Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Revoluce 2

Minule jsem chtěl mluvit o Havlovi, ale nějak jsem se k tomu nedostal. No, napravím to a napravím i jiné věci, které jsem poblbal. Mrtvý student nebyl Růžička, ale Šmíd. A nebyl mrtvý.

Informace o mrtvém studentovi se šířila jako blesk. Chodili jsme s Erikem po sídlišti a na nástěnky připichovali papírky s informacemi, které jsme odposlouchali ze Svobodné Evropy. Na nich většinou bylo napsáno, propusťte politické vězně, propusťte Petra Uhla, chceme svobodu a demokracii. Když jsme to tam připíchli, hodně rychle jsme utekli.

Měli jsme těch letáků několik druhů a na stupnici oprsklosti asi nejvíc vyčníval ten s textem "Havel na hrad". Rozhodně jsme si nemysleli, že je to možné, spíš jsme to brali jako super provokaci. České děti sice možná chtěly zpátky na trůn Karla druhého Habsburského, ale my, sídlištní anarcho perverti, jsme dobře věděli, že se budeme rozhodovat o budoucnosti jenom tehdy, když nás nechytí.

Jednou jsme šli až na druhej konec města, někam, kam většinou nechodíte. A odvážili jsme se vlézt do druhý nejvyšší budovy v Sokolově. Proč? Jednou už jsme tady byli. Na prohlídce. Jediné počítače v Sokolově, a my, vybraní studenti, jsme je mohli vidět. Tak jsme to zkusili, prošli přes polospící vrátnici a tlapkali svoje letáčky na jejich nástěnku. Ale trochu jsme se přepočítali. Vrátnej sice spal, zato zdatnej svazák Sedláček na nás vystartoval.

Chvíli po nás řval a vyhrožoval nám. Nějak jsme to nechápali. Vypadal mladý, ale v tom, co říkal, byla zapšklost a jakešovský odér. Třeba se ale časem poučil, a to by byla vážně psina, vidět to touto optikou.

Psali jsme ty básničky a povídky a mně se podařilo získat klíče od gymnaziální kopírky. Byl to mohutný litinový obstarožní stroj s klikou, který smrděl lihem. Dneska bych ho opravdu rád měl ve svojí sbírce uchyláren, ale uvědomte si, že na tomhle stroji se tak nějak tiskly dějiny. Několikrát jsme přišli s Erikem tajně do gymplu, abysme tam něco vytiskli.

Pravda je, že tisknutí letáků na tomhle cyklostylu bylo děsivý. Jednak jsme museli mít připravenou "blánu", speciální papír, který jsme předtím v psacím stroji popsali textem, jednak jsme museli mít ten líh, kterým se naplnila nádobka cyklostylu. Děda mě o prázdninách naučil malovat ty nahatý ženský, ale taky mě naučil suchou jehlu. Tyhle znalosti se mi hodily.

Chodil jsem po knihovnách a hledal knihy o metodách tisku. Nastudoval jsem všechno, takže jsem nakonec mohl o tom, jak tisknout letáky, přednášet. Tisk z hloubky, suchá jehla, kamenotisk. Optické metody. Teoreticky jsem to znal všechno. Jediné, co jsme ale mohli použít byl ten trapnej cyklostyl, kde musíte mít blánu, narvat jí do stroje, napsat co chcete tisknout, a přitom to musíte opravdu dobře na stroji protlačit, protože překlepy se netolerují.

Václav Havel byl ve vězení. Propustili ho už v říjnu nebo tak nějak. Pamatuju si, že i tohle nám před listopadem dávalo nějakou naději. Potom Havel promluvil na režimem povolené demonstraci v Praze. My jsme nikdy nikoho důležitýho na vlastní oči neviděli, ale tohle bylo i v režimní televizi, a tak jsme konečně měli možnost vidět, jak ten Havel vypadá.

Pro zachování kontextu je dobré si říct, co to je rádio po drátě, co je to Rudé Právo, co je to rádio Svobodná Evropa. Snadno se zapomíná a hlavně věci se vyvíjejí a ty, které jsou přežité, zaniknou beze zbytku. Rádio po drátě, to byl reprák, kterej jste si doma připojili do malý zástrčky ve zdi a potom mohli "ladit" stanice. Nepotřebovalo to anténu, byl to vlastně jen zesilovač, signál se šířil po drátě.

Rudé Právo byly noviny, které vydávala Komunistická strana Československa, a od kterých první dvě strany povinně kopírovaly jakékoli další noviny, které v té době vycházely. totiž Svobodné slovo a Lidová demokracie. První jmenovaný denník vydávala Československá strana socialistická, druhý pak Československá strana lidová.

Jak je možné, že někdo vydává svoje noviny? Tato historická exkurze není předmětem textu, proto budu stručný. V roce 1948 skončila v Československu demokracie. Demokratické politické strany vystoupily z vlády a nechaly prostor komunistům. Bylo jich ale pořád moc a měly velkou podporu lidí. Proto byly zahrnuty do "Národní fronty", kde mohly dál včetně svých struktur existovat.

Československá strana socialistická, pohrobek prvorepublikové Národní strany sociální, vydávala dál svoje noviny, "Svobodné slovo". Československá strana lidová, původně křesťanská strana, vydávala své noviny "Lidová demokracie". Tenhle majstrštyk měl navenek přesvědčit okolní státy, že u nás je všechno v pořádku, že máme demokracii a že nic nepotřebujeme.

Ale jak pravil Hroch, demokracie je jenom jedna a buď je, nebo není. Komunisti měli v roce 1989 230.000 členů. Strana lidová se opírala o věřící křesťany a strana socialistická o ty, kteří chtěli dělat kariéru, ale nechtěli se pošpinit. Obě dohromady neměly víc než čtvrtinu nominálních členů vládnoucí strany. Ale měly ty noviny!

První dvě strany byly pořád povinně stejné. Ruďas, Svodobné slovo a Lidová demokracie. V listopadu 1989 se ale něco stalo. Svobodné slovo nad rámec svých povinností informovalo o událostech na Národní třídě. A bylo zle. Vydání bylo rozebráno, stánky PNS rozšlapány. Nikdo nechtěl číst Rudé právo, po Svobodném slovu a Lidové demokracii se zaprášilo.

...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Forejtek | úterý 17.11.2020 10:16 | karma článku: 19,39 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Petr Forejtek

nemám volný čas

a proto ráno, když poctiví lid spí, poslouchám Jethro Tull. Vůbec nerozumím textu, nevím o čem se mluví. Baví mě šašek

17.12.2023 v 5:22 | Karma: 9,19 | Přečteno: 277x | Diskuse| Osobní

Petr Forejtek

jmenuju se Petr, je mi 49, jsem ajťák a ve volným čase chytám pokémony

Velkorysost blahé paměti mě osvobodila od potřeby pamatovat si to přesně, ale je to asi tak dva roky...

19.10.2023 v 9:51 | Karma: 12,83 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Nevím

Když se mě veterinář zeptal, jak se to stalo, zarazilo mě to. Můj pes měl v oku zaraženou třísku. Malou třísku. Přímo uprostřed oka. Jak se to stalo?

10.10.2023 v 13:07 | Karma: 14,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

kočka, the Crab

Řekněte, že chcete vidět kočku... napověděl jsem na odchodu směrem k hloučku studentů. Terka po mně sekla pohledem, co zase dělám ostudu, ale mně to nedá, baví mě to.

3.7.2023 v 8:02 | Karma: 9,97 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Petr Forejtek

Jak klapka klapla

Dovolil jsem si tento malý trochu zlomyslný jazykolam přiřadit ke vzpomínce, která by mi jinak zapadla, leč sama zlomyslná není ani trochu.

12.6.2023 v 8:04 | Karma: 8,98 | Přečteno: 180x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1414x
Kdysi mě dost zajímala politika, ale teď už to je pro mě okrajové téma. Zůstal mi zájem o techniku, mechaniku a historii. Mám rád přírodní vědy, ale i přírodu samu v její nejčistší podobě. O sportu si myslím, že je to ta aktivita, která člověka udržuje v pohybu a hezké formě, nikoli na židli. Znovu pro sebe objevuji hudbu, kterou jsem rád poslouchal před lety, a ve které slyším srdce. Mám rád barvy a různost.