Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poloprávně polopatě o ratifikaci Lisabonské smlouvy prezidentem

Novináři mě baví. Jsou to laici, kteří jsou vlastně odborníci na všechno z titulu své profese. A jejich práce tak je vnucování pseudoproblémů, které zhusta přikrmují názory politiků, neodborníků snad ve státě největších, právní vědomí většiny zástupců netřeba zmiňovat. A tak se řeší, jestli prezident může neratifikovat Lisabonskou smlouvu, na níž je odpověď zcela jasná, vyjádřitelná jednou větou.

Dovolte mi nejdřív ale, abych uvedl nějaké důvody k mému závěrečnému stanovisku (bylo by asi málo smysluplné vyhodit sem jen tak větu bez dalšího). Nebudu používat mnoho odkazů na literaturu a tak dále (nepíšu seminární práci) jen zmíním fakta vyplývající z dikce některých ustanovení Ústavy ČR a případných ústavních zvyklostí. Jsem zvědavý a těším se na potenciální diskuzi pod článkem.

Vycházejme z toho, že prezident „sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy“. Pojem ratifikace, jako „konečný souhlas s mezinárodní smlouvou“, je ale třeba vysvětlit. Jednoduše řečeno je ratifikace mezinárodní smlouvy potvrzení pro druhou stranu, že v ratifikujícím státě neexistuje žádná právní překážka pro nastání účinků, jež má smlouva vyvolat – jinými slovy: „ U nás všechno oukej“. Proto si taky ratifikovanou smlouvu často ponechává druhá strana. O rozporu MS s ústavním pořádkem ze zákona rozhoduje Ústavní soud (viz. čl. 89 1/1993). Proto prezident nesmí! smlouvu ratifikovat dříve, než skončí jednání před Ústavním soudem (případně do odstranění nesouladu MS a ústavního pořádku popsaného ÚS). Není-li řízení oficiálně zahájeno (podáním stížnosti), pak prezident smlouvu podepsat může, nemusí podle zákona brát ohledy na prohlášení několika senátorů, že stížnost podají do dvou měsíců (více Judr. Jan Kudrna, Ph.D v Událostích komentářích 6.5.2009). Může nastat situace, že prezident má pochyby o souladu MS s ústavním pořádkem a tak je povinen podat stížnost k ÚS sám. Po případném zamítnutí stížnosti plénem ÚS, musí prezident smlouvu ratifikovat.

Proč je ale povinen ji ratifikovat? Bude stačit aplikovat selský rozum: Lisabonská smlouva byla schválena 3/5 všech poslanců a 3/5 přítomných senátorů. Tak se schvalují ústavní zákony a MS podle článku 10a ústavy. To je pro MS neuvěřitelně silný mandát, bereme-li v úvahu, že lid je „zdrojem veškeré státní moci“ a přímo volený je pouze parlament – lid tak vyjadřuje svou vůli tak přímo, jak jen může. Avšak osoba prezidenta byla zvolena už jaksi „přes jedno koleno“ a vůle lidu už je přes parlament filtrována jednou, osobou prezidenta už podruhé. Zbývá snad už jen dodat, že smlouvu neratifikuje prof. Ing. Václav Klaus, csc., ale prezident České republiky. A prezident nemá mít osobní názor, prezident jen připojuje podpis ze svého úřednického titulu. Stejně tak by bylo nesmyslné žádat starostu obce, aby souhlasil s oddáním budoucích novomanželů před tím, než podepíše oddací list. 

Věc je jednoduchá. Prezident musí Lisabonskou smlouvu, neexistují-li nějaké právní překážky, ratifikovat.

Autor: Filip Svoboda | pondělí 18.5.2009 21:12 | karma článku: 17,67 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Filip Svoboda

Hozené vejce není agrese, ale beznaděj.

Stejně, jako naši rodiče cinkali klíči během Štěpánova projevu, házíme my vejce na prázdného populistu. Vržené vejce, jako vyjádření názoru v předvolební kampani není standardní a opravdu se v Evropě nikde neděje – jenže stejně tak není běžný současný styl klání předvolebních stran, a proto považuji hozené vajíčko za legitimní, možná nezbytné.

28.5.2009 v 8:08 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Společnost

Filip Svoboda

Pandemie frčí aneb: Jaký název chřipky zvedne náklad?

Nezávidím novinářům. Dělat z mnoha běžných věcí aféru musí být vážně fuška. Ale žurnalistům se zatím kontinuálně daří. Daří se jim nás děsit už několik desetiletí, aniž bychom dostali chvilku oddechu od stálé masáže. Dojde uhlí, spálí nás ozónová díra, šílené krávy bučí o sto šest, všude číhají teroristi, války v Afghánistánu a Iráku nekončí, vypuká SARS, řádí Ptačí chřipka, začíná globální oteplování, prožíváme ekonomickou krizi a teď konečně pandemie! Co víc si může novinář přát?

30.4.2009 v 16:33 | Karma: 11,85 | Přečteno: 665x | Diskuse| Společnost

Filip Svoboda

Na Rock For People aneb: Greenpeasáci a o čem jsme mluvili

Hudební festivaly jsou rock co rok velmi podobné – vzduch je provoněný hořícím senem (nebo to seno nebylo?), mládí se baví, pije, skáče a tleská. A VŽDY se objeví rastamani prodávající placky s Bobem Marleym, sběrači kelímků od piva a organizace snažící se využít gigantickou masu lidí k získání dalších zákazníků, členů, spolupracovníků, bojovníků... Greenpeace samozřejmě chybět nesmějí. Je něco víc cool než zdravá příroda nebo republika bez radaru? Tak jsem se šel zeptat.

7.7.2008 v 8:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Filip Svoboda

Jezuita ďáblem, Paroubek světcem, aneb kde je reálno.

To, že je určitá část politiků hloupá, mě nepřekvapuje. Vždyť i pitomci musí mít v řízení státu zastoupení, kdo jiný než blb by hájil jejich práva. Nechci se samozřejmě nikoho dotknout, každý ať volí podle svého názoru. Vědomosti některých našich zástupců jsou ale kromobyčejně mělké či povrchní.

5.5.2008 v 7:59 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Politika

Filip Svoboda

Fitna - když existující realita není pravdivá

Není lepší a především levnější reklamy, než všeobecné kritiky ze strany médií. Abych nebyl popřel pravdivost tohoto výroku, zagooglil jsem slovo Fitna a vyšetřil jsem předrahých patnáct minut na shlédnutí této filmařské prvotiny nizozemského xenofoba.

31.3.2008 v 12:28 | Karma: 15,50 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Nyní na UK.

Seznam rubrik