Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ti, kteří "vypadli z hnízda".

Možná jsme si zvykli na informace, že kolem nás i v Evropě jsou mnozí, kteří ztratili domov. Můžeme tomu říci, že "vypadli, nebo byli vyhozeni z hnízda". Jsou to děti, senioři, bezdomovci a také imigranti. Jaký je náš vztah k nim?

Jakoby náhodou jsem narazil na biblický citát, který mně docela oslovil a inspiroval. Sdílím ho s Vámi. Uvádím dva různé překlady: "Kdo je vyhnán z místa, kde zapustil kořeny, je jako pták, který vypadl z hnízda" (Slovo na cestu). "Jako pták vyplašený ze svého hnízda je člověk, prchající z domova" (Překlad 21. stol.).

Máte někdo podobné zkušenosti, že Vás někdo "vykořenil", vykopal i s kořeny? Zdá se mi, že to může být docela drsná a hořká zkušenost. Vzpomněl jsem si na to, když naši spoluobčané v různých kritických dobách dějin, prchali ze svých domovů. Někteří  byli opravdu násilně "vykořeněni" na vždy, jiní to udělali sami, z různých důvodů. Byly jich stovky tisíc.

Co asi cítí ptáče, když vypadne z hnízda, nebo když ho někdo násilím vyhodí? Zřejmě je vystrašené, nejisté, toužící být opět zpátky. Je ohrožené dravci, naprosto bez ochrany, zraněné, odstrčené, hledá nové, náhradní místečko.

Myslím, že si vážíme lidí, kteří pečují o ptactvo, o jejich mláďata,  která vypadla z hnízda, a kterým bylo ublíženo (ornitologové). Jsme vděčni za ty, kteří zachraňují pejsky a kočičky v útulcích a vůbec němou tvář, která ztratila majitele a zůstala bez domova. Někteří lidé obětují své životy pro ohrožené druhy.

O to více si vážím lidí, kteří mají odvahu zachraňovat lidské bytosti, "vypadlé z hnízda". Odvažují se postavit davové psychóze, drsným hlasům politiků, osobám v moci postaveným. Pomáhají, zvedají svůj hlas na ochranu slabých, pronásledovaných, nenáviděných. Jejich city jsou hlubší, než instinkty ptáků, vypadlých z hnízda. Oni jsou totiž lidé, jako my. Písmo nás nabádá k tomu, abychom činili jiným lidem to, co bychom chtěli, aby nám jiní lidé činili. Nebo že „máme milovat své bližní, jako Kristus miluje nás“. To je síla, co? Dokážete to pochopit? Pro mne to je naprosto nepochopitelné, to rozum nebere. 

Milujeme Krista, a tak se s jeho pomocí pokoušíme, v rámci možností, někdy v nepřátelské atmosféře ve společnosti, ty prchající, vystrašené, ohrožené lidským egoismem a nenávistí - přivítat, pozvednout, povzbudit, stát se jim přítelem. Na poznámky typu "vítači" se někdy usmívám "pod vousem".

Tito lidé prožívají bolest, odloučení, křivdu, nepochopení, pohrdání, stejně, jako by je prožíval za jistých okolností každý z nás.  V té souvislostí mi přicházejí na mysl tisíce dětí, putujících po Evropě bez rodičů, ztracených v davu a možná sta-tisíce sirotků z válečných konfliktů. Mají sice nějaký společný barák, nebo stan, ale ne domov. Zdá se, že nám často tyto informace z médií odezní, a pak již nikoho nepálí. Zvykli jsme si na ně a zapomněli.

Ta úvaha se týká nejen „přicházejících, “ale „vypadlých z hnízda“ mezi námi. Jsou to děti, nebo i senioři, kteří z hnízda sami nevypadnou, ale jsou často vyhnáni, nebo přímo vyhozeni, nebo vykopnuti. Někteří bezdomovci si to možná zavinili sami, jak se říká, ale určitě ne všichni. Tuto otázku nedokážeme sami zhodnotit.

A nakonec je spousta mladých lidí, kteří mají hezký, prostorný dům, nebo byt, ale  ztratili domov - lásku, porozumění a vztahy. Možná jsou na tom ještě hůř, než ti předchozí. 

Vždy se najdou lidé, kteří mají soucit a vytvářejí zázemí pro ty osamělé, opuštěné, bez domova. Především děti, adoptují za své, přijímají do rodiny, mají odvahu je přijmout do péče.

Jsem moc vděčný za všechny, kteří „mají srdce“ a podílejí se, jakýmkoli způsobem, buď organizovaně, nebo samostatně na zmírňování této bídy světa.

Pán Bůh nás křesťany, ale i nevěřící povolává k pomoci a částečné záchraně těch, kteří jsou podobní ptákům vypadlým, nebo vzdáleným svému hnízdu.

To nejsilnější nakonec. Bůh, náš nebeský Otec řekl : "Já miluji siroty, vdovy i migrující, krmím je a šatím. Vy dělejte totéž". Máme velikou výsadu spolupracovat s Bohem.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tadeáš Firla | sobota 9.2.2019 23:57 | karma článku: 7,90 | přečteno: 221x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1310x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

22.4.2024 v 10:54 | Karma: 22,40 | Přečteno: 2947x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 138x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,88 | Přečteno: 389x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma: 28,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 16,10
  • Průměrná čtenost 586x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik