Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je dnešní mládež skutečně plná arogantních harantů?

Jednoznačně je. Vlastním tělem bych hájil tento názor, protože tomu nikdy nebylo jinak a vyhlídky do budoucna také žádnou změnu neslibují.

Někteří lidé se je snaží spočítat. Prý jich bylo dříve méně. Co si já vzpomínám, tak nebylo. Prý dříve nebyla šikana. Za mých "základoškolských" let šikana byla a to je již 12 let zpátky. Jestli se toto přesvědčení nedá vysvětlit spíše tím, že ani dnes nejsou ředitelé některých škol ochotni přiznat šikanu na své vlastní škole - a to se již nalézáme v období, kdy se o šikaně vedou veřejné debaty a málokdo ji popírá.

Prý byli děti dříve slušnější. No já nevim - pokud vidím někoho v MHD vstát při přichodu staré osoby, je to zpravidla mladý člověk (výjimky byly i za mých mladých let). Dovolim si zjednodušit situaci, když řeknu, že žene-li se někdo na místo k sezení, ignorujíc lidi vysokého věku, je mu často 40 let a to by měla být podle zastánců starých časů ta slušná generace.  

Asi budu souhlasit s tvrzením, že jsou děti a dospívající agresivnější, než bylo dříve zvykem. Není se ale čemu divit. Denně jednáme s lidmi, kteří tuto svou agresivitu přetransformovali do své schopnosti komunikovat. Jiní s její pomocí dospěli k vrcholným funkcím. Jak asi vysvětlím svému dítěti, aby se choval pokorně, když pak uvidí v Otázkách Václava Moravce (jako já včera) záznam z projevu pana poslance Paroubka. Minimálně voliči ČSSD nemohou přeci říct, že tento "hitlerovsky" křičící pán to dělá špatně a že pokud chce dítě něco dokázat, musí být slušné a distingované.

Oprostíme-li se od srovnávání s minulostí, můžeme shledat mezi dnešní mládeží takový dráždivý nešvar. Nedostatek respektu k autoritám. alen není problém spíše v tom, že autorit je v dnešní době spíše méně? Důležitou součástí autority člověka je bezesporu jeho charisma. Druhou složku bude tvořit nějaká zkušenost. 20.století přineslo životní zkušenosti habaděj - ať již válečné či nevybíravě podstrkované komunistickým režimem.

Jakou životní zkušenost mají dnešní mladí učitelé? Nakolik mohou učitelky oslovit žáky ve škole, když samy leckdy cítí strach z toho, zda dokážou být dostatečně silné? K tomu, jaké autority mohou promlouvat k dětem prostřednictvím médií se raději nebudu vůbec vyjadřovat.

Největší díl na výchově dětí ponesou vždy rodiče. Občas mám pocit, jakoby se chtěli této odpovědnosti zbavit. Já mám na své dítě ještě čas a zkušenost mě naučí. Bude to těžké..zjistím, že to není jen tak..blabla. Nevykládejte mi, že nedokážu nastavit pravidla mezi mnou a dítětem a nedokážu je dodržet. Neříkejte mi, že při jakémkoliv průseru svého dítka ve škole ho budu hájit před učitelkami a vedením školy, jakoby to byla nějaká mafie (informace o tomto chování rodičů mám přímo od své maminky, která učí na ZŠ a nikdy neměla vážné problémy s autoritou a zároveň oblíbeností). Vždyť rodiče tím sráží autoritu svojí, i těch, kteří se starají o výchovu dětí v jejich nepřítomnosti! Myslím si, že ať řveme jak chcem, beztak ta odpovědnost leží na nás samých - budoucích či současných rodičích.

Něco ale změnit nemůžeme. Tak jako tragické 20.století formovalo autority, stejně se to tedy muselo dotýkat i dětí. Ta možnost se na něčem vybít, ta možnost proti něčemu být a bojovat..to dalo dětem zajisté nesmírné množství zkušeností. Neobviňujte mne, proboha, z toho, že bych chtěl tyto časy zpátky. Jen když se dnes rozhlížím kolem a slyším teenagery rapovat o těžkém životě a o tom, jak jsou "děti ulice," zatímco jen jejich kalhoty stojí klidně 4000 Kč, tak mi přijdou ty jejich větrné mlýny, proti nimž bojují, krapet porouchané.

Na začátku jsem sebevědomě prohlásil, že nevnímám posun v chování dětí nijak dramaticky. Respektive, že ho vůbec nevnímám. Podepřu to tedy svou vlastní zkušeností. Již tři roky učím prváky anatomii, protože si tím sám upevňuji její znalosti pro mnou vytoužené chirurgické obory. A pokaždé, když jsem ve třídě, tak mám před sebou 25 odhodlaných, inteligentních a slušných lidí. Zároveň je jich čim dál víc, neboť množství oborů a přijatých studentů se neustále zvyšuje. Kde by se jinak brali, když pochází z té zkažené generace?

 

Autor: Zdeněk Fík | pondělí 10.11.2008 10:12 | karma článku: 22,45 | přečteno: 1738x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

Dostudováno jest aneb chybějící pokora lékařů

Původně bych už pár hodin měl dávat dohromady žádost o grant, abych v rámci svého postgraduálního studia obdržel nějaké peníze, toliko potřebné pro studium nádorů hlavy a krku. Nejde o nijak malichernou záležitost: pět let přežívá pouze 50% pacientů a to kolikrát v dosti zuboženém stavu, po těžce mutilujících zákrocích...veliké množství laboratoří po celém světě nyní hledá cesty, jak tomuto nepříznivému stavu čelit.

7.11.2009 v 12:16 | Karma: 41,49 | Přečteno: 8805x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

Na úvod musím říct, že na zubaře mám smůlu. Každý se vždy nakonec odstěhoval mimo mou ochotu dojíždět za utrpením a tak jsem neustále nucen hledat si nového zubaře znovu. Ve chvíli, kdy jsem byl opět stomatologicky bezprizorní, vystrašila mě zpráva, že zubaři neberou nové pacienty a brát nebudou.

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61 | Přečteno: 21511x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Fík

Tak nevím, neskočil někdo náhodou socialistům na špek?

ČSSD včera zveřejnila další díl oranžové knihy, tentokrát na téma zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že v době konání předčasných voleb budu akorát nastupovat do nemocnice jako lékař, zajímalo mne, co mi favorit voleb nabízí.

30.5.2009 v 9:27 | Karma: 34,69 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Kdo ještě neví o karikaturách v Raoulovi!?

Časopis Reflex si kupuji zřídka, zpravidla jen tehdy, když zrovna ve čtvrtek někam cestuji. To je totiž den, kdy Reflex vychází. Na Zeleného Raoula se vždycky těším. Někdy je slabší, někdy se povede, ale vždy vyvolá byť jen malou emoci. Na rozdíl od nesmyslu jako je Hana a Hana, u nějž mám pocit, že mi asi ujel vlak.

29.5.2009 v 21:19 | Karma: 46,72 | Přečteno: 11111x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Cyklošizung

Předevčírem jsem sebral všechnu svou odvahu, posbíral jsem i zbytky udatnosti, které mi zbyly po státnici pořádané lidožrouty a vydal se do servisu, kde jsem chtěl jediné - seřídit dvě kola.

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2985x
poslední prázdniny