Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vyhodne a s noblesou nakupovat v Parizi

Mam pocit, ze to zimni obdobi je nejak prilis bohaté na udalosti: nejdrive je treba vyrobit adventni venec a kalendar, po té pripravit Mikulasskou nadilku, nasledne sehnat vanocni darky, nazdobit stromecek, pripravit stedrovecerni hody, usporadat silvestrovskou oslavu a uspesne vykrocit do nového roku. Ani tim vsak jeste neprichazi cas odpocinku. Ve Francii je treba na tri krale sezvat pratele na tradicni Galette des rois (trikralovy kolac s mandlovou naplni a schovanou figurkou) a ihned po té uspesne zvladnout slevy!

Ty jsou ve Francii prisne regulované, jejich presné casové vymezeni stanovuje dekretem La DGCCRF , tedy Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes = Generalni reditelstvi pro ochranu konkurence, spotrebitele a pro potlacovani podvodu. Probihaji pravidelne dvakrat v roce: v lete a v zime a jedine behem nich mohou obchodnici prodavat zbozi se ztratou. Letos pripadaji zimni slevy na obdobi od stredy 6.ledna v 8 hodin rano do stredy 16.unora pro vetsinu z francouzskych departementu a zamorskych uzemi (s vyjimkou Moselle, Meuse, Guadeloupe, Réunion a St Pierre a Miquelon).
Slevy (ve francouzstine : soldes) jsou vetsinou silne ocekavanou a dobre naplanovanou udalosti. Nedockavé, nakupuchtivé duse se vydavaji na pochuzku po svych oblibenych buticich jiz nekolik dni pred zacatkem slev a vyhlizeji kousky, ktere si rozhodne nechteji nechat ujit. V den D pak tesne pred otevrenim vybraného obchodu netrpelive podupavaji po chodniku s pevnym presvedcenim ulovit vytouzenou trofej, protoze zajemcu o stejny objekt byva casto nekolik. O nektere zvlaste popularni zbozi se muze strhnout i nelitostny boj.
V tomto obdobi byvaji zkusebni kabiny preplnené a proto nekteré damy odhazuji svou cudnost a zkouseji si odevy primo v prodejne. Vsude vladne nakupni horecka, zbozi se vali po zemi, uspechani zakaznici ho prehazuji ze strany na stranu a unavené prodavacky ho nestaci skladat zpet do regalu. Nekdy muzete mit pocit, ze jste se prenesli z civilizace na nehostinné misto, kde panuji zakony dzungle.
Pariz si vsak upenlive hlida svou image mesta mody, vytribeneho vkusu a elegance. Proto Parizska obchodni komora (CCIP) ve spolupraci s Parizskou radnici, Office du Tourisme et des Congrès de Paris a Atout France kazdorocne organizuje u prilezitosti slev akci SOLDES by PARIS, ktera by mela Parizanum i navstevnikum hlavniho mesta zprijemnit chvilky zasvecene vyhodnemu nakupovani. Dle statistik se totiz 60% navstevniku vydava do Parize za ucelem nakupu.
Letos probiha jiz 4. rocnik SOLDES by PARIS. Tym odborniku predem vypracuje specialni nakupni okruhy, jez jsou posléze zachyceny na mapkach, ktere jsou k dispozici zdarma. Mate na vyber hned z nekolika nakupnich tras dle vasi chuti a vaseho zalozeni:
Okruh nazvany "Chic" ma byt ztelesnenim francouzského "art de vivre" (umeni zit)
Okruh "Trendy" vede pres proslulé ctvrti Le Marais a Saint Germain des Prés a, jak uz samo jeho jmeno napovida, mel by uspokojit vsechny milovniky poslednich vykriku mody a soucasného designu a umeni.
Okruh "Insolite" (neobvykly, nevsedni) byl koncipovan pro priznivce vtipnych a originalnich mist a kreaci.
Okruh " Créatif" (tvorivy) by mel vyhovovat osobam ocenujicim kreativitu a touzicim po novych objevech. Ti by rozhodne nemeli byt zklamani, nebot dle slov parizského starosty Bertranda Delanoë: v Parizi je tvorba ve vsech jejich podobach soucasti zivota a umeni zit.
Povest Parize coby romatického mesta reprezentuje romanticky okruh "Romantique", ktery je urcen pro zamilované hrdlicky vydavajici se na nakupy ve dvou.
Nejde vsak jen o nakupovani. Do akce jsou zapojeny i kulturni instituce, hotely a restaurace, abyste mohli poznat Pariz v cele jeji krase a komplexite prostrednictvim mody, kultury a gastronomie. Vsichni zucastneni pripravuji atraktivni nabidky, aby ucinily Pariz jeste vice neodolatelnou. Po Parizi jsou zrizeny specialni informacni stanice, kde se o Vas ochotne postaraji studenti Institut de la Conciergerie Internationale hovorici nekolika jazyky.
Pri svych nakupnich a poznavacich presunech muzete vyuzit kryté elektrické trikolky ovoidniho tvaru " Cyclobulles" s ridicem oblecenym v barvach "Soldes by Paris". Tento zpusob prepravy ma vsak jeden hacek - mate narok pouze na pulhodinu zdarma. Pokud tedy nejste nakupni rychlik, muze byt pro vas tento zpusob dopravy nedostacujici.
Kazdy rocnik "Soldes by Paris" ma svého "ambasadora". Po elegantni modni navrharce a byvalé modelce Innès de la Fressange (v roce 2008) a svudne herecce a modelce Lou Doillon (v roce 2009) se kmotrem letosniho rocniku stal modni navrhar Jean-Claude Jitrois, milacek hvezd, ktery obléka napriklad Sharon Stone, Nicole Kidman, Johnny Hallydaye, Beyoncé, … Jean-Claude Jitrois se proslavil zejména svou praci s kuzi, kterou s kazdou modni sezonou inovuje. Své originalni kreace vytvari ze stretchové kuze, narasené kuze, z kuze patinované esencialnimi oleji, "oprané" kuze, kuze beze svu ci dokonce z kuze, kterou muzete prat v pracce a zehlit.
Kazdy ambasador odhaluje v ramci své mise sva oblibena mista a adresy a sestavuje tak navic svuj vlastni nakupni a poznavaci okruh. Jean-Claude Jitrois doporucuje mimo jiné kavarnu Café Marly s vyhledem na Louvre, kosmeticky a kadernicky salon Carita, svetoznamy kabaret Crazy Horse, Galerii Kamel Mennour s uctyhodnou fotografickou kolekci od nejznamejsich svetovych fotografu (zejména mody), historické knihkupectvi Galignani s bohatym vyberem francouzské a anglické literatury a umeleckych knih, butik talentované modni navrharky Véronique Leroy, budovu parizské Opery na namesti Bastily, ktera je dilem Carlosse Otta, svuj vlastni butik na vice nez prestizni adrese na rue du Faubourg-Saint-Honoré nebo typickou parizskou restauraci-brasserii La Closerie des Lilas kam chodival Verlaine, Zola ci Hemingway.
Nektera nakupni centra nabizeji ve slevovém obdobi specialni sluzby pro muze, které doprovazeji své naruzive nakupujici partnerky. Jedno z techto obrich center na parizském predmesti zridilo pro muze specialni salon s pohodlnym gaucem, kresilky a velkou LCD obrazovkou naladenou na sportovni kanal. Bohuzel vsak zvolilo nestastny nazev "Garderie", jez se pouziva pro opatrovny ci detské koutky, coz podvedome degraduje predstavitele silného pohlavi na statut odlozeného ditete. Mozna i proto je o tuto vymozenost nizsi zajem nez jeji zrizovatelé predpokladali. V nakupnim stredisku Les Halles, které stoji v centru Parize na miste byvalych jatek, nabizeji navic v obdobném odpocinkovém prostoru pro muze i sluzby cistice bot ci holice, samozrejme zdarma.
Velke obchodni domy na prestiznim boulevardu Haussman nezustavaji v tomto klicovém obdobi o nic pozadu. Hyckaji svou klientelu teplymi napoji a cukrovim, které serviruji zdarma od 8 do 10 h rano. Pro netrpelivé zakazniky, kteri vystavaji u dveri techto chramu konzumace jeste pred jejich otevrenim, je pripraven zabavny program. Letos jim cekani v mrazivém ranu zprijemnuji rusti hudebnici, zpevaci a tanecnici placeni obchodnim domem.
Necitite-li se byt nakupnim profesionalem, mate moznost vyuzit sluzeb osobniho nakupniho poradce, kterého je vsak lepsi si zarezervovat predem, zejména v obdobi slev. Nakupujicim jsou k dispozici rovnez satny, kde si mohou odlozit kabaty, destniky a jiné objekty, které by jim mohly zneprijemnovat slastné momenty utraceni. Neni tezké si spocitat, ze cim vice se citite v pohode, tim delsi nakupni maraton jste ochotni podstoupit.
Pokud mate na nakupovani pouze poledni pauzu a nechcete se vracet do kancelare oveseni vsemoznymi balicky a taskami, i pro vas maji obchodni domy reseni. Veskeré nakupy si muzete ulozit v uschovne, kde na vas pockaji az do konce oteviraci doby.
A pokud se ani pri navratu domu nechcete obtezovat s vysledky vaseho nakupniho usili, nakupujte napriklad v Bon Marché, luxusnim obchodnim dome ( s paradoxnim jménem znacicim "Levny" ) na levém brehu Seiny, ktery nabizi rozvoz zdarma po Parizi a okoli, pokud celkova hodnota nakoupeného zbozi prekroci 230 euro.
Kreativitou hyri v tomto obdobi i nektere hotely. Napriklad hotel Le Cadran v 7. parizském okrsku nabizi specialni VIP nakupovaci pausal, jez zahrnuje odvoz taxikem do Galeries Lafayette Montparnasse, kde vas bude ocekavat osobni nakupni poradce a asistent v jedné osobe «personal shopper», ktery vam odborne pomuze ulehcit vasi kreditce.
Byly rovnez vyvinuty specialni aplikace pro iPhone, ktere prinaseji jejich uzivatelum informace o nejlepsich cenach a umoznuji jim provadet cenova srovnani. To uz by tedy bylo, abyste jste se s pomoci vsech techto vymozenosti nestali kralovnou/kralem nakupovani a bravurne nezvladli vyhodne nakoupit spoustu potrebnych i nepotrebnych veci v hlavnim meste mody ;-) Tak vzhuru na nakupy!

Autor: Lenka Girard | úterý 26.1.2010 11:02 | karma článku: 12,04 | přečteno: 3319x
  • Další články autora

Lenka Girard

Pařížské vánoce

Mam pocit, jakoby kazdym rokem zacinaly vanoce o trochu driv. Ja jeste nostalgicky vzpominam na slunicko a letni dovolenou a obchodnici uz ziji vanocemi. Nejdrive se v ulicich vyroji skupiny delniku, kteri instaluji vanocni osvetleni a natahuji kilometry vice ci méne kycovitych svetelnych retezu od jednoho kraje ulice ke druhému. Po té se vylohy zacinaji zaplnovat vanocnimi ozdobami, figurkami sobu a otce Noela (francouzska obdoba Santa Clause) a vchody do obchodu zdobi blikajici svetylka, ruznobarevné vetvovi a pichlavé vanocni stromky.

21.12.2009 v 15:36 | Karma: 24,00 | Přečteno: 3430x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Otrava tchýní ? aneb není nad idylické rodinné vztahy

V Čechách se tvrdí, že slovo tchýně vzniklo zkřížením dvou slov: tchoř a svině. Francouzi mají pro označení tchýně poetičtější název : belle-mère, což v doslovném překladu znamená krásná matka. Zajímavé je, že Francouzi používají stejný výraz i pro macechu. Nevím, zda se (v obou případech) ona zmiňovaná krása má vztahovat na stránku tělesnou či duševní, ale spíš mám pocit, že se jedná o typický francouzský přístup nenazývat věci pravými jmény a jazykově přikrášlovat skutečnost.

22.5.2008 v 11:49 | Karma: 24,34 | Přečteno: 5363x | Diskuse| Ostatní

Lenka Girard

Léto budiž pochváleno

aneb o smutných zmrzlinářích, opuštěných sandálech a moly ohrožených letních šatech... Ledovce tají, hladiny moří se zvyšují, hurikány řádí čím dál častěji. Trápí nás extrémní výkyvy počasí. Klimatologové bijí na poplach. V České republice padají teplotní rekordy. Globální oteplování se skloňuje ve všech pádech, jen v Paříži vládne spíš národní ochlazování. Vrací se snad Francie zpátky do doby ledové? Nebo spíš počasí odráží náladu obyvatel? Chce Pařížany potrestat za to, že jsou příliš zamračení a usoudilo, že se k jejich zakaboněným obličejům lépe než modré nebe hodí oblačnost a šedivo?

6.5.2008 v 20:07 | Karma: 13,78 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Odvrácená strana Maroka aneb Turisti jako chodící pokladničky?

Miluju mozaiky, rafinované orientální paláce, sluníčko, vůni šafránu, lepkavé orientální pečivo, barvy a chuti marocké kuchyně, takže jsem se do Marakeše nesmírně těšila. Představovala jsem si romatický pobyt ve dvou. Krátce po příjezdu na místo se však mé bláhové sny rozplynuly a mé iluzorní představy dostaly značné trhliny. Užívat si Marákeše v klidu ve dvou je prostě nemožné.

10.3.2008 v 22:50 | Karma: 19,66 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Cestování

Lenka Girard

Desatero správného Pařížana

Paříž se pyšní spoustou přívlastků : krásná, romantická, město módy, mekka kultury, kolébka gastronomie, ... Mýty či realita ? Na to ať si každý odpoví sám dle svých vlastních kritérii. Jedno je však jisté : Paříž je pln Pařížanů ! Jak je poznáte ? Zde je pár tipů, jak je odhalit nebo s nimi splynout, je-li vám libo.

4.3.2008 v 14:38 | Karma: 36,04 | Přečteno: 6542x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Slovenské městečko má do půl roku přejmenovat ulici pojmenovanou po Tisovi

26. června 2024  16:29

Po rozhodnutí správního soudu v Bánské Bystrici má obec Varín přejmenovat ulici nesoucí jméno po...

Ministerstvo školství nalije více peněz do škol s ukrajinskými studenty

26. června 2024  16:22

Ministerstvo školství finančně podpoří v příštím školním roce ty školy, v jejichž třídách je větší...

Zeman se sešel s Pellegrinim. Pozval ho na narozeninovou oslavu a potykali si

26. června 2024,  aktualizováno  16:19

Ve středu přijal nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho bývalý český prezident Miloš...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3354x
Po cetnych studiich (francouzska lingvistika, socialni vedy, masova komunikace, marketing, audiovizualni a filmova produkce) a kratsich pracovnich a zivotnich zkusenostech v Belgii a Anglii jsem se (docasne?) usadila ve Francii. Pusobim v jedne reklamni agenture v centru Parize s mezinarodnim obsazenim, atmosferou i klienty. Ve volnem casu se venuju realizaci projektu dokumentarnich filmu a uzivam si kutilskych radosti pri rekonstrukci bytu. Miluju film, cestovani a vsechna muzicka umeni.

Seznam rubrik