Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi jsou srágorky

V nadpisu článku jsem se dopustil takového nepěkného zevšeobecnění. Ale jsme teprv na začátku čtení, třeba během psaní dojdu k tomu, že se to netýká úplně všech.

Když ministr Schwarzenberg pohrozil Indii ochlazením diplomatických vztahů kvůli neuspokojivé sitiaci ohledně dvou českých entomologů, byly diskuze plné posměšných zpráv o tom, že miliardová Indie se nás určitě zalekne. Bylo z toho cítit, jak mají někteří diskutující doslova radost z faktu, že nám může někdo napráskat. Když to dovedu ad absurdum, jednalo se o kradmé schovávání se za soupeřovu sukni pro případ, že by snad došlo k válce.

Radost naší populace ze schopnosti Rudé armády zlikvidovat případný radar Brdech je již déle známa. Naposledy jsme se hrdinně postavili za náš stát ve chvíli, kdy nám mělo být odepřeno předsednictví EU. To bylo zase radosti, jací jsme trotlové.

Já totiž neberu argumenty, svalující odpovědnost za naší reprezentaci na politiky. Za prvé, ať počítám jak počítám, těch pár stovek politiků (z nichž zahraničně činní jsou možná 3 desítky) je výrazně v defenzivě oproti 10 milionům občanů, kteří mají nekonečné možnosti pyšně se hlásit k našemu státu. Jenže je jednodušší říci, že v tom našem kocourkově stejně neni o co stát. V tom kocourkově, kde může vyhrát volby strana, která zde 8 let rozkrádala a zadlužovala stát, kde může být na druhém místě strana, která po dvě léta ukazuje, že neni o nic lepší než ta první. A třetí místo? To drží prosím pěkně strana, za jejíž většinové vlády byste tady asi těžko svobodně diskutovali. Já vim, vy se nebojíte - a myslíte, že v roce 46 někdo volil komunisty, protože nechtěl mít svobodu vyjadřování?

Jinými slovy, český občan se stydí za politiky, které sám volil. O těch 60 (až 70) procentech nevoličů jsem psal jinde. Ti ať se stydí především sami za sebe, protože oni by podpořili svými zadky jakýkoliv stav, který naše politická mapa unese.

A teď se zeptám všech, kteří tak pohrdají naší republikou. Dokážete říct jména alespoň tří lidí, kteří dostali před několika dny vyznamenání od prezidenta republiky? A nemyslím zrovna Antonína Panenku (byť s jeho vyznamenáním nemám žádný osobní problém). Tito vyznamenaní jsou dle mne kořeny a zároveň koruna našeho státu, kterým soustavně pohrdáme.

Očekával bych, že každý zná jména jako generál Peřina, generál Pernický. Většina pamětníků a starší generace zná i jejich osudy. A co plukovník Luboš Hruška? A generál František Fajtl? Velké množství lidí si honí ego na posuzování činu bratrů Mašínů a jejich skupiny. Věřím tomu, že alespoň malému množství lidí to otevřelo cestu k jejich otci, plukovníku Josefu Mašínovi. Na druhou stranu, kolik příslušníků mladé generace vyjmenuje další dva členy legendárních Tří králů?

Nestuduji historii a nemám naučené básničky o všech hrdinech České republiky. Vím ale, že kdykoli sáhnu do historie, najdu jich spousty. A právě ta období, která my nazýváme ostudná pro náš stát, dala světu lidi, kteří místo srabáckého studu v diskuzích, udělala něco pro dobré jméno své země.

A pokud nám nyní chybí bojovníci, máme jedinečnou příležitost být hrdí na naše lékaře, vědce, techniky, kulturně činné osoby, programátory, lidi vyučené ve všelijakých profesích, nakonec občas i na ty sportovce..prostě na konkrétní lidi, kteří přidají této zemi či dokonce nezřídka světu nějakou hodnotu. A tou hodnotou může být úspěch, ale třeba i dobře odvedená práce.

Nakonec tedy pateticky. Jsem hrdý na to, že jsem Čech. Tato hrdost se opírá o ty, kteří si uznání zaslouží a těší mne, že jich je víc než dost. Zároveň mne těší, že nemusí za své kvality pykat v lágru. Jen mě mrzí, že bez vyznamenání (a často i s ním) by zůstali zapomenuti tak, jako většina českých přizdisráčů. 

Autor: Zdeněk Fík | úterý 4.11.2008 23:21 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1796x
  • Další články autora

Zdeněk Fík

Dostudováno jest aneb chybějící pokora lékařů

Původně bych už pár hodin měl dávat dohromady žádost o grant, abych v rámci svého postgraduálního studia obdržel nějaké peníze, toliko potřebné pro studium nádorů hlavy a krku. Nejde o nijak malichernou záležitost: pět let přežívá pouze 50% pacientů a to kolikrát v dosti zuboženém stavu, po těžce mutilujících zákrocích...veliké množství laboratoří po celém světě nyní hledá cesty, jak tomuto nepříznivému stavu čelit.

7.11.2009 v 12:16 | Karma: 41,49 | Přečteno: 8805x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fík

U zubaře? Bez titulu ani ránu

Na úvod musím říct, že na zubaře mám smůlu. Každý se vždy nakonec odstěhoval mimo mou ochotu dojíždět za utrpením a tak jsem neustále nucen hledat si nového zubaře znovu. Ve chvíli, kdy jsem byl opět stomatologicky bezprizorní, vystrašila mě zpráva, že zubaři neberou nové pacienty a brát nebudou.

25.7.2009 v 9:11 | Karma: 47,61 | Přečteno: 21511x | Diskuse| Osobní

Zdeněk Fík

Tak nevím, neskočil někdo náhodou socialistům na špek?

ČSSD včera zveřejnila další díl oranžové knihy, tentokrát na téma zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že v době konání předčasných voleb budu akorát nastupovat do nemocnice jako lékař, zajímalo mne, co mi favorit voleb nabízí.

30.5.2009 v 9:27 | Karma: 34,69 | Přečteno: 2335x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Kdo ještě neví o karikaturách v Raoulovi!?

Časopis Reflex si kupuji zřídka, zpravidla jen tehdy, když zrovna ve čtvrtek někam cestuji. To je totiž den, kdy Reflex vychází. Na Zeleného Raoula se vždycky těším. Někdy je slabší, někdy se povede, ale vždy vyvolá byť jen malou emoci. Na rozdíl od nesmyslu jako je Hana a Hana, u nějž mám pocit, že mi asi ujel vlak.

29.5.2009 v 21:19 | Karma: 46,72 | Přečteno: 11111x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fík

Cyklošizung

Předevčírem jsem sebral všechnu svou odvahu, posbíral jsem i zbytky udatnosti, které mi zbyly po státnici pořádané lidožrouty a vydal se do servisu, kde jsem chtěl jediné - seřídit dvě kola.

16.5.2009 v 10:20 | Karma: 21,50 | Přečteno: 2405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2985x
poslední prázdniny