Papír, který se umí sám vygumovat
Papír je materiál, kterému svěřujeme velké množství informací. Od běžné knihy s klasickým papírem očekáváme, že zůstane dlouhou dobu neporušená. Využití by našel ale také papír, který informaci po určité době sám zničí. A právě takový materiál už existuje. Navíc se dá používat znovu a znovu - dá se na něj psát tak dlouho, dokud se nezničí aktivní vrstva, kterou je pokrytý.
Aktivní povlak
Za to všechno může … fyzika a chemie - v tomto případě fotoresponzivní materiál, který reaguje na ozáření světlem. Využití materiálu citlivého na světlo není zrovna nová technologie - je na ní založená klasická fotografie. Na rozdíl od ní jsou ale zmiňované moderní materiály schopné informaci zase po určité době vymazat. A to ještě není všechno. Tímto způsobem se už podařilo vytvořit dokonce barevné snímky.
Vědci, kteří o objevu informovali v časopise Angewandte Chemie, vyrobili aktivní vrstvu, obsahující nanoskopické kovové částice. Ty se pod vlivem světla shlukují a vytvářejí větší částice. Celý proces je vratný.
Vědci nejdříve vložili stříbrné nebo zlaté nanočástice do tenkého organického gelového filmu, který pak laminovali.
Tyto speciální vrstvy jsou buď jasně červené, pokud obsahují částice zlata, nebo žluté, pokud obsahují stříbro. Poté, co byly vystaveny UV záření, mění se barva v exponovaných oblastech - podobně jako reaguje na světlo aktivní vrstvička u klasické fotografie.
A podobně souvisí i zde intenzita změn s délkou ozařování.
Filmy obsahující zlato mění barvu postupně z červené na světle modrou, filmy obsahující stříbro ze žluté na fialovou. Vícebarevné obrázky vznikají, když jsou oblasti ozařovány po různou dobu. Vygenerované obrázky nejsou trvalé. Postupně blednou až se úplně “smažou”.
Princip, na kterém funguje samo-smazatelná fotografie
Jak tento trik funguje? Skutečným kouzelníkem je speciální organický povlak s kovovými nanočásticemi. Ty jsou schopné se shlukovat do nejméně desetkrát větších agregátů, jakmile na ně dopadne UV světlo. Umožňuje to tenká vrstva azobenzenové sloučeniny, která tyto částice obaluje.
Některé skupiny atomů v molekulách materiálu se pod vlivem UV světla přeskupují. Díky tomu se stávají molekuly mnohem polárnější a vzájemně se přitahují. Nanočástice se pak přednostně hromadí v jednom místě a tvoří větší kulovité agregáty.
Jejich barva se mění, protože barevný dojem závisí na velikosti vytvořených agregátů. Velikost agregátů zase závisí na době trvání UV záření. Tímto způsobem lze ovládat barvu textu nebo obrázků.
Ty mimochodem po několika minutách až několika hodinách zase mizí - v závislosti na délce původní expozice UV záření.
Agregáty částic se postupně rozpadají zpět na jednotlivé kovové nanočástice, protože se skupiny atomů vracejí do původního stavu a tím se ztrácí jejich uspořádání – barva bledne. Dobu zániku lze řídit přesným složením nátěru.
Pokud je potřeba, dá se “vymazání” informace (textu nebo obrázků) urychlit pomocí tepla nebo intenzivního světla - stačí na dokument… posvítit silnou lampou. Po uplynutí pár vteřin je papír čistý a může se použít k expozici dalších textů nebo obrázků.
Celá věc má samozřejmě jednu nevýhodu. Vzhledem k tomu, že jsou používány drahé kovy, je takový papír … poměrně drahý.
Zdroj: Bartosz A. Grzybowski et al.; Psaní samovymazávacích obrázků pomocí metastabilních nanočásticových „inkoustů“; Angewandte Chemie 2009, 121, no. 38, 7169-7173
Dana Tenzler
Minulost měsíců Marsu a japonská mise MMX
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835650.jpeg)
Japonská vesmírná agentura pracuje na misi, která bude zkoumat minulost a vývoj měsíců naší sousední planety, Marsu. O sondě, misi a marsovských měsících. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Co je nového na Marsu?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835494.jpeg)
Co se v minulých měsících událo na naší sousední planetě? Jak přímo na jejím povrchu tak na její oběžné dráze pracuje několik automatických sond. (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Proč se má při vaření luštěnin přidávat jedlá soda?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835304.jpeg)
Chemie v kuchyni - jedlá soda pomáhá při vaření čočky, fazolí a hrášku. Jak funguje trik se sodou a proč urychluje vaření luštěnin? (délka blogu 3 min.)
Dana Tenzler
Chemie v kuchyni - kdy se mají solit luštěniny?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf835093.jpeg)
Luštěniny se prý mají solit až po uvaření. Jinak se prý doba, nutná ke změknutí, značně prodlužuje. Je to jen mýtus - nebo je to pravda? (délka blogu 3 min.
Dana Tenzler
Čím se projeví kolaps magnetického pole Země?
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/07/21667/w230/Bf834583.jpeg)
Sluneční bouři způsobuje silný proud nabitých částic a elektromagnetického záření ze Slunce. Bez magnetického pole Země by tyto sluneční bouře mohly být nebezpečné pro naši technologii a dokonce i pro nás lidi.
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
![Akční letáky](//1gr.cz/u/free.gif)
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 996
- Celková karma 21,05
- Průměrná čtenost 1281x