Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Stárnutí papíru - a jak mu zabránit?

Proč papír vlastně stárne a dá se tomu zabránit? Ukázky starých druhů papíru a stupně jejich zachovalosti. Druhý díl seriálu o papíru a jeho neobyčejných vlastnostech. (délka blogu 5 min.)   

Stárnutí papíru se projevuje žloutnutím a lámavostí, tedy ztrátou pružnosti a pevnosti. Jedná se ovšem o složitý chemický proces, který se může lišit podle druhu papíru (použitých chemikálií a surovin). 

Degradace celulózy a kyselina

Skutečnost, že papír křehne, je způsobena kyselou hydrolýzou materiálu, při které se štěpí vazby v celulóze a hemicelulóze. Připomeňme si, že jsou to právě tyto dvě biomolekuly, které se zasluhují o existenci dlouhých vláken, základů papírové plsti. Rychlost degradace papíru logicky zvyšuje přítomnost kyseliny. 

Problémy se stárnutím papíru se vyskytují hlavně od vynálezu klížení papíru pomocí pryskyřice a síranu hlinitého. Poslední zmiňovaný totiž může v přítomnosti vlhkosti (a ta se většinou nedá úplně vyloučit) produkovat kyselinu sírovou. 

Žloutnutí

Dalším problémem je žloutnutí papíru. Za to může být zodpovědný například lignin, který nebyl dostatečně odstraněn z papíru, vyrobeného ze dřevité hmoty. Pokud je takový papír vystaven světlu, dochází v něm k fotochemické oxidaci a změně barvy materiálu.

Aby byl papír odolný proti stárnutí, musí v něm být tzv. alkalická rezerva. Tu může představovat například uhličitan vápenatý, který neutralizuje kyselinu vznikající v samotném papíru působením vnějších vlivů (vlhkost) nebo kyselinu, která se k povrchu papíru dostává z ovzduší. 

Konkrétní příklady

Od roku 1806 se papír lepil pryskyřicí a kamencem - síranem hlinitým. Tento typ klížení byl náhradou za klížení zvířecím klihem, které se používalo dříve. Klížení s pomocí kamence umožnilo strojovou výrobu papíru, který ovšem začal rychleji stárnout. Papír z tohoto období je ovšem pořád ještě vyroben na bázi hadrů, tedy čisté celulózy bez příměsi dřeviny. Ta se začala používat až od roku 1844. 

V následujícím obrázku si můžete prohlédnout strukturu papíru z roku 1800 a jeho dnešní stav.  Je na něm vidět, že se papír skládá z dlouhých hrubých vláken a jeho žloutnutí je minimální.

Německý knihovní institut zkoumal v roce 1988 staré knihy v 54 vědeckých knihovnách.  

Podle této studie mají knihy vytištěné v letech 1860 až 1920 největší sklon k lámání papíru.

Nejvíce zažloutlé jsou naopak knihy z let 1920 - 1950. Knihy vydané před rokem 1800 vykazují mnohem menší poškození než knihy, které jsou daleko mladší. Jak je to možné?

Na vině je zjevně chemie - a použití materiálu na bázi dřeva a kyselé klížení papíru za pomoci kamence. 

Výzkum prokázal, že se rozpad papíru urychluje hydrolýzou a vlivem kyseliny (vznikají tak molekulární řetězce, které jsou daleko kratší než původní vlákna celulózy), oxidací a následnou tvorbou karboxylových a karbonylových skupin a zesíťováním mezi jednotlivými molekulami celulózy. Vzhledem k tomu, že papír bývá vyroben z různých surovin, mohou se lišit i procesy, které v něm při stárnutí probíhají. Další procesy se tedy už nedají jednoduše paušalizovat. 

Jedno je ale jisté - staré a dobře zachovalé papíry obsahují více než 7 % karbonátu CaCO3. Špatně zachovalé papíry ho obsahují méně než 7 %, zatímco křehké papíry neobsahují žádný karbonát.

Zdá se také, že celulóza získaná ze dřeva je daleko citlivější na vlivy okolního prostředí a stárne rychleji než celulóza z bavlny, konopí nebo lnu.  

Na dalším obrázku si můžete prohlédnout strukturu papíru z roku 1827 a jeho dnešní stav. Papír má sice poměrně hrubou strukturu, dodnes ale nezežloutl. 

Na dalším obrázku je ukázka textury a stavu zachování listu papíru z roku 1828. Papír je sice jemnější, ale dnes je v horším stavu než jeho předchůdce. Naznačuje to, že se výrobce snažil měnit suroviny, ze kterých byl papír vyroben. 

Ukázka struktury papíru a stavu zachování listu papíru z roku 1880. Tento papír je silně zažloutlý. Odpovídá to technologii klížení papíru pryskyřicí za přispění kamence i využití dřeva coby nové suroviny. 

Na dalším obrázku je ukázka struktury papíru z roku 1900. List papíru je hrubý, dřevnatý a velmi křehký. Některé listy jsou pokryty jemnou bílou vrstvou (křídou), na které jsou vyvedeny kresby. Výrobce už zjevně věděl, že používá levné a nekvalitní druhy papíru a pro kresby si vybral papír s povrchovou úpravou. Na okrajích listů se dá také pozorovat fotochemické zežloutnutí papíru s vysokým obsahem dřeviny a tím také ligninu. 

Poslední obrázek zachycuje strukturu papíru z roku 1949. Papír je hrubý, silně zažloutlý a křehký. 

Obrázek: Papír z roku 1880. Zdroj: Dana Tenzler

Z těchto příkladů je zřejmé: není papír jako papír. Typy papíru, od kterých se čeká vyšší odolnost proti stárnutí, by měly být z čisté celulózy a s nízkou kyselostí. Pro umělecká díla, kresby nebo rukopisy se vyplatí investovat do kvalitního druhu papíru. Může totiž zestárnout, zežloutnout a dokonce se rozpadnout daleko dříve, než si myslíte. 

Papír by měl být mimochodem také správně skladován. Měl by mít pokud možno stabilní teplotu, vlhkost a měl by se nacházet ve tmě. Optimální teplota je pokojová teplota a vlhkost kolem 40 - 60%.

 

 

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 2.3.2023 8:00 | karma článku: 22,79 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX

Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)

25.7.2024 v 8:00 | Karma: 15,27 | Přečteno: 165x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Co je nového na Marsu?

Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)

22.7.2024 v 8:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 326x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?

Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)

18.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,21 | Přečteno: 603x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?

Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.

15.7.2024 v 8:00 | Karma: 26,43 | Přečteno: 590x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?

Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.

11.7.2024 v 8:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 412x | Diskuse | Věda
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Nový byt k pronájmu
Nový byt k pronájmu

Suchdolské náměstí, Praha 6 - Suchdol
15 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 996
  • Celková karma 21,05
  • Průměrná čtenost 1281x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.