Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nomádismus

Bez toho, aby existovali lidé, kteří se celý svůj život nehnou z místa, si neumím žádný pořádný nomádismus představit. Takoví lidé, kteří jsou do svého prostředí zasazeni jako stromy, teprve dávají duši místu, pro které tluče jejich srdce, a které díky tomu potom může nabídnout svůj hřejivý půvab nově příchozímu. Takový potom, svým letem světem, je zase kořením do polévky života těch, kteří svůj denní chléb obracejí v ústech stále stejným způsobem, a pro které představa nějaké větší změny, je vlkem v rouše beránčím.

4.8.2013 Vítku, Vítečku, zamávej...Petr Forejtek

Naposledy jsme se přestěhovali hlavně kvůli Vítkovi, neboť jsme si pro něj i pro sebe přáli lepší život, a tehdy jsme spojili svou společnou neustálou objevitelskou potřebu se speciální potřebou jeho, o níž jsme seznali, že je pro něj nezbytností. Ovšem i k tomu vedla cesta spletitá a plná omylů, dlážděná pochybnostmi otevřených duší, zbloudilých a tápajících, nerozhodných a neschopných zakořenit způsobem, který je poetický právě na lidech, potem a krví spojených jen s jedním jediným místem.

Nikdy není dobré mít zavřené oči a neslyšet jen z přesvědčení, že jen jeden a ten jediný - a to ten můj vlastní - způsob života je ten správný, neboť taková zaslepenost vede pouze k tomu, že srdce ztvrdne a uzavře se pro ostatní, ochuzeno o možnost se protnout se srdcem zcela jiným, třeba nahodilým. Svět je barevný a říkám to stále, je to dobře, protože to učí člověka novým dovednostem, často takovým, ke kterým by se sám, pro příliš malý claim či krumpáč, nebyl schopen se dokopat.

Jedna z cest, kterou jsme právě šťastně uzavřeli, vedla tento víkend skrz tu hroznou vichřici, která se jako obludný sliz přelila celou Českou republikou, když se svalila z kterési hory v Alpách, a do které jsme vjeli při průjezdu Prahou, a která nás potom doprovodila až do Brna, kde už jsme jí měli vážně dost. Málokdy jsme zažili taková nebesa jako tuto neděli, a která, když jsme je viděli otevřená jako vrata nad stověžatým městem, připomínala nám rozkročeného splašeného býka, nebo rovnou bránu pekelnou.

"To vypadá jako vlna tsunami," říkám.
"No jasně, a proto tam taky jedeme, žejo," odtušil David.
"Podívejte se na ta hejna ptáků, oni taky nevědí, co se děje," pravila Kamila, a potom jsme užasle sledovali jiným okénkem nevyrovnaný souboj křehkého čápa s vodním živlem, rozprášeným do všech stran s absolutní zběsilostí.
"A on umře?" zeptala se Terezka.
"Neumře!" uklidňovala jí Kamila. Cítil jsem v tichu, které potom nastalo, zřetelnou nejistotu, že to tak opravdu bude. Chtělo by se říct, že to ticho tu bouři přerušilo, a ten velký plavný tvor, jehož dlouhé perutě se náležitě prohýbaly, přistál bezpečně jinde, než na předním skle některého z aut za námi.
"Viděla jsem blesk. Byl červený a modrý!" výskala Terezka.
"Tádyádyády-ííí-ííí-háůáůáůáů-hííí-hihihi-chichi-hihihihi." přizvukuje Vítek a směje se na celé kolo.
"On se hihňá, čemu se hihňá, on z toho má bžundu," podíval jsem se s otevřenou pusou po Kamile, "nevím, jakou kytku bych musel sníst, abych si právě tohle, právě takhle užíval."

Zážitek to byl veliký. Jen při představě těch nebetyčných škod, z nichž jsme za svou cestu kolem sebe viděli jen zlomeček a přeci bezpočet, mě málem rozbolela hlava. V Brně už jsem toho měl právě dost. Na posledním sjezdu jsme zastavili a vyhledali útočiště v ještě otevřené restauraci. Na schodech, kterými jsme vstupovali dovnitř, byly rozestavěné kbelíky, které plnily ze stropů natažené čůrky vody. A tam byl najednou jiný svět. Za oknem bouře, ale u stolů teplá káva a čokoládový dort. Když jsme ji později opouštěli, jen lehce pršelo. Bouře byla pryč.

Jsme doma a třídíme si myšlenky. Bylo toho tolik. A tak málo máme času. Je dobré mít oči otevřené, dívat se a být, kde je to jen možné, a nenechat se zlynčovat nenadálou potřebou po klidu prvním škraloupem, který se nám ráno při snídani udělá na mléce.

Autor: Petr Forejtek | pondělí 5.8.2013 10:00 | karma článku: 14,68 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Petr Forejtek

noviny máme rádi

nic tak nenadchlo mou mysl, jako vůně čerstvě vytištěných novin. Není to s nimi stejné jako s penězi. Ty se kazí a smrdí. Ale noviny, lhostejno jak staré, svědkové současnosti, zachovávají si svou jedinečnost, nebo dokonce zrají.

20.1.2021 v 10:00 | Karma: 13,19 | Přečteno: 159x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

Každá ves, jiný ...

... kabát. Jaký ministr, takový kmán. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní rouška .......................

7.12.2020 v 2:39 | Karma: 15,36 | Přečteno: 309x | Diskuse| Brno

Petr Forejtek

Revoluce 2

Minule jsem chtěl mluvit o Havlovi, ale nějak jsem se k tomu nedostal. No, napravím to a napravím i jiné věci, které jsem poblbal. Mrtvý student nebyl Růžička, ale Šmíd. A nebyl mrtvý.

17.11.2020 v 10:16 | Karma: 19,39 | Přečteno: 413x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

Revoluce, stud

Když už to konečně vypadalo, že se věci mění, hledali jsme modlu. Strašně jsme se styděli. Za svojí zbabělost. A chtěli jsme někoho, kdo bude lepší než my, koho bysme mohli postavit před sebe místo tý zbabělosti

4.11.2020 v 9:01 | Karma: 14,90 | Přečteno: 401x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

Revoluce

17.11.1989 byl pátek. V sobotu jsem šel s Erikem do sokolovského Zámku na koncert. Umělci nám sdělili, že v Praze se stávkuje, že studenti a divadla vyhlásili stávku, a že oni stávku podporují, ale že nám hrát budou.

30.10.2020 v 21:27 | Karma: 21,67 | Přečteno: 595x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.