, Bordeaux) byl španělský malíř a rytec, což samo o sobě nevystihuje ani jeho tvůrčího génia, ani jeho přínos světovému výtvarnému umění. Ve své eseji se budu věnovat jednomu z jeho nejslavnějších obrazů, Popravě povstalců v Madridu 3. května 1808. Dříve než k tomu ale přistoupím, chtěla bych alespoň rámcově načrtnou horizont Goyovy tvorby.

13.6.2010 v 16:25 | Karma: 13,61 | Přečteno: 5022x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Ch. de Gaulle a K. Adenauer – dva muži nad kolébkou nové Evropy

Charles de Gaulle (22. listopadu 1890 Lille – 9. listopadu 1970 Colombey-les-Deux-Églises) a Konrad Adenauer (5. ledna 1876 Kolín nad Rýnem – 19. dubna 1967 Rhöndorf) byli muži, kteří bez nadsázky utvářeli Evropu po většinu 20. století, i když jejich politické kariéry se na nejvyšší úrovni proťaly na pouhých pár let (1958-1963). Byli to muži starého světa, kteří dosud věřili, že morálka a slušnost nejsou přežitými pojmy, oba dva byli posléze nahrazeni dravější a progresivnější generací, jejich odkaz je ale stále živý.

13.6.2010 v 15:20 | Karma: 7,98 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Děkabristé

Normal 0 21 Touha po změnách do Ruska vtrhla spolu s navrátilci proti-napoleonského tažení. Jejími nositeli byli důstojníci z řad šlechty. Poznání poměrů v Evropě a možnost srovnání je nutily pohlížet na Rusko jinak, kritickýma očima. Byli velice mladí, mnohým z nich během tažení Evropou nebylo ještě ani dvacet let, a již měli za sebou zkušenosti mnohem starších mužů. Toužili po změně života, svobodě, byli znechuceni zvůlí státního aparátu, a proto se rozhodli vzít věci do svých rukou, z nichž se jim vše vymklo v osudné pondělí 14. prosince 1825.

25.10.2009 v 20:00 | Karma: 12,58 | Přečteno: 2079x | Diskuse| Ostatní

Barbora Havejová

Alice Garrigue Masaryková

Byla nejstarší dcerou Tomáše G. Masaryka a jeho ženy Charlotty. Narodila se 3.května 1879 ve Vídni, většinu svého dětství prožila ale již v Praze. Byla vychovávána v demokratickém a liberálním prostředí, v němž získala potřebné základy pro svůj budoucí život a činnost. Jak otec tak matka od útlého dětství podporovali všechny své čtyři děti, Alici, Herberta, Olgu a Jana, rozvíjeli jejich talent v umělecké oblasti, dbali na to, aby se děti učily cizím jazykům. Masarykovi vždy respektovali názory svých dětí i jejich přátel a mnohdy s nimi diskutovali jako rovný s rovným. T.G. Masaryk navíc zastával myšlenku plné rovnoprávnosti žen a Charlotta Masaryková spolu s M. Blažkovou přeložila do češtiny Millovu práci Poddanství žen. Oba manželé se rovněž aktivně zapojovali do činnosti ženských spolků, z nichž nejznámější je Americký klub dam. Charlotta do spolků často brávala s sebou své dvě dcery, není proto divu, že z Alice Masarykové vyrostla žena prahnoucí po rovných právech a lepším světě. V její snaze jí byl vždy vzorem otec, chtěla však svých úspěchů dosáhnou bez jeho přičinění, vlivu, či pomoci.

24.10.2009 v 22:55 | Karma: 17,01 | Přečteno: 3452x | Diskuse| Společnost

Barbora Havejová

Libo-li kachýnku?

Sobota 29.11.2008, otec netucha, že se koná myslivecký bál odešel jako pokaždé do restaurace. Dlouho se nevracel. Přišel po půlnoci zanechavši za sebou otevřená vrátka i dvoje dveře do domu, pročež byla matka donucena předčasně vstát a vyhazovat od nás z domu sousedovic psa, ale to je jen úvod.

30.11.2008 v 22:25 | Karma: 9,71 | Přečteno: 969x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1052x
Studentka historie na FF MU v Brně se zájmem o svět kolem, umění, film apod. Šuplíková spisovatelka.