Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si mě (zase) vychutnala Česká pošta

Stresy mě, sám nevím proč, vždy míjely. Lžu – vím proč: Vyhýbal jsem se totiž České poště seč to šlo. Rád chodím k zubaři, nemám pifku na úředníky, skvěle vycházím s policejními hlídkami. Ale když vidím poštáka, je mi líto, že nemám psa – seřezal bych nosiče dopisů vodítkem.


Je mi líto, že teď napíšu moje vždy nepříjemné postřehy a zážitky a věřím, že urazím mnoho milých paní pošťaček, obětavých pošťáků a některé poštovní holuby, jenže: každý můj styk s touto organizací mě dohání k slzám. Ale abych pouze abstraktně neočerňoval tyto ochránce listovního tajemství, dovolte mi, prosím, uvést několik vlasy k vypadání nutících okolností.
Asi nejvíce iritujícím shledávám jejich reklamní heslo. To už není ani klamavá reklama, ale čirá zhovadilost. Aby bylo pravdivé, čekal bych něco jako: „Dnes podáte a za čtrnáct dní, když Bůh dá, možná dodáme“. Pravda, není to tak úderné jako stávající, ale krucinál, alespoň pravdivé. In concreto: Nechal jsem si poslat balík. Druhý den nepřišel. (Rozuměj: Balík nepřišel. Druhý den přišel jako obvykle) Vůbec mě to nepřekvapilo – Ježíšek se narodí už za několik málo dní a předvánoční čas jistě pošťákům nadělal několik vrásek množstvím balíků, dopisů a ostatních zásilek, pomyslel jsem si. Další dny ale, vždy když jsem přišel ze školy ze školy, nadšeně běžím ke schránce a – zklamání. A tak čas ubíhá a Štědrý den se blíží. 21. prosince najdu ve schránce na dopisy vytoužené oznámení: „Máte balík,“ hltám text na papírku, „ale je poškozenej.“ Potlačím mžitky před očima, zamknu schránku a s náladou podobnou Jobově se loudám k poště. Když konečně vystojím frontu (očividně jsem nebyl jediný, kdo zaplatil za služby České pošty a překonal tak halový rekord ve skoku na špek), předloží mi kartonovou změť obalenou lepenkou. Zamáčkl jsem slzu, zkontroloval obsah poškozený jen mírně, podíval se na podací razítko (na kterém stálo 13. prosince) a s nervy nadranc šel domů.
Nejvíc mě pobaví, když přijdu na poštu, plno lidí a devět přepážek, od běžných smrtelníků sklem oddělující božské pošťačky, zavřeno. Za jednou sedí nepříjemná utahaná pošťačka očividně několik hodin po velkém flámu. Dvě přepážky obsluhují jenom když je přítomen jeden nebo žádný zákazník. Rozumím - Česká pošta nemá finance, nemůže vytvořit víc pracovních míst. Nepochopuji ale, jak je možné, že si Česká pošta vůbec dovolí uvažovat o posílání léků, což v nedávné době proklamovala jako nejnovější podnikatelský záměr této bez problému fungující firmy. Už takhle nestíhají co mají, zavedli Poštovní banku a ještě by rádi distribuovali léky. Tato drzost se rovná otevřenému útoku na zdravý rozum.
Nedokážu najít jediné kladné slovo o České poště a vím, že pošťáci dělají jen svou práci, nicméně myslím, že nejsou vhodnější kandidáti na titul „Komedianti roku 2007“ než právě zaměstnanci České pošty.




Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Svoboda | čtvrtek 27.12.2007 20:19 | karma článku: 19,70 | přečteno: 1556x
  • Další články autora

Filip Svoboda

Hozené vejce není agrese, ale beznaděj.

Stejně, jako naši rodiče cinkali klíči během Štěpánova projevu, házíme my vejce na prázdného populistu. Vržené vejce, jako vyjádření názoru v předvolební kampani není standardní a opravdu se v Evropě nikde neděje – jenže stejně tak není běžný současný styl klání předvolebních stran, a proto považuji hozené vajíčko za legitimní, možná nezbytné.

28.5.2009 v 8:08 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Společnost

Filip Svoboda

Poloprávně polopatě o ratifikaci Lisabonské smlouvy prezidentem

Novináři mě baví. Jsou to laici, kteří jsou vlastně odborníci na všechno z titulu své profese. A jejich práce tak je vnucování pseudoproblémů, které zhusta přikrmují názory politiků, neodborníků snad ve státě největších, právní vědomí většiny zástupců netřeba zmiňovat. A tak se řeší, jestli prezident může neratifikovat Lisabonskou smlouvu, na níž je odpověď zcela jasná, vyjádřitelná jednou větou.

18.5.2009 v 21:12 | Karma: 17,67 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Filip Svoboda

Pandemie frčí aneb: Jaký název chřipky zvedne náklad?

Nezávidím novinářům. Dělat z mnoha běžných věcí aféru musí být vážně fuška. Ale žurnalistům se zatím kontinuálně daří. Daří se jim nás děsit už několik desetiletí, aniž bychom dostali chvilku oddechu od stálé masáže. Dojde uhlí, spálí nás ozónová díra, šílené krávy bučí o sto šest, všude číhají teroristi, války v Afghánistánu a Iráku nekončí, vypuká SARS, řádí Ptačí chřipka, začíná globální oteplování, prožíváme ekonomickou krizi a teď konečně pandemie! Co víc si může novinář přát?

30.4.2009 v 16:33 | Karma: 11,85 | Přečteno: 665x | Diskuse| Společnost

Filip Svoboda

Na Rock For People aneb: Greenpeasáci a o čem jsme mluvili

Hudební festivaly jsou rock co rok velmi podobné – vzduch je provoněný hořícím senem (nebo to seno nebylo?), mládí se baví, pije, skáče a tleská. A VŽDY se objeví rastamani prodávající placky s Bobem Marleym, sběrači kelímků od piva a organizace snažící se využít gigantickou masu lidí k získání dalších zákazníků, členů, spolupracovníků, bojovníků... Greenpeace samozřejmě chybět nesmějí. Je něco víc cool než zdravá příroda nebo republika bez radaru? Tak jsem se šel zeptat.

7.7.2008 v 8:00 | Karma: 19,19 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Společnost

Filip Svoboda

Jezuita ďáblem, Paroubek světcem, aneb kde je reálno.

To, že je určitá část politiků hloupá, mě nepřekvapuje. Vždyť i pitomci musí mít v řízení státu zastoupení, kdo jiný než blb by hájil jejich práva. Nechci se samozřejmě nikoho dotknout, každý ať volí podle svého názoru. Vědomosti některých našich zástupců jsou ale kromobyčejně mělké či povrchní.

5.5.2008 v 7:59 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1543x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1345x
Nyní na UK.

Seznam rubrik