Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Desatero správného Pařížana

Paříž se pyšní spoustou přívlastků : krásná, romantická, město módy, mekka kultury, kolébka gastronomie, … Mýty či realita ? Na to ať si každý odpoví sám dle svých vlastních kritérii. Jedno je však jisté : Paříž je pln Pařížanů ! Jak je poznáte ? Zde je pár tipů, jak je odhalit nebo s nimi splynout, je-li vám libo.

- Spěchejte, i když nespěcháte !

 

Vyrážejte zásadně na poslední chvíli, aspoň si tak budete jisti, že máte pádný důvod ke spěchu. A pokud máte náhodou volno a není proč spěchat, čiňte tak z principu, abyste splynuli s davem a nebrzdili ty, co mají naspěch ! Je podivuhodné, jak i o víkendu je Paříž plná uspěchaných otroků času. Jakmile je v metru zdálky slyšet zvuk soupravy bliížící se do stanice, všichni automaticky zběsile vyrazí vpřed jako štvaná zvěř, jakoby tříminutový interval mezi dvěma vlaky měl fatální dopad na průběh celého dne.

- Neohlížejte se na druhé ! Buďte bezohlední a dělejte, že svět okolo vás neexistuje.

 Z počátku svého pobytu v Paříži jsem měla pocit, že jsem jediná, kdo ostatním uhýbá a dává přednost v cestě. Když jsem si stěžovala svým známým, jak je těžké proplétat se pařížským davem, ať už v metru či na ulici, jali se analyzovat mé chování a odhalili onu osudnou chybu : dívala jsem se kolem sebe a dokonce lidem do očí. Proto všichni nabývali dojmu, že jim ustoupím. Dostalo se mi tedy rady, ať napříště kráčím rozhodně vpřed, neotáčím se napravo ani nalevo a mám pohled upřený jakoby do prázdna daleko před sebe. Připadalo mi to absurdní, ale rozhodla jsem se tuto doporučenou taktiku vyzkoušet. Fungovala hned napoprvé a naprosto dokonale. Jakmile nasadím rázný krok a nepřítomný výraz, davy se rozestupují. Mé iluze o francouzské galantnosti se po soužití s Pařížany velmi rychle rozplynuly. Pochopila jsem, že dávat přednost starším ročníkům či nastávajícím matkám se v Paříži příliš nenosí. Naopak je třeba si velmi rychle ukořistit své místo a už ho nepustit.V MHD se zásadně nastupuje i vystupuje současně. Věrna svému vychování jsem původně vždy čekala, až všichni vystoupí. Ale ouha. Setkala jsem se jen s nenávistnými pohledy lidí stojících za mnou a deroucích se hlava nehlava kupředu, aby si zajistili klidné místečko k sezení. Řidiči metra jsou patrně ze stejného těsta, protože dávají signál k zavření dveří ve chvíli, kdy ještě všichni ani nestačili vystoupit. Tak mi metro párkrát málem ujelo těsně před nosem. Čekat na další soupravu na nástupišti nemá žádný smysl, neboť situace se bude opakovat podle naprosto identického scénáře.

- Nenabízejte pomoc !

 

Bylo by to podezřelé a ještě by vás považovali za zločince.Několikrát jsem byla svědkem scény, kdy mladík (zjevně ne-Pařížan) nabízel pomoc starší paní vlekoucí tašku, pod jejíž tíhou se prohýbala, či mladé mamince potýkající se současně s kufrem, dítětem a kočárkem. Pokaždé se daný dobrodinec setkal s rázným odmítnutím a ustrašeným nebo podezřívavým pohledem. Bezohlednost a arogance budí méně pozornosti než nabídka pomoci. Paříž prostě žije na vlnách individualismu. O pomoc se tudíž ani nežádá ani se neposkytuje.

- Pohrdejte venkovany (rozuměj všemi, co nebydlí v Paříži) !

Pařížan považuje Paříž za pupek světa a pravidelně se podivuje nad tím, jak někdo může bydlet jinde, než v tomto « vyvoleném městě ». Venkov a příroda jsou vhodná místa k trávení víkendů, ale při představě dlouhodobého bydlení mimo Paříž, dostává Pařížan osypky. Přece se nezahrabe v nějakém zapadákově s pochybnou kulturní a společenskou úrovní.

 

- Tvařte se znuděně a nepřístupně ! Dělejte, že všechno víte nejlíp a živě diskutujte i o tématech, o nichž nemáte ani pojetí.

Pokud se na vás někdo obrátí s prosbou či žádostí o radu, dejte mu jasně najevo, že vás obtěžuje. Pokud vám někdo vypráví své zážitky, přebijte je něčím velkolepějším.

Blazeovaný výraz patří k Pařížanovi jako šikmá věž k Pise. Pařížan přeci všechno ví, všechno zná, všechno viděl, a i když to náhodou nebylo na vlastní oči, dokáže o tom velmi barvitě a zasvěceně hovořit. Je vám schopen doporučit « skvělou » restauraci tak, že máte pocit, že je jejím oblíbeným štamgastem, přitom později zjistíte, že do ní v životě ani nevrkročil. Dokáže s velkým zápalem kriticky diskutovat o představení, které nikdy neviděl, odsoudit volební program, z něhož nečetl ani řádku. Pařížan totiž bravurně ovládá umění konverzace. Dokáže hovořit hodiny o ničem s předstíranou nonšalancí, a styl má pro něj vetší význam než samotný obsah sdělení.

 

- Neustále si stěžujte !

Nadávejte na počasí, na hlučné sousedy, na rostoucí ceny cigaret, na pokles kupní síly, na neschopnost vlády, na vysoké daně, na bloumající turisty, na znečištěné životní prostředí, na dopravní zácpy… téma není důležité, řiďte se momentální inspirací. Hlavně to však dělejte se vší vervou a pravidelně !

Součástí pařížského bontonu je například spílat na « muzikanty » v metru. Uznávám, že kvalita jejich vystoupení má do profesionálního výkonu hodně daleko a občas i hraničí s poslouchatelností. Umělecký handicap se však snaží vyrovnat úsměvem a dobrou náladou. Na čež správný Pařížan reaguje útrpným povzdechnutím či kyselým obličejem. A po příchodu do kanceláře si z hloubky duše zanadává se svými stejně postiženými kolegy.

- Neusmívejte se, ale vysmívejte se !

Úsměv se v Paříži nenosí. Je podezřelý. Život v hlavním městě přeci není žádné peříčko (odvíjí se dle pařížského pořekadla v dimenzích « metro-boulot-dodo », tzn. metro-práce-spánek), tak proč se usmívat ? A ještě k tomu na své spoluobčany, kterých je tu zbytečně moc. Paříž bez Pařížanů je snem každého správného Pařížana.

V tom neustálém shonu a stresu se můžou smát jen blázni. Zato vysmívání je tu téměř národním sportem. Platí jedna zásada : utahovat si můžete ze všeho kromě sebe samého. Nějaký důvod se vždycky najde, každá odlišnost je skvělou příležitostí k trošce sarkasmu.

- Dbejte na svůj zevnějšek a buďte elegantní!

Zapomeňte na výrazné, ba dokonce křiklavé barvy. Pařížané si potrpí na tlumené a neutrální tóny. S černou, šedou, tmavě hnědou a tmavě modrou nemůžete šlápnout vedle. Nejrůznější šály a šátky jsou stále v kurzu a dodávají šmrnc. Boty musí být vždy čisté a u dam ladit s kabelkou. Hluboké dekolty a příliš krátké sukně jsou obdobně jako vyrazné barvy považovány za vulgární. Neověšujte se zlatem, se šperky zacházejte jako s vzácným kořením, mají váš celkový vzhled jen ozvláštnit či oživit, ne vás proměnit ve výkladní skříň klenotnictví. Líčení je nezbytné, nicméně musí zůstat přirozené a decentní. Sportovní oblečení a obuv jsou v Paříži atributem chudých vrstev z předměstí a nekultivovaných turistů. Pařížan jimi opovrhuje a volí ležérní eleganci.

- Pořiďte si čtyřnohého miláčka a zamořujte chodníky jeho výkaly!

Když jsem se z Anglie stěhovala do Francie, uspořádala jsem pro své známé party na rozloučenou nazvanou « Sbohem dešti a šedým mrakům ». Jeden Angličan mi vtipně odpověděl : « Bonjour výkalům na chodnících ! » A měl pravdu. Nedílnou součástí pařížských chodníků jsou hůatatelné, mazlavé « pachové stopy » čtyřnohých přátel člověka.

Nutno podotknout, že psí mazlíčci jsou velmi obíibení zejména u postarších dam a ty , jak známo, často trpí artrózou a jinými neduhy. Jak by se tedy mohly zohýbat k « pokladům» vyprodukovaných jejich miláčky ? Pejsci bývají také skvělým « módním » doplňkem načančaných slečinek. K těm se ale sbírání hovínek taky příliš nehodí. Tak si pařížská radnice musí nějak poradit sama ! Prozatím vynalezla 2 zbraně : vysoké pokuty pro nezodpovědné pejskaře a armádu vysavačů psích exkrementů. Díky těmto opatřením se situace výrazně zlepšila, ale do ideálu má, zejména v některých čtvrtích, prozatím ještě daleko.

- Mějte své « dobré adresy »!

Máte chuť na dobře uleželý francouzský sýr ? Nadýchanou bagetku ? Máslový croissant ? Toužíte povečeřet v restauraci s nádherným výhledem, vybranou kuchyní, rychlou a příjemnou obsluhou ? Jste blázen do kvalitních bot, sexy prádla a originálních oděvů z dílny pařížských módních návrhářu ? Každý Pařížan vám může doporučit ta zaručeně nejlepší místa, kam se obrátit. Své oblibené adresy pečlivč sbírá a střeží jako oko v hlavě. Bez svého oblíbeného pekaře, cukráře, zelináře, květináře, psychologa, kadeřníka, módního návrhář a šéfkuchaře si nedokáže svůj život téměř představit. Mají-li náhodou v jeho oblíbenem obchůdku zavřeno a on musí « svůj » chleba nahradit výrobkem od neprozkoumané a neověřené konkurence, dokáže mu to pěkně zkazit náladu. Jako každý správný sběratel o svých oblíbených adresách velmi rád diskutuje, porovnává je, obnovuje a postupně svou sbírku rozšiřuje. Čím více adres můžete nabídnout k výměně, tím věrohodnějším budete Pařížanem.

Na závěr jen dodávám, že mám mezi Pařížany dobré přátele, z pařížského davu příliš nevybočuji a bývám (ke svému údivu) za Pařížanku často považována ;-)

Autor: Lenka Girard | úterý 4.3.2008 14:38 | karma článku: 36,04 | přečteno: 6542x
  • Další články autora

Lenka Girard

Jak vyhodne a s noblesou nakupovat v Parizi

Mam pocit, ze to zimni obdobi je nejak prilis bohaté na udalosti: nejdrive je treba vyrobit adventni venec a kalendar, po té pripravit Mikulasskou nadilku, nasledne sehnat vanocni darky, nazdobit stromecek, pripravit stedrovecerni hody, usporadat silvestrovskou oslavu a uspesne vykrocit do nového roku. Ani tim vsak jeste neprichazi cas odpocinku. Ve Francii je treba na tri krale sezvat pratele na tradicni Galette des rois (trikralovy kolac s mandlovou naplni a schovanou figurkou) a ihned po té uspesne zvladnout slevy!

26.1.2010 v 11:02 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3319x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Pařížské vánoce

Mam pocit, jakoby kazdym rokem zacinaly vanoce o trochu driv. Ja jeste nostalgicky vzpominam na slunicko a letni dovolenou a obchodnici uz ziji vanocemi. Nejdrive se v ulicich vyroji skupiny delniku, kteri instaluji vanocni osvetleni a natahuji kilometry vice ci méne kycovitych svetelnych retezu od jednoho kraje ulice ke druhému. Po té se vylohy zacinaji zaplnovat vanocnimi ozdobami, figurkami sobu a otce Noela (francouzska obdoba Santa Clause) a vchody do obchodu zdobi blikajici svetylka, ruznobarevné vetvovi a pichlavé vanocni stromky.

21.12.2009 v 15:36 | Karma: 24,00 | Přečteno: 3430x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Otrava tchýní ? aneb není nad idylické rodinné vztahy

V Čechách se tvrdí, že slovo tchýně vzniklo zkřížením dvou slov: tchoř a svině. Francouzi mají pro označení tchýně poetičtější název : belle-mère, což v doslovném překladu znamená krásná matka. Zajímavé je, že Francouzi používají stejný výraz i pro macechu. Nevím, zda se (v obou případech) ona zmiňovaná krása má vztahovat na stránku tělesnou či duševní, ale spíš mám pocit, že se jedná o typický francouzský přístup nenazývat věci pravými jmény a jazykově přikrášlovat skutečnost.

22.5.2008 v 11:49 | Karma: 24,34 | Přečteno: 5363x | Diskuse| Ostatní

Lenka Girard

Léto budiž pochváleno

aneb o smutných zmrzlinářích, opuštěných sandálech a moly ohrožených letních šatech... Ledovce tají, hladiny moří se zvyšují, hurikány řádí čím dál častěji. Trápí nás extrémní výkyvy počasí. Klimatologové bijí na poplach. V České republice padají teplotní rekordy. Globální oteplování se skloňuje ve všech pádech, jen v Paříži vládne spíš národní ochlazování. Vrací se snad Francie zpátky do doby ledové? Nebo spíš počasí odráží náladu obyvatel? Chce Pařížany potrestat za to, že jsou příliš zamračení a usoudilo, že se k jejich zakaboněným obličejům lépe než modré nebe hodí oblačnost a šedivo?

6.5.2008 v 20:07 | Karma: 13,78 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Odvrácená strana Maroka aneb Turisti jako chodící pokladničky?

Miluju mozaiky, rafinované orientální paláce, sluníčko, vůni šafránu, lepkavé orientální pečivo, barvy a chuti marocké kuchyně, takže jsem se do Marakeše nesmírně těšila. Představovala jsem si romatický pobyt ve dvou. Krátce po příjezdu na místo se však mé bláhové sny rozplynuly a mé iluzorní představy dostaly značné trhliny. Užívat si Marákeše v klidu ve dvou je prostě nemožné.

10.3.2008 v 22:50 | Karma: 19,66 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise ke střelbě na filozofické fakultě

26. června 2024  5:10,  aktualizováno  16:30

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Slovenské městečko má do půl roku přejmenovat ulici pojmenovanou po Tisovi

26. června 2024  16:29

Po rozhodnutí správního soudu v Bánské Bystrici má obec Varín přejmenovat ulici nesoucí jméno po...

Ministerstvo školství nalije více peněz do škol s ukrajinskými studenty

26. června 2024  16:22

Ministerstvo školství finančně podpoří v příštím školním roce ty školy, v jejichž třídách je větší...

Zeman se sešel s Pellegrinim. Pozval ho na narozeninovou oslavu a potykali si

26. června 2024,  aktualizováno  16:19

Ve středu přijal nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho bývalý český prezident Miloš...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3354x
Po cetnych studiich (francouzska lingvistika, socialni vedy, masova komunikace, marketing, audiovizualni a filmova produkce) a kratsich pracovnich a zivotnich zkusenostech v Belgii a Anglii jsem se (docasne?) usadila ve Francii. Pusobim v jedne reklamni agenture v centru Parize s mezinarodnim obsazenim, atmosferou i klienty. Ve volnem casu se venuju realizaci projektu dokumentarnich filmu a uzivam si kutilskych radosti pri rekonstrukci bytu. Miluju film, cestovani a vsechna muzicka umeni.

Seznam rubrik