Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Černé mraky migračního paktu nad Českem

Nedávné dějiny se opakují. Znova se vrací hledání řešení, co s těmi, kteří přicházejí do naší země. Někteří lidé tuto skutečnost berou s nadhledem a pragmaticky. Jiní s hrůzou a snahou ovlivnit jiné strachem, rozdělit národ.

Hrůza z migračního paktu, je nyní jako můra pro opozici. Poslanci získali palivo pro dobíjení hlasů před volbami. Vzpomněl jsem si, jak od roku 2015 začaly k nám proudit davy utečenců z východu. Jak T. Okamura hřímal od mluvnického pultu a zvěstovat apokalypsu pro naší zemi. Ano přišla, ale z úplně jiné strany se vším všudy (zničení ekonomiky, narušení vztahů mezi lidmi…). Předpovídal zavření hranic, krach firem, nakažení chorobami. Přišla tiše, nečekaně epidemie „Covid 19“. Téměř celý svět si prožil toto trauma, ale zároveň úmrtí mnoha tisíců osob. Byly to hrozné ztráty, jen s tím rozdílem, že je nezpůsobili příchozí do Evropy, ale právě tato epidemie. Prožili jsme emigrantskou krizi před covidem, dva roky covidu a nyní válku na Ukrajině. Pan Okamura a jemu podobní asi neřekl nikde a nikdy: Pardón, spletl jsem se. Byl jsem „falešným prorokem“, lhal jsem. To se u něj jistě nenosí, to nedokáže. Dokáže jenom občany strašit, rozdělovat, jako správný populista a hledat nové podněty ve společnosti, které se budou hodit do jeho „krámu.“

Uznat své falešné prognózy neumí ani další opoziční hnutí ANO. Taky varovali před hordami nájezdníků, kteří nám budou krást auta a bydlení (Babiš). Poslední dva roky v době energetické krize, války na Ukrajině taky strašili neúměrnými cenami energií a pohonných hmot, vysokou inflací a věci se mají jinak. Ceny se vyrovnaly na příznivou hladinu, doufáme, že i ty pohonné hmoty najdou znova „rozum“. Nikdo nás z východu nepronásleduje, nebere majetek.

Zůstala jen hořká pachuť na trapné odmítání skupinky sirotků ze Sýrie a plané sliby, jak budeme o ně pečovat v jejich zemi (p. Babiš).

Slyšeli jste od někoho z nich, aby řekli: „Lhali jsme vám a strašili jsme vás. Chtěli jsme získat jen vaše hlasy ve volbách?“

Díky Bohu, že mezitím nastal obrat mezi občany, příliv pochopení a potřeby pomoci Ukrajincům, hlavně maminkám s dětmi v důsledku války na Ukrajině.

Po několika létech se scéna opakuje. Migrační pakt, který vychází z potřeb regulace dalšího přílivu uprchlíků z východu, rozvířil politické ovzduší v naší zemi. Určitě není dokonalý a bude potřebovat úpravy a další rozhovory, než vejde v platnost za dva roky.

To, co mně děsí, jsou výroky a totální kritiky této migrační úmluvy od opozice ANO a SPD.

Oni nechápou, že jako národ nejsme výjimeční. Jsme součástí velkého uskupení a pokud chceme užívat tohoto společenství a jeho výhod i nadále, musíme nést i určitá břemena solidárně se všemi.

Kdo jim dává právo se vyčleňovat, jako bychom byli zvláštní vyvolenou sortou lidí, která si pustí do země jen koho bude chtít, bez ohledu na složitost situace. Zní to velmi sobecky vůči jiným národům, které nesou mnohem větší zátěž této migrační vlny, než my. Nebrblají, jako my.

Tito lidé nemají ani tušení, co je lidská solidarita mezi národy, dle toho jak vyjadřují své postoje v této oblasti. Oni vycházejí z pragmatických a sobeckých potřeb a nemají na mysli člověka, který hledá východisko a místo zakotvení vlivem ztráty, kterou utrpěl ve své rozvrácené zemi. Rozumím výhradám vůči tzv. „ekonomické migraci, ale to není dnes naše téma.

Moc se mi líbil dnes rozhovor se senátorem p. Láskou, který v otázkách V. Moravce hovořil o důležitosti hledat pozitiva v celém paktu. Vyjadřoval vděčnost za to, že se všechny státy více méně dokázaly na tomto dokumentu domluvit. Podivoval se nad sobeckými slovy p. Ondráčka, který hovoří vždy ve stejné linii svého šéfa a dalších členů ANO. Řekl mu, že neví, co říká. Přitom neuzná to, že měli celých osm let proto, aby vytvořili něco funkčního v kontextu migrace. Nehnuli ani prstem. Jen strašili, varovali, rozdělovali společnost a hrozili, že nepřijmou ani jednoho sirotka.

Dokážou vždy jen kritizovat a upozorňovat jen na sebe a na své úspěchy vlády, kterou ještě nemají. To je ta moc „bezmocných“. Zdá se jim, že již vládnou, hovoří o tom, vidí se na svých židlích a stále více budou „čeřit vodu“. Mezitím jsou naštvaní, když to nejde jim po mysli.

Paní Vildumetzová až „vyskakovala z kůže“ když řešila před několika dny tuto dohodu států EU. Pan Babiš mnohokrát sršil zlostí a vyskakoval dosti vysoko. Stále mám naději, že tito brblající politikové zůstanou i po příštích volbách jen u tohoto „čeření vody“. Nedovedu si představit, že nás povedou tito lidé v tak náročné době, ve které je potřeba vůdců moudrých, solidárních s jinými lidmi, nesobeckých, a slušných. A že se v rámci této dohody podaří, byť jen částečně pomoci i těmto migrujícím, kteří jsou jiní, mají svou kulturu a víru.

Během posledních let jsme zjistili, že přicházející k nám jsou lidé jako my. Mají své city, rodiny, cítí bolest a osamoceni. Potřebují přijetí a nový domov pro své rodiny. Chtějí žít.

V posledních dvou létech jsme to jako národ dokázali, že na to máme a dokážeme najít řešení i v rámci tohoto nového migračního paktu ještě pro další přicházející osoby. Jsme bohatá země, která má na to, aby byla i nadále solidární, otevřená a ctící prakticky lidská práva a zákony.

Autor: Tadeáš Firla | pondělí 22.4.2024 10:54 | karma článku: 22,40 | přečteno: 2941x
  • Další články autora

Tadeáš Firla

Černé mraky migračního paktu nad Českem - reakce na komentáře

Můj článek otevřel cestu k mnohým komentářům. Rozhodl jsem se napsat společnou odpověď. V ní se pokouším vysvětlit mé motivace a zkušenosti z této oblasti.

24.4.2024 v 6:21 | Karma: 17,50 | Přečteno: 1309x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Proč se vzdalujeme Bohu?

Postoje omezování přístupu k Pánu Bohu mívají nedozírné následky. Náš narušený vztah s Bohem se nutně projeví ve vztazích k jiným lidem. Začneme používat stejné falešné představy ve vztahu k naším bližním.

5.4.2024 v 17:50 | Karma: 8,41 | Přečteno: 136x | Diskuse| Osobní

Tadeáš Firla

Co je kolaborace?

Když v době druhé světové války někdo omlouval zabíjení, genocidu civilních občanů nacisty, tak se tomu říkalo kolaborace. Nedokážu pochopit vyjádření premiéra Slovenska Fica. S tím se nedokážu srovnat.

27.2.2024 v 22:39 | Karma: 25,24 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

"Čím hůře, tím lépe"

Tak mně toto rčení napadlo v souvislostí se situací u nás, částečně ve světě. Pro některé opravdu zlé je dobré. A taky to dokážou patřičně použít ve svůj prospěch. Využijí při tom strach a nekalé prostředky. Chci na to upozornit.

19.2.2024 v 6:05 | Karma: 14,87 | Přečteno: 383x | Diskuse| Společnost

Tadeáš Firla

Paní Schillerová je zklamaná z Ústavního soudu

Není jen zklamaná, ale bytostně nesouhlasí. Proč asi? Nebyly naplněny ambice opozice. Zdá se, že se chtěli zviditelnit, jak pečují o náš národ a utrpěli porážku. Mohla říci na ČT 24: "Pane ministře, blahopřeji vám. Je to úspěch"?

25.1.2024 v 1:39 | Karma: 28,60 | Přečteno: 777x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 17,68
  • Průměrná čtenost 566x
Jsem kazatelem Církve bratrské, ženatý, mám čtyři dospělé děti. Kromě mých pracovních povinností, se zajímám o otázku cizinců a o osoby na okraji společnosti.

Seznam rubrik