Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odkud se bere arzén v rýži - a jak se před ním chránit?

Možná jste si také všimli mediální vlny obav z otravy arzénem. Škodlivina se měla nacházet v oblíbené obilnině - rýži. Jak se do ní dostává - a jak se před otravou chránit? (délka blogu 10 min.)

Laboratorní zkoušky to potvrzují - rýže, kterou si uvaříme k jídlu, bývá často kontaminovaná jedovatým arzénem. Jak je to možné? Vždyť už nejsme v 19. století, abychom věřili, že arzén uzdravuje některé nemoci. Jeho škodlivost je všeobecně známá, přesto se dostává na náš stůl. Arzénovou kontaminaci rýže můžeme přičíst na vrub … přírodě i civilizaci. Arzén se “do oběhu” dostává při těžbě kovů nebo jednoduše díky obyčejné vodě.

Odkud se bere arzén na našem stole

Arzén je v podstatě všude kolem nás. Patří do klubu chemických prvků, ze kterých vznikala naše Sluneční soustava. Jelikož se nacházel v průvodním materiálu, musíme ho v určitém zastoupení nacházet také v kůře naší planety.

Kdykoliv dnes z této kůry něco dobýváme (uhlí, minerály, které slouží jako suroviny k výrobě kovů) - těžíme na povrch také určité množství arzénu.

Arzén patří mezi prvky, které mají jen jeden jediný stabilní izotop. To je poměrně nezvyklé - naprostá většina ostatních prvků může existovat hned v několika stabilních izotopových variantách. Je to možná i tato vlastnost, která dělá arzén v našem okolí (naštěstí) poměrně vzácným prvkem.

Těžké prvky (těžší než železo) mohou ve vesmíru vznikat dvěma způsoby. Pomalým záchytem jednotlivých neutronů ve hvězdách typu Rudý obr, nebo rychlým při explozi supernovy nebo kilonovy, kdy je k dispozici naráz mnoho neutronů.

Záchyt neutronů v Rudých obrech ale vznikem arzénu nekončí - naopak. Jak už bylo zmíněno, stabilní je jen jedna jediná izotopová varianta. Arzénové jádro je navíc poměrně pohostinné a rádo přijímá další a další neutrony. Můžeme tedy vycházet z toho, že se převážná část prvku, který nám dělá problémy, v Rudém obru mění na ještě těžší prvky. “Náš” arzén pak pochází spíše z výbuchů supernov a kilonov.

Ze stejného důvodu je také arzénu ve vesmíru poměrně málo - což je naše štěstí. Je 42. nejčastějším prvkem a průměrně se na hmotě vesmíru podílí osmi miliardtinami.

K naší smůle má arzén sklon přidružovat se ke kovům, které tvoří značnou část zemského jádra. Jelikož se nacházejí také v kůře naší planety, jsme obšťastňování průměrně 1,8 miligramy arzénu v 1 kilogramu zemské kůry.

Jak se dostává do jídla?

Arzén se může na náš stůl dostat ve dvou základních formách - jako anorganická nebo jako organická sloučenina. V podobě organické sloučeniny je zároveň daleko méně nebezpečný než arzén neorganického původu. Ten byl sice v minulých staletích považován za lék, dnes už ovšem víme, že naopak pomáhá vyvolávat rakovinu a škodí našim buňkám i různými jinými způsoby. Otrava arzénem rozhodně neproběhne bez povšimnutí. Dochází při ní k nepříjemným změnám na kůži, trpí také nervová zakončení, zvyšuje se pravděpodobnost srdečních onemocnění - krátce: arzénu bychom měli konzumovat pokud možno co nejméně.

Bohužel se to ne vždy daří. Jíme totiž rostliny, ve kterých se může arzén hromadit. Anorganické sloučeniny arzénu jsou rozpustné ve vodě. Souvislost s rýží, která ke svému růstu potřebuje opravdu velké množství vody (a často vyžaduje, aby v ní doslova stála) - je tedy naprosto zřejmá.

Množství arzénu v rýži samozřejmě kolísá podle toho, kde byla rýže pěstována, případně také podle jejího druhu a závislosti na vodním režimu při růstu rostliny.

Jak se arzénu v rýži zbavit?

Škodlivina má tendenci se hromadit hlavně v povrchových částech zrna. Nejhorší kontaminaci tedy můžete očekávat u “přírodních” a neloupaných rýží. Paradoxně je všeobecně považujeme za nejzdravější, pravděpodobně pod vlivem moderních “eko” trendů.  

Dobrou zprávou je to, že se škodlivé sloučeniny arzénu rozpouštějí ve vodě. Rýžová zrna, která vaříte s větším množstvím vody,  dostávají šanci, aby se svého jedovatého nákladu zbavila.

Organické arzénové sloučeniny mimochodem nejsou ani zdaleka tak škodlivé jako neorganické. Nejspíš vás neudiví, že je nacházíme všude tam, kde figuruje velké množství vody - tedy například v mořských rybách a řasách. Nejznámějším a nejčastějším zástupcem arzénové organické chemie na našem stole je arsenobetain. Naštěstí ho umíme z těla vyloučit, takže nemá moc času, aby nám škodil.

Zdroje:https://www.umweltbundesamt.de/search/content/arsen?keys=arsen,http://www.periodensystem-online.de/,www.chemie.de

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 2.5.2019 8:00 | karma článku: 30,93 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

15.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,28 | Přečteno: 250x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 16,63 | Přečteno: 401x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (6) - průmyslová zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 12,50 | Přečteno: 317x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (5) - přírodní zelená

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

4.4.2024 v 8:00 | Karma: 13,49 | Přečteno: 268x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (4) - průmyslová červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

1.4.2024 v 8:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 287x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 972
  • Celková karma 19,76
  • Průměrná čtenost 1325x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.