Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O stárnutí. Čili o tom, co se mi zatím vyhýbá

Když jsem před šesti lety uvažoval o tom, co bude dnes, těšil jsem se jak malé dítě. Začínal jsem zrovna šestiletku na vysoké škole a její konec jsem vnímal jako ten regulérní vstup do světa dospěláků (maturita na mně příliš výrazné stopy stáří nezanechala). Vysněný okamžik je tady a neni to nic moc.

Když se mne před třemi lety zeptal někdo na zásnuby, společně jsme se tomuto dotazu zasmáli a pokračovali v NORMÁLNÍ konverzaci. Dnes se po tomto dotazu směju často již jen já sám. Na druhé straně vídám jen takový soucitný úsměv.

Dítě či nedítě? Jistěže dítě! Kdo se ale o něj bude starat!? A kdy je ten správný moment? Zbaběle musím přiznat, že bych nejvíce uvítal, kdyby se to stalo jen tak. Rozumíme si, ono se to nemůže stát jen tak..ale kdyby se to prostě nějak narodilo náhodou, pokud možno ve dvou exemplářích a abych mohl mít jistotu, že to je moje. Škoda slov..  

Většina spolužáků si začíná podávat žádosti o pracovní místa. Mně se sice tato vznešená činnost tak nějak vyhnula, každopádně představa, že v létě po zkouškách nebudou 3 měsíce volna mě přivádí v úžas! To přeci nemůže člověk zvládat..jen 5 týdnů dovolené. A ještě k tomu ten název - DOVOLENÁ. Budu se muset dovolovat..no potěš.

Taky jsme s přítelkyní začali shánět byt. Já si v životě koupil na splátky akorát foťák a pak jsem těch 12 000 splácel 2 roky. Když pominu, že jsem tak zaplatil asi o 4000,- víc, tak každý měsíc mě ta legrační splátka doháněla k zuřivosti. No a nyní jsem se zadlužil na desetiletí, zaplatím o milion víc a budu čekat, kdy nám do toho malého kamrlíku na periferii přinese čáp nadílku.

Ona mi stačila již jen příhoda z tohoto týdne. Ke své pravidelné brigádničině si přivydělávám jako masér. Inu, v pátek jsem si vydělal 900 korun a určil tyto peníze k nákupu tramvajenky. To je takový můj fígl, jak se radovat ze zbylých peněz. Tramvajenka pro studenta na 90 dní stojí totiž "jen" 720,- a zbylo by mi tak 180 korun, které bych měl najednou navíc. Jenže paní za okýnkem mě překvapila: "Vždyť vám bude v březnu 26, neee?!" To už musíte zaplatit část plného jízdného. No a bylo to za 998,- a ještě jsem musel stovku doplatit. Nechci ani pomyslet, kolik budu platit v dubnu. Zlaté studentské výhody míří nenávratně pryč a to jsem nevynechal od první třídy ani rok.

Pak budu taky léčit lidi, ale to je asi to jediný, v čem jsem poměrně intenzivně trénován. Lépe řečeno, to mě, narozdíl od výše uvedených zjištění, nepřekvapuje. Nebudu moct ale nosit pestrobarevné košile. Která babička by mi svěřila do rukou svou nemoc, kdybych měl na košili palmy či kytičky? A co kdyby mě potkala v červených trenkách a oranžové košili ve městě? I kdybych jí sebevíc pomohl, tak by raději příště šla ke kolegovi, který vyniká svou distingovaností.

Pro mladé žáky je prý Palach prehistorie. Proboha, tak to jsem asi prehistorický i já, když ještě moje generace jeho osobu i čin dokáže popsat a vnímat (ať už pozitivně či negativně). Krom toho jsem zjistil, že pro kamarádky svého o šest let mladšího bratra jsem out. Prostě jsem s těmito svými starostmi a vousy z jiné planety.

Ke všemu se mi již od dvaceti let ukládají do prostaty malé kamínky, které mě teď sice trápit nemusí, avšak ozvou se ve chvíli, až budu mít všechno tohle dospívající martyrium konečně za sebou. Tak nač se těšit.

Co je tedy ta veliká dospělost? Možná zmutuji z pulce do dospělce průběžně, během otevírání obálek se složenkami. Třeba už dospělý jsem a zatím to pouze nevím. Co ale vím jistě, pokud se dospělost nedostaví co nejdřív, jsem pěkně nahranej.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Fík | úterý 13.1.2009 20:03 | karma článku: 16,33 | přečteno: 1383x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

Dostudováno jest aneb chybějící pokora lékařů

Původně bych už pár hodin měl dávat dohromady žádost o grant, abych v rámci svého postgraduálního studia obdržel nějaké peníze, toliko potřebné pro studium nádorů hlavy a krku. Nejde o nijak malichernou záležitost: pět let přežívá pouze 50% pacientů a to kolikrát v dosti zuboženém stavu, po těžce mutilujících zákrocích...veliké množství laboratoří po celém světě nyní hledá cesty, jak tomuto nepříznivému stavu čelit.

7.11.2009 v 12:16 | Karma: 41,49 | Přečteno: 8805x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

Na úvod musím říct, že na zubaře mám smůlu. Každý se vždy nakonec odstěhoval mimo mou ochotu dojíždět za utrpením a tak jsem neustále nucen hledat si nového zubaře znovu. Ve chvíli, kdy jsem byl opět stomatologicky bezprizorní, vystrašila mě zpráva, že zubaři neberou nové pacienty a brát nebudou.

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61 | Přečteno: 21511x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Fík

Tak nevím, neskočil někdo náhodou socialistům na špek?

ČSSD včera zveřejnila další díl oranžové knihy, tentokrát na téma zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že v době konání předčasných voleb budu akorát nastupovat do nemocnice jako lékař, zajímalo mne, co mi favorit voleb nabízí.

30.5.2009 v 9:27 | Karma: 34,69 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Kdo ještě neví o karikaturách v Raoulovi!?

Časopis Reflex si kupuji zřídka, zpravidla jen tehdy, když zrovna ve čtvrtek někam cestuji. To je totiž den, kdy Reflex vychází. Na Zeleného Raoula se vždycky těším. Někdy je slabší, někdy se povede, ale vždy vyvolá byť jen malou emoci. Na rozdíl od nesmyslu jako je Hana a Hana, u nějž mám pocit, že mi asi ujel vlak.

29.5.2009 v 21:19 | Karma: 46,72 | Přečteno: 11111x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Cyklošizung

Předevčírem jsem sebral všechnu svou odvahu, posbíral jsem i zbytky udatnosti, které mi zbyly po státnici pořádané lidožrouty a vydal se do servisu, kde jsem chtěl jediné - seřídit dvě kola.

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Zdechovský se musí omluvit Němcovi za meme. Odvolám se, říká europoslanec

7. května 2024  20:42

Europoslanec Tomáš Zdechovský se musí omluvit advokátovi Petru Němcovi za protiprávní jednání na...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2985x
poslední prázdniny