Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Média tak tlačí, až vytlačí!?

Volby se blíží a média už vidí vítěze. Co si takhle připomenout osud UNIE SVOBODY z let 1997 a 2002. Před volbami si dělili posty, a po volbách zmizeli v propadlišti dějin. FINIS CORONAT OPUS!

Občanská demokratická strana, stále ještě hegemon pravicové politiky v ČR, podepsala pakt o společném útoku na Strakovu akademii. Není málo těch, kdo se domnívají, že sama by ve volbách dosáhla lepšího výsledku (stávajících necelých deset procent preferencí je možná daň za toto spolčení). Ale kostky byly vrženy. Teď bude záležet na tom, jakým programem zaujme voliče natolik, aby Petr Fiala mohl v praxi naplnit svá slova, že bude lepším premiérem než AB.

Současný předseda ODS je nepochybně vzdělaný člověk. Trocha pochybností může být okolo toho, zda je to také vůdcovský typ pro říjnové volební klání. Nezbývá než věřit voličům, že budou volit rozum před sliby. Předvolební boj jich bude nepochybně plný. Populismus se bude na voliče valit ze všech stran. Kolik lidí asi bude vnímat sofistikované volební programy, kolik lidí se bude ptát po vážných problémech, jako je např. stabilizací financí, a kolik lidí bude spíš zajímat, kolik jim jich bezpracně přijde. Bohužel rozhodující bude nejdřív přesvědčit lidi, aby mne volili, a pak mohu začít dělat to, co je jim prospěšné. I třeba proti jejich vůli, ale s výsledkem, který pochopí. Není žádnou novinkou, že pořád je zde hodně lidí spoléhajících na pomoc od jiných (nejlépe od státu), a na jiné své trable svalující.

M. Thatcherová měla prohlásit, že problém socialistů je, že jim nakonec dojdou i peníze druhých. U nás to není problém jenom socialistů. Těch, kdo chtějí rozdávat bude ve volbách většina. Nalít národu čistého vína to bude vyžadovat silnou osobnost a silné argumenty. Jenže kde dnes vzít politika, jako byla "železná lady"? Na téhle kouli, které se říká země, takových moc vidět není. Dnes je tady záplava politicky korektních snílků, kteří se domnívají, že současné problémy světa vyřeší protekcionářství, které rodí stále nové a nové problémy světa a lékem je tištění peněz. V podstatě se zabývají problémy, které by bez jejich přičinění vůbec nevznikly.

A pak je tady ještě pan prezident. S pravděpodobností hraničící s jistotou, pověří sestavením vlády toho, kdo ve volbách získal nejvíce procentních bodů jako jednotlivá strana. Trojka nebo dvojka se sice může dohodnout, kdo je leader, ale to může fungovat jen když vyhraje volby. Když je vyhraje nějaký samostatný subjekt, nebo to bude plichta, tak bude rozhodovat to, kdo samostatně získal hlasů nejvíc.

Takže do říjnových voleb žádný velký optimismus. Co se dá čekat? Asi vyrovnaný výsledek Piráti vs. ANO, načež pan prezident pověří sestavením vlády A. Babiše, a ten bude rok hledat parťáky do koalice, aby zase řadu měsíců vznikala  nějaká menšinová vláda. Dá se předpokládat, že ČSSD už nebude chtít jít do žádné vlády, aby si mohla v opozici vybudovat pozici do voleb příští. Aby vznikla jednobarevná vláda je nepravděpodobné. Zbývá spekulovat, jak svůj výsledek ve volbách zúřaduje SPD nebo KSČM, nebo zda do sněmovny vstoupí někdo další, proti volbám minulým. Na předvolební průzkumy se moc spoléhat nedá. Stačí vzpomenout na rok 1997 a 2002, kdy US nejprve sama, a potom jako čtyřkoalice začínala už před volbami podle preferencí obsazovat křesla ve vládě. a jak nakonec skončila. Dnes média tlačí Piráty tak, že by je mohla vytlačit (off side?).

Takže se můžeme těšit na horké volební léto a na to, zda jednotlivé strany „pojedou“ hlavně sami za sebe nebo budou převážně útočit na své protivníky.Něco může naznačit reportáž o několik let starých stránkách z diáře Jiřího Faltýnka. To může být ukázka, jak bude předvolební kampaň vypadat, a jak narušit zatímní dominanci HNUTÍ ANO na české politické scéně mezi jednotlivými stranami (není řeč o sdruženích, kde zatím není jisté, jak uspějí ve volbách). Jenže jednoznačný dopad Faltýnkova diáře do veřejnosti byl trochu zpochybněn vystoupením pana Michálka z Pirátské strany, když se kriticky vyjadřuje k věci, jejíž obdoba teď tíží pirátskou stranu na pražském magistrátu, kde je vedena diskuse o střetu zájmu jejich člena v souvislosti s nákupem ochranných pomůcek.  Pokud bude platit, že akce vyvolává protiakci, tak se máme na co těšit.

Aby toho nebylo málo, tak se začíná mluvit o předčasných volbách. Současná (ne)koexistence vládní koalice a její opozice dospěla do stádia, kdy opozice to vidí jako jedinou možnost. Reakcí na takovou akci může být jednání o demisi vlády a o tom, co by po ní mohlo následovat. A to v době, kdy se jedná o novém volebním zákonu poté, kdy se Ústavní soud rozhodl, pár měsíců před volbami, jeho části zrušit. Může se stát, že se strany neshodnou na ničem, když by se někomu mohlo zdát, že je v úzkých. Uplynutím lhůty skončí platnost mandátu jednotlivých poslanců, a jsme bez dolní komory Parlamentu ČR.  Při neexistenci sněmovny nemůže vláda podávat demisi, a může vládnout na věky věků, protože nebude komora, která by odhlasovala volební zákon. A je tady ústavní krize, která ještě nebyla. Neexistuje ústavní pojistka pro takový případ, navíc když k ní přispěl sám Ústavní soud.

Autor: František Mikeš | středa 14.4.2021 9:51 | karma článku: 24,71 | přečteno: 801x
  • Další články autora

František Mikeš

Do voleb společně, po volbách každý za sebe!

Volby skončily, zapomeňte! Zapomeňte na volební spolky a koalice. Každý politický subjekt vstupující do Poslanecké sněmovny, bude usilovat o svůj podíl na moci ve státě podle svých představ, pro sebe a svou budoucnost.

7.10.2021 v 15:16 | Karma: 14,07 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Čapí hnízdo a dotace z EU

Král Já I. s rádcem Atakdále při patlání lívance zjistili, že na odbornou práci mají být odborníci. Teď když se u nás už deset let patlá kauza Čapí hnízdo a placení či neplacení dotací z EU, tak to vypadá na podobné zjištění.

2.9.2021 v 9:56 | Karma: 16,05 | Přečteno: 478x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Vítězství je porážka, válka je mír, lež je pravda.

"Chceš-li ovládnout zemi, do které jsi vstoupil, musíš se tam usadit. To ve svém díle Vladař napsal na počátku šestnáctého století Nicolllo Machiavelli.

23.8.2021 v 9:53 | Karma: 21,72 | Přečteno: 661x | Diskuse| Politika

František Mikeš

Že by účtování bez hostinského?!

PirátSTAN sestavili vládu a před prázdninami jsou připraveni vstoupit na podzim slavnostně do Strakovy akademie, aby v následujících čtyřech letech řídili běh tohoto státu. Zbývá už jenom počkat na schválení občany tohoto státu.

24.6.2021 v 9:50 | Karma: 19,31 | Přečteno: 639x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Rozvrat českých financí - přání nebo skutečnost.

S českými financemi určitě není všechno úplně jak na růžovém obláčku, ale mluvit o jejich rozvratu je politikum, které těžko obstojí v konfrontaci s realitou. Jako předvolební heslo snad. Jako seriozní ekonomická úvaha vůbec ne.

21.6.2021 v 16:48 | Karma: 10,40 | Přečteno: 352x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že zastřelí lidi. Policie u duševně nemocného našla brokovnice

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik