Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Vznik planetárních dvojčat

Objevy dvojplanet, objektů, které ve vesmíru možná nejsou ani zdaleka tak exotické, jak by se mohlo na první pohled zdát. (délka blogu 5 min.)

To, že kolem vzdálených hvězd obíhá velké množství planet, dnes už nikoho nepřekvapí. K dnešnímu dni jich bylo objeveno už přes 5000 - a počet potvrzených pozorování exosvětů neustále stoupá. Udivují také svou různorodostí. Jsou mezi nimi jak objekty podobné spíš Jupiteru - ale i Zemi. Není tedy udivující, že se mezi nimi nacházejí také dvojplanety. 

Pro pojem dvojplaneta zatím neexistuje přesná definice. Často se ale za dvojplanetu považují dvě tělesa podobné velikosti, která jsou gravitačně vázána a obíhají kolem společného těžiště. 

Pluto-Charon

Ostatně i v naší vlastní soustavě jsme našli příklad planetárního dvojčete - je jím vzdálený systém trpasličích planet Pluto a Charon. 

Pluto s poloměrem přibližně 1100 km je větší ze dvou těles, zatímco Charon má zhruba poloviční poloměr než Pluto, tedy kolem 580 km. Liší se samozřejmě také hmotností. Poměr jejich hmotností je přibližně 0,12:1. Pluto a Charon obíhají kolem společného těžiště, které leží vně Pluta. Obě tělesa vykazují synchronní rotaci, která je následkem působení vzájemně působících slapových sil.

U vzdálených hvězd dnes můžeme samozřejmě objevit spíše velice hmotné objekty, které se podobají výše zmiňovanému Jupiteru než malé kamenné planetce. Nemůžeme tedy přesně říci, jak jsou ve skutečnosti časté. Není vyloučeno, že se menší binární planety nacházejí ve většině planetárních systémů. 

Počítačové simulace

Vzhledem k tomu, že mají zatím problémy s přímým pozorováním dvojplanet, věnují jim vědci pozornost alespoň v počítačových simulacích. 

V nedávné studii byly zveřejněny optimistické vývody. Podle simulací by mohl dvojplanetu hostit dokonce každý desátý planetární systém. 

Vědci například nasimulovali vývoj systémů, které mají na svém počátku různé množství planet. Průměrně se pak ve více než 14 procentech případů vytvořila dvojplaneta. Několik procent z nich se následně rozpadlo díky gravitačnímu působení ostatních objektů daného systému - velká část z nich ale přežila i několik miliard simulovaných oběhů (roků). 

Dvojplanety vznikaly gravitačním zachycením, na které následoval vzájemný vliv obou těles díky slapovým efektům. To znamená, že se obě složky nejprve nezávisle na sobě vytvořily v původním disku plynu a prachu, ze kterého se tvoří planetární soustava. V určitém okamžiku se pak obě tělesa ocitla v relativní blízkosti, kde na ně mohla působit vzájemná gravitace. Dál se pak vyvíjejí díky slapovým silám, takže nakonec mohla vytvořit (podobně jako je tomu u páru Pluto-Charon) například i dvojplanetu s vázaným oběhem, kdy k sobě obě složky vzájemně přiklánějí stejnou polokouli. 

Vědci zjistili, že se většina dvojplanet v simulaci vytvořila do 10^3 roků poté, co se vytvořily jednotlivé planety v planetárním disku. 

Zároveň vykazovala většina vytvořených dvojplanet nízkou nebo střední excentricitu oběžné dráhy - ta byla tedy spíše kruhová než eliptická. 

Dvojplanety neměly tendenci migrovat směrem ke hvězdě nebo naopak od ní - pokud se ale migrace uskutečnila, byla trochu pravděpodobnější migrace směrem k centrální hvězdě. 

Na přímé pozorování malých dvojplanet, které by se podobaly Zemi, zatím nejsou pozemské teleskopy dostatečně citlivé. Není ale vyloučeno, že se dočkáme zajímavých objevů poté, co budou uvedeny do provozu nové a ještě dokonalejší přístroje. Ve vesmíru na nás čeká ještě nejedno překvapení. 

 

Zdroje: https://arxiv.org/pdf/2311.01618.pdf, https://ui.adsabs.harvard.edu/abs/2007ApJ...660.1492C, https://en.wikipedia.org/wiki/Oph_162225-240515

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 28.12.2023 8:00 | karma článku: 15,81 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 411x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.