Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Život na Enceladu?

Můžeme se těšit z nálezu života na jiných planetách nebo jejich měsících? Mohl vzniknout život dokonce i na některém jiném tělese Sluneční soustavy? (délka blogu 3 min.)

Život se umí přizpůsobit nejrůznějším podmínkám. Na naší planetě například vznikl v době, kdy byla její atmosféra velice odlišná od té dnešní - a podobala se spíše atmosféře na jiných objektech ve Sluneční soustavě. Nabízí se tedy otázka: nalezneme jednoho dne život třeba i na nich? 

Vědci z univerzit ve Vídni, Linci, Brémách a Hamburku se zaměřili na jeden ze slibných typů mikroorganismů - takový, který má zálibu v extrémních životních podmínkách. 

Archea

Jedná se o tzv. archea - organismy, které se liší jak od bakterií tak od dnešních mnohobuněčných organismů. 

Na Zemi se objevila archea  už před 3,5 miliardami roků. I dnes ale tvoří odhadem pětinu celkové biomasy na naší planetě. Zdaleka totiž nevyhynuly. 

Nejspíš je znáte pod názvem extrémofilní organismy. Jsou známé tím, že dovedou žít i v podmínkách, které jsou pro jiné smrtelné. Některé snášejí vysokou teplotu, jiným se líbí teplota velice nízká. Další vyhledávají silně kyselé, jiné naopak silně zásadité prostředí. 

Kdo jiný by tedy měl přijít v úvahu, až budeme jednou hledat život i jinde, než na naší vlastní planetě? Jedno se zdá totiž být logické - když mohly takové organismy vzniknout na Zemi - mohl se proces jejich vývoje realizovat i jinde. 

Enceladus

Planety v naší vlastní planetární soustavě jsou rozděleny na dva typy. Poměrně malé vnitřní planety se skládají z pevného jádra a pláště - a typicky disponují spíše menším množstvím atmosféry - tedy plynů, které tvoří obal planety. Vnější planety jsou přesným opakem. Jejich atmosféry jsou tak rozsáhlé, že samotná pevná jádra prakticky nevnímáme. To, co identifikujeme například jako Jupiter a Saturn - jsou ve skutečnosti svrchní hranice jejich rozsáhlých atmosfér. Atmosféry přispívají také naprostou většinou k jejich hmotnosti. 

Pro život, jaký známe na Zemi, se taková obří planeta moc nehodí. Tlak, teplota a pevný povrch, přijatelný pro živý organismus, se na nich hledají těžko - i když přihlédneme k pestrosti a zálibám extremofilních organismů. 

V jejich  okolí se ovšem nacházejí daleko slibnější kandidáti na vznik života - měsíce. Nejčastěji bývá zmiňována Europa, která krouží kolem Jupiteru nebo Enceladus, který doprovází planetu Saturn. 

Enceladus má v průměru necelých 500 kilometrů a není tedy žádný obr. Atmosféru prakticky nemá. Zato je pokryt mladým a relativně čistým ledem. Způsobuje to silná geologická aktivita, která se dá odvodit od blízkosti obří planety: jeho nitro je zahříváno působením silných slapových sil, které kromě toho také trhají ledovou krustu měsíce a tím umožňují výrony vody na jeho povrch. Pod silnou vrstvou povrchového ledu se totiž nachází tekutý oceán - jak dnes už víme. 

Kosmické sondě Cassini, která řadu let zkoumala Saturn i jeho okolí, se podařilo proletět materiálem, který vyvrhly obří gejzíry, nacházející se na jižním pólu Enceladu. Dostali jsme tak vlastně vzorky vody z podpovrchového oceánu Enceladu. 

Ukázalo se, že ho tvoří voda, ve které se nachází uhlík, dusík, kyslík, fosfor a síra. Bylo v ní nalezeno také větší množství různých molekul: například CO, CO2, metan, čpavek, molekulární vodík, atd. 

To upoutalo výše zmiňované vědce, kteří vědomosti, získané sondou Cassini, zkombinovali s vědomostmi o organismech typu archea. Některé z nich totiž umí využívat vodík jako zdroj energie a CO2 jim může sloužit jako zdroj uhlíku. 

Není tedy vyloučeno, že by se jim líbilo i na Enceladu. 

Následně pak vědci napodobili v laboratoři podmínky, které panují na Saturnově měsíci. Domněnka se potvrdila. Určitý druh Archea, tedy organismů, které žijí v extrémních podmínkách na Zemi, by v nich mohl žít - a nejen to - mohl by se v nich dokonce i množit. 

Důkaz, že na Enceladu existuje život, to samozřejmě ještě není. Pokud by ale byly takové organismy na Enceladus v budoucnosti zaneseny, mohly by ho osídlit. Zbývá je rozhodnout, jestli je to dobrý nápad.  

Vědci z NASA se totiž dnes kontaminaci Enceladu vyhýbají. Dokonce samotná sonda Cassini byla navedena do atmosféry Saturnu, když se blížil okamžik, kdy jí dojde palivo a sonda navždy skoná. Byla tu totiž malá ale ne zanedbatelná možnost, že by mohla se Saturnovým měsícem v budoucnosti kolidovat. 

Nikdy bychom pak už nemohli zjistit, jestli jsou tamní mikroorganismy místní - nebo pocházejí z dávno ztroskotané pozemské sondy. 

 

Zdroje: Nature Communications, Doi: 10.1038/s41467-018-02876-y

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 11.3.2021 8:00 | karma článku: 25,48 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Hledání helia v exosférách exoplanet

Kolem hvězd v naší Galaxii krouží velké množství různých planet. Vědci se nyní věnují jejich atmosférám. Nová studie zaznamenala 17 planet s heliovou atmosférou a 40 planet bez ní. (délka blogu 4 min.)

27.5.2024 v 8:00 | Karma: 12,02 | Přečteno: 121x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Biologické stopy na exoplanetách

Jak se pozná, že se na cizí a slibně vypadající exoplanetě skutečně nachází život? Exoplanety jsou příliš daleko. Zbývá jen pozorování teleskopy. (délka blogu 4 min.)

23.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 170x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Jakou barvu budou mít rostliny na exoplanetách?

Na exoplanetách může mít biosféra jinou barvu než je tomu na Zemi. Vědci našli argumenty pro existenci exoplanet s fialovými rostlinami. Jakou barvu mají rostliny na jiných planetách? (délka blogu 3 min.)

20.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,95 | Přečteno: 198x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,72 | Přečteno: 159x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,08 | Přečteno: 215x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 979
  • Celková karma 18,72
  • Průměrná čtenost 1286x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.