Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Červená a zelená, co to vlastně znamená?

Vzpomínáte si na dopravní hřiště a dopravní výchovu, kde nám od raného věku vštěpovali pravidla silničního provozu? Každé malé diítě u nás přece ví, že červená znamená Stůj!, zelená Jdi! , že se přechází po přechodu a že se předtím musí pořádně rozhlédnout... Když se ale procházím po pařížských ulicích, přemýšlím, co se asi tak učí malí Francouzi. Darvinismus? Nebo snad zákony džungle?

Chaoticky silnicni provoz v MarokuLG Kromě zvazadel a nábytku jsem si do Francie přivezla i své české zvyky. Jako správně vychovaná dívka jsem vždy slušně čekala na přechodu na zelenou. Ke svému velkému úžasu jsem se však většinou na chodníku ocitla sama. Všichni ostatní přecházeli, jakoby dopravní signalizace ani neexistovala. Začala jsem si tedy klást otázku, zda i v této oblasti nebyla Francii udělena nějaká výjimka a zda červená tu neznamená: Vpřed! V průvodcich se sice o ničem takovém nepíše, ale co kdyby? Jala jsem se tedy pozorovat chování chodců, když na semaforu naskočila zelená. Kupodivu  bylo naprosto stejné, jako když svítila červená.

Došla jsem tedy k závěru, že francouzští chodci si s nějakými barvami nedělaíi velkou hlavu a přecházejí prostě, kdy se jim zachce. Řidiči kamionů to pravděpodobně pochopili dávno přede mnou, takže klidně parkují přímo před semafory a vůbec je netrápí, že přes jejich vozy není vidět, jaká barva právě svítí. Občas jsem trnula hrůzou, když jsem byla svědkem, jak se vetchá stařenka se vší vervou vydává po přechodu, když jasně svítí červená, a hůlkou si při tom pěkně rázuje do kroku. Francouzští řidiči jsou patrně na podobné situace zvyklí, takže je nějaký neposedný chodec nerozhází. Navíc i oni mají máslo na hlavě. Stěží můžu pěším vyčítat "drobné" přestupky proti pravidlům hry, když sami o ně příliš nedbají. Často budí dojem, že netuší, kde mají v autě blinkr, zato klakson je snad jejich nejoblíběnejším tlačítkem.
Po nástupu zarputilého a neústupného Nicolase Sarkozyho (nynějšího prezidenta) na post ministerstva vnitra se Francouzi snaží jezdit přece jen o něco civilizovaněji. Bohužel to však platí především na dálnicích, kde na ně číhá spousta automatických radarů. Bodový systém
je neúprosný a s automatickým radarem se nedá smlouvat. Jakmile si vás vyfotí, pronásleduje vás jako zamilovaný blázen a do 2 pracovních dnů od něj můžete očekávat "milostné" psaní. (Kéž by s takovou rychlostí odpovídali i státní úředníci! Toto téma by ale vydalo na další článek, takže zpět k automobilistům.)
Situace ve městech má ale do ideálu stále jeste poměrně daleko. Někdy mívám pocit, ze pařížští řidiči považují  ty bílé pruhy na silnici za svého uhlavního nepřítele: hlavně ho co nejrychleji zdolat! A když už se náhodou rozhodnou zastavit, tak nejlépe přímo uprostřed přechodu, aby si chodci užili trochu překážkové dráhy.Vysoká čísla na tachometru jsou naopak velmi v oblibě. Kuriózní případ se stal jednomu znamému saxofonistovi. Pařížští policisté ho zastavili, protože jel prý příliš pomalu. Asi svým chováním nápadně vyčníval z řady. Jeho "originalita" ho stála pěknou pokutu a 2 body!
Onen policista však za tento akt asi moc bodů nezískal. Policisté jsou totiž hodnoceni podle počtu a typu přestupků, přečinů a trestných činů, které se jim podaří odhalit. Rizikem tohoo systému jem že může vést k honbě za body. Tak například za zatčení viníka, který zapálil na předměstí popelnici, je prý několikanásobně vyšší bodové ohodnocení než za pokutování řidiče, který ve městě dvojnásobně překročil rychlost. Ruku v ruce s kladnými bodíky jde i kariérní postup a finanční ohodnocení, takže se není čemu divit, když nízkobodové aktivity jako nedodržování pravidel silničního provozu nechávají policisty spíše chladnými.

Zvláštní kategorii tvoří stoupenci dvoukolových motorových vozidel. Většinou si pořídili svůj stroj, aby urychlili své přesuny, proto je nějaké čekání dvojnásob irituje. Takže kopou do aut, která jim nenechají dostatečný prostor k průjezdu mezi dvěma pruhy, hrozí pěstí chodcům, kteří se odváží vstoupit do vozovky zrovna, když se oni chystali ten hloupý přechod co nejrychleji profrčet. Vyznavači cyklismu na tom nejsou o mnoho lépe, dle policejních statistik jsou dvě třetiny pokut uděleny cyklistům za projíždění na červenou.
Smutné je, že se obdobně chovají i někteří řidici městské hromadné dopravy. Zrovna minulý týden jeden narazil v Paříži s autobusem do stromu, protože nezvládl své vozidlo.
A tak jsem se postupně částečně stala "Francouzkou", protože jsem pochopila, že mám přibližně stejnou šanci být sražená autem, ať už přecházím na červenou nebo na zelenou.

Ale abych Francouzům zas až tak úplně nekřivdila, určitě na tom nejsou nejhůř. Čím víc se přesunujete na jih, tím je situace na silnicích chaotičtější. Pokud jste byli například v jižní Itálii či v Maroku, kde musíte v dopravním provozu kromě aut a lidí zvládat ještě zvířata, určitě o tom víte své.

Tak šťastnou cestu bez nehody!
LG

Autor: Lenka Girard | pátek 31.8.2007 9:48 | karma článku: 18,18 | přečteno: 3860x
  • Další články autora

Lenka Girard

Jak vyhodne a s noblesou nakupovat v Parizi

Mam pocit, ze to zimni obdobi je nejak prilis bohaté na udalosti: nejdrive je treba vyrobit adventni venec a kalendar, po té pripravit Mikulasskou nadilku, nasledne sehnat vanocni darky, nazdobit stromecek, pripravit stedrovecerni hody, usporadat silvestrovskou oslavu a uspesne vykrocit do nového roku. Ani tim vsak jeste neprichazi cas odpocinku. Ve Francii je treba na tri krale sezvat pratele na tradicni Galette des rois (trikralovy kolac s mandlovou naplni a schovanou figurkou) a ihned po té uspesne zvladnout slevy!

26.1.2010 v 11:02 | Karma: 12,04 | Přečteno: 3319x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Pařížské vánoce

Mam pocit, jakoby kazdym rokem zacinaly vanoce o trochu driv. Ja jeste nostalgicky vzpominam na slunicko a letni dovolenou a obchodnici uz ziji vanocemi. Nejdrive se v ulicich vyroji skupiny delniku, kteri instaluji vanocni osvetleni a natahuji kilometry vice ci méne kycovitych svetelnych retezu od jednoho kraje ulice ke druhému. Po té se vylohy zacinaji zaplnovat vanocnimi ozdobami, figurkami sobu a otce Noela (francouzska obdoba Santa Clause) a vchody do obchodu zdobi blikajici svetylka, ruznobarevné vetvovi a pichlavé vanocni stromky.

21.12.2009 v 15:36 | Karma: 24,00 | Přečteno: 3430x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Otrava tchýní ? aneb není nad idylické rodinné vztahy

V Čechách se tvrdí, že slovo tchýně vzniklo zkřížením dvou slov: tchoř a svině. Francouzi mají pro označení tchýně poetičtější název : belle-mère, což v doslovném překladu znamená krásná matka. Zajímavé je, že Francouzi používají stejný výraz i pro macechu. Nevím, zda se (v obou případech) ona zmiňovaná krása má vztahovat na stránku tělesnou či duševní, ale spíš mám pocit, že se jedná o typický francouzský přístup nenazývat věci pravými jmény a jazykově přikrášlovat skutečnost.

22.5.2008 v 11:49 | Karma: 24,34 | Přečteno: 5361x | Diskuse| Ostatní

Lenka Girard

Léto budiž pochváleno

aneb o smutných zmrzlinářích, opuštěných sandálech a moly ohrožených letních šatech... Ledovce tají, hladiny moří se zvyšují, hurikány řádí čím dál častěji. Trápí nás extrémní výkyvy počasí. Klimatologové bijí na poplach. V České republice padají teplotní rekordy. Globální oteplování se skloňuje ve všech pádech, jen v Paříži vládne spíš národní ochlazování. Vrací se snad Francie zpátky do doby ledové? Nebo spíš počasí odráží náladu obyvatel? Chce Pařížany potrestat za to, že jsou příliš zamračení a usoudilo, že se k jejich zakaboněným obličejům lépe než modré nebe hodí oblačnost a šedivo?

6.5.2008 v 20:07 | Karma: 13,78 | Přečteno: 2219x | Diskuse| Společnost

Lenka Girard

Odvrácená strana Maroka aneb Turisti jako chodící pokladničky?

Miluju mozaiky, rafinované orientální paláce, sluníčko, vůni šafránu, lepkavé orientální pečivo, barvy a chuti marocké kuchyně, takže jsem se do Marakeše nesmírně těšila. Představovala jsem si romatický pobyt ve dvou. Krátce po příjezdu na místo se však mé bláhové sny rozplynuly a mé iluzorní představy dostaly značné trhliny. Užívat si Marákeše v klidu ve dvou je prostě nemožné.

10.3.2008 v 22:50 | Karma: 19,66 | Přečteno: 3582x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3353x
Po cetnych studiich (francouzska lingvistika, socialni vedy, masova komunikace, marketing, audiovizualni a filmova produkce) a kratsich pracovnich a zivotnich zkusenostech v Belgii a Anglii jsem se (docasne?) usadila ve Francii. Pusobim v jedne reklamni agenture v centru Parize s mezinarodnim obsazenim, atmosferou i klienty. Ve volnem casu se venuju realizaci projektu dokumentarnich filmu a uzivam si kutilskych radosti pri rekonstrukci bytu. Miluju film, cestovani a vsechna muzicka umeni.

Seznam rubrik