Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivní otec – nový hrdina akčního filmu

Hned na úvod chci zarazit určité hrozící pochybnosti a výčitky. Málokdo se raduje tak jako já, že doba stále více přeje otcům, aby byli pro své děti víc než jen těmi, kteří je zplodí a v lepším případě živí. Je fajn, že otcové i u nás pomalu přicházejí na to, že odepřením si rodičovské role – ať už vědomě či nevědomě – mohou ve svém životě o mnoho nenávratně přijít.

I když je to zatím jen 1% mužů, kteří v ČR odcházejí na rodičovskou dovolenou, díky za každého z těch, kteří si už uvědomili, že péče o dítě není biologicky, nýbrž sociálně danou kompetencí, a že to zkrátka zvládnou, když se  tomu odpovědně odhodlají.

I když fenoménu aktivního otcovství v zásadě velmi fandím, nedá mi, abych se trošku kriticky nepostavila k tomu, jak jsou aktivní otcové prezentováni veřejně. Více než o české situaci mluvím teď o zahraničí, kde aktivní otcové  módně „frčí“ už nějaký ten pátek. Je samozřejmě vysloveně žádoucí, aby veřejnost aktivní otce nezesměšňovala, neupírala jim na základě genderových předsudků jejich mužnost a podobně. Také je zásadní, aby zaměstnavatelé intenzivněji a explicitněji povolovali a podporovali odchod otců-zaměstnanců na rodičovskou dovolenou a dávali jim na vědomí, že programy na podporu slaďování pracovního a rodinného života jsou dostupné také jim a nejen ženám ve firmě.

Na druhé straně není nutné, abychom z aktivních otců vyráběli nové superhrdiny akčního filmu a klaněli se až k zemi jejich ochotě (která by měla být automatická a přirozená) věnovat se vlastním dětem. Anebo – pokud tak v budoucnu dělat budeme – by bylo dobré, pokusit se vzdát hold a uklonit se také všem těm generacím matek, babiček a podobně, které se o nás po celá staletí bez výhrad a bez nároku na obdiv starali.  

Tato úvaha se však týká nejen aktivních otců, ale například i mužů, kteří se na profesionální úrovni věnují boji za rovnost žen a mužů. Nedávno mi jedna německá konzultantka v oblasti genderové problematiky, která tuto tematiku léta školí ve spolupráci se svým mužským kolegou, vyprávěla, že je publikum vždy velmi oslněné skutečností, že se otázce žensko-mužské rovnoprávnosti věnuje muž.  Zatímco její činnost je vnímaná jako přirozená a zřejmá, jeho zájem o gender je tlumočený jako osvícený, odvážný, atraktivní a vlastně sexy. A tato skutečnost, i když do jisté míry pochopitelná, asi úplně fér nebude...

 

Pro blog Gender Studies napsala Nina Bosničová, projektová manažerka Gender Studies

  

 

Autor: Kateřina Dušková | středa 28.5.2008 10:51 | karma článku: 13,14 | přečteno: 1731x
  • Další články autora

Kateřina Dušková

Muži, kteří nenávidí ženy

V sobotu jsme oslavili Mezinárodní den rovnosti žen a mužů. Gender Studies mělo stánek v Praze na Andělu, kde jsme rozdávali noviny Půl na půl, ale také publikaci Pod hladinou: Fakta a mýty o znásilnění. Mezi kolemjdoucími byli i policisté, rozhovor s nimi byl opravdu zdrcující. Když jsme jim publikaci nabízeli, policisté ji odmítli a jeden z nich řekl: „Já jsem nikdy znásilněn nebyl.“ Když jsme na to reagovali, že se ale s potencionálními oběťmi setkává, odpověď zněla: „Ony si to přece zaslouží.“ Takovýto přístup mě prostě děsí a vůbec nepřispívá k tomu, abych se cítila bezpečnější.

22.6.2010 v 11:57 | Karma: 28,25 | Přečteno: 4087x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Znásilnění v médiích: začarovaný kruh

Ať chceme nebo ne, média vstupují do našich životů v podstatě každodenně. Možná si to ani neuvědomujeme, ale jejich působení se zdaleka neomezuje na předávání tzv. „objektivních“ informací. Média samozřejmě selektují, nejen o jakých tématech budou referovat (některá jsou tedy důležitější než jiná), ale také jakým způsobem. Podle mediálních teoretiků tak média v podstatě konstruují společenskou realitu. Proces je ale samozřejmě složitější: novináři a novinářky jsou také ovlivněni veřejným míněním, občas jsou zahlceni předsudky a stereotypy atd. Ty se pak odráží v jejich příspěvcích do médií, a tak se roztáčí spirála, ze které není úplně jednoduché vystoupit.

12.5.2010 v 13:21 | Karma: 15,75 | Přečteno: 3009x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Neprověřuj, ale důvěřuj

Na následující věty jsem narazila v diskuzi pod článkem k tématu sexuálního násilí.: „...jako znasilneni si predstavuju hruzyplny zazitek, kdy se zeny zmocni zcela cizi muz nekde v temnem koute a psychicky ji zkazi cely zivot, pripadne jeste ex-partner, ktereho uz nechtela videt, ale takove ty "znasilneni" na party na wc, kam sla dobrovolne s milencem a najednou cukla, nebo dokonce s pravidelnym manzelem, akorat ze se ji zrovna nechce, zadny veleotres nezpusobi... Laicky receno, pokud nedrela nasucho, byla vzrusena a tedy nebyla znasilnena „

8.3.2010 v 12:28 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2370x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Nepříjemně blízká znásilnění

Znásilnění je děsivý čin. Pochopitelně, již samou svou podstatou, násilným vniknutím do intimní sféry člověka. Je ale děsivý také tím, jak často se děje a jak moc je opředený různými mýty a mylnými představami. Je ambivalentní. Je až příznačné, jak lidé silně odsuzují znásilnění a jejich pachatele, a druhým dechem jsou schopni odsoudit oběti, „protože si o to říkaly“, nebo se prostě jen na ně koukat skrz prsty.

17.2.2010 v 9:53 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3104x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Bylo by možné věnovat pozornost znásilnění a sexuálnímu násilí?

Právě jsem dočetla blogový příspěvek Meg Stone, ředitelky bostonské organizace IMPACT, která se zabývá prevencí násilí a zneužívání. Ve svém blogu reaguje na odezvu, kterou získala prasečí chřipka v médiích mezi širokou i odbornou veřejností a mezi politiky. Konkrétně přiznává: „Když vidím všechnu tu pozornost, která se dostává prasečí chřipce, žárlím.“ Vypočítává, kolik prostoru bylo věnováno prasečí chřipce v médiích, jaká opatření byla zavedena, aby bylo zabráněno jejímu širokému šíření, kolik význačných osob se k tématu vyjádřilo. A srovnává s prostorem věnovaným znásilnění: kromě krátkých informačních článků o sexuálních deliktech či textů o „prolhaných“ ženách, které ze sexuálního násilí obviňují slavné sportovce (zpěváky, herce atd.), je této problematice věnováno minimum pozornosti. Mimochodem, když si zadáte do googlu prasečí chřipka, vyběhne vám 4 440 000 odkazů. Když si zadáte znásilnění, je jich 188 000. Trochu nepoměr, že?

11.1.2010 v 13:25 | Karma: 16,48 | Přečteno: 2603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3283x
Gender Studies, o.p.s. je nevládní neziskovou organizací, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Cílem organizace je shromažďovat a dále zpracovávat a rozšiřovat informace související s genderovou tématikou.

Seznam rubrik