A přitom by stačilo tak málo… odejít

Na sociálních sítích se objevilo video, jak údajně Ukrajinci střílejí ruské zajatce do nohou. A informační válka začíná.

Ukrajinci tvrdí, že vše vyšetří. Ať už jde o vinu vojáků, nebo o to, zda video není podvrh. V dnešní mediální době je ale jedno jisté – záležitost jen tak nezapadne.

Za 2. světové války byli Rusové tak na Němce naštvaní, že se dopouštěli zvěrstev na německém civilním obyvatelstvu. Odhady počtu znásilněných žen se pohybují mezi desítkami tisíc až dvěma miliony. U Stalingradu bylo zajato asi 100.000 vojáků Wehrmachtu. Domů se jich vrátilo v 50. letech asi 6 tisíc. Zdroj. Tedy 6%! Nikdo mi nemůže tvrdit, že šlo o normální vymírání. Můžeme na to pohlížet jak chceme, můžeme mít i pochopení pro ruský vztek.

Jedno ale platí: příčina a důsledek. Kdyby tam Němci nelezli, nemuselo to být.

V souvislosti s údajným mučením ruských vojáků mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov smrtelně vážným hlasem, skoro až plačtivě, sdělil (Události ČT, 28.03.2022, od 15. minuty): „Jsou to příšerné záběry. Je jednoznačně třeba právní posouzení. Ti kteří se na mučení podíleli, musí být potrestáni.“ Člověk by až slzičku uronil, jací jsou ti Rusové zase chudáci a jak je jim ubližováno. Ještě tragikomičtěji to působí s ohledem na to, že Rusové klidně své mrtvé nechávají na polích rozložit. Žádné pohřby, žádné zprávy pozůstalým.

Na rozdíl od zvěrstev za druhé světové války a po ní, se ale toto vyšetří.

Ale vůbec by k tomu nemuselo dojít. Vůbec ne. Stačilo tak málo. Nikam nepochodovat. Nebo rychle odpochodovat. A pak by se pan mluvčí vůbec nemusel cítit tak dojemně dotčený ubližováním svým lidem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Flaška | úterý 29.3.2022 6:43 | karma článku: 33,00 | přečteno: 1180x