Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kvantová mechanika po lopatě

Nevěřte tomu, že je kvantová mechanika tajemná a je to úplně jiný svět, než známe z každodenního života. To jen nesprávné pochopení tohoto světa dělá zmatek v lidských hlavách. Ukažme si, jak jde její neurčitost snadno pochopit.

John Bell, což byl člověk, který svou nerovností logicky dokázal, že existuje kvantová provázanost, a vlastně tak i otevřel cestu kvantovým počítačům, byl bezpochyby znalec kvantové mechaniky. A právě on prohlásil, že Bohr a Heisenberg vymyli fyzikou svou Kodaňskou (neurčitostní) interpretací fyzikům mozky. Kodaňská interpretace je ta, která tvrdí, že částice může být současně na mnoha místech, nebo že Schrödingerova kočka může být současně mrtvá i živá. Mimochodem, geniální Schrödinger tenhle vtípek s kočkou vymyslel, aby dokázal, že takováto kvantová superpozice je nesmysl. Lidem se však nesmysly líbí, a tak si libují v představě současně živé a mrtvé kočičky. Přitom je to ale tak, že my jen nevíme, jestli je kočka živá nebo mrtvá, takže můžeme současně uvažovat o tom, že je živá, i že je mrtvá. Jde tedy jen o naši neznalost.

Mimochodem si všimněme zcela zásadní věci, a to že současně živá i mrtvá kočka je nepozorovatelná! A tedy nemůžeme tuto hypotézu ověřit. A co nejde empiricky ověřit, není v empirické vědě jako je fyzika ani vědecká hypotéza. Představa současně živé a mrtvé kočičky je tedy čistá pavěda. Něco více si k tomu můžete přečíst v textu Nevědecké pohádky moderní vědy III - "náboženství" Schrödingerovy kočky.

Když malá moucha rychle poletuje, tak ji také nevidíme, a jaksi je pro nás všude v prostoru místnosti. Samozřejmě si můžeme domyslet, že moucha je pořád na nějakém místě, a problém je v našich smyslech, a nepochybujeme o tom. Ostatně tu mouchu nejednou slyšíme. A to je stejné jako s tou kočkou. Je takový vtip, že přiletí na Zemi mimozemšťan se Schrödingerovou kočku v uzavřené krabici a ptá se pozemšťana, jestli může říci, zda je ta kočka živá nebo mrtvá. A jestli odpoví správně, že Zemi nechá být, jinak ji zničí. V tom se ozve z krabice "mňau". Je to sice vtip, ale tady nedochází k aktivnímu pozorování, jako při otevření krabice, což na kočku vrhne světlo. Přesto člověk ví, že je kočka živá. Takže vlastně žádného pozorování ke zjištění stavu kočky není třeba.

Známý fyzik Carlos Rovelli jednou na své přednášce vykládal, jak Bohra napadlo, že dráha částice mezi pozorováními neexistuje. Viděl běžce v nočním parku, který byl střídavě osvětlován lampou a střídavě mizel, když byl někde mezi lampami, kde byla tma (viz obrázek výše). To ho přimělo k představě, že částice mezi dvěma pozorováními (lampami) vůbec neexistuje, nebo má přinejmenším neurčitou dráhu nebo dráhu vůbec nemá. Určitě nikoho ani nenapadne, že by běžec byl mezi lampami v neurčitém stavu, nebo že vůbec neexistuje. A že je k jeho existenci, abychom ho pozorovali. Stejně naivní nesmysl je to i v případě oné kvantové částice. A to je přesně totéž jako u Schrödingerovy kočky. Ta je vždy buď živá nebo mrtvá.

Jediné, co je z dnešního pohledu na kvantové mechanice jiné, je dualita vln a částic. To ale také lze vysvětlit klasickou fyzikou, jak je vidět z metafory na přiloženém videu.

 

Autor: Jan Fikáček | středa 14.9.2022 9:07 | karma článku: 29,22 | přečteno: 1716x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč je divné, že má černá díra gravitaci

Černá díra je objekt záhadný. Mnoho jeho záhad se snaží vysvětlit současná fyzika. Třeba je divné, že z rovnic obecné teorie plyne, že by "uprostřed" černé díry měla být tzv. singularita.

7.3.2023 v 9:07 | Karma: 24,78 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Není náhodou nekonečno svůj pravý opak?

Aby bylo jasno, řeč je o aktuálním nekonečnu, tedy plně uskutečněném nekonečnu, vlastně o ukončeném nekonečnu. Ne o "nekonečnu" potenciálním, které vlastně žádným nekonečnem není.

26.2.2023 v 15:46 | Karma: 24,71 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Kdy úžas nad tajemstvím ve vědě brzdí její pokrok

Nadšení z tajemství a jeho odhalování ve vědě je úchvatný motor, který neustále posouvá celou naši civilizaci. Kdo by třeba nechtěl vědět, co se skrývá v dálce vesmíru, jestli tam žijí jiné civilizace?

21.2.2023 v 9:07 | Karma: 25,23 | Přečteno: 1040x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nobelova cena za kvantovou esoteriku?

Loni dostali Nobelovu cenu A. Aspect, J.F. Clauser a A. Zeilinger. Nebudeme zpochybňovat jejich fyzikální práci, ale jako Einstein, Schrödinger, deBroglie, Dirac, Bohm či Bell budeme zpochybňovat jejich výklad kvantové mechaniky.

1.2.2023 v 9:30 | Karma: 28,30 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Kdo volí Pavla, je v pohodě, kdo volí Babiše, přiznává velký životní problém

Samozřejmě se nemůže do této věty vejít sociologická a politologická analýza, ale tato zkratka zřejmě nastiňuje hlavní politický problém v Česku v současné chvíli.

25.1.2023 v 8:40 | Karma: 26,46 | Přečteno: 1386x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.