Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

V minulých kapitolách jste se mohli dočíst, jak se barví potraviny na zeleno, na žluto nebo na červeno. Zbývající barva - modrá - je kupodivu (přírodou i lidmi) daleko méně oblíbená.

Když si budete chtít vybavit skutečně modré jídlo, napadne vás nejspíš šmoulí zmrzlina. Jasná modrá barva je způsobena umělým barvivem, o kterém bude řeč v příští kapitole blogu. Pokud máte chuť na modré potraviny bez chemie, musíte se spokojit s obarvením pomocí několika málo rostlin nebo jejich plodů.

Modrá barva je v přírodě velmi vzácná (kromě modré oblohy a modrého oceánu - ty ale nejsou barveny žádnými pigmenty ale fyzikálními jevy). A pokud umí některá z rostlin syntetizovat opravdu sytou modrou barvu, je její extrakce (k využití v potravinářství) prakticky nemožná.

Přesto se odborníci snaží vytvořit modrou přirozenou barvu, která by se dala využít k barvení potravin. Jeden z takových nadějných pokusů využívá řasu spirulinu, která se už dnes využívá k barvení na zeleno. Ještě nadějnější je … červená řepa. I ona už slouží v kuchyni coby barvivo - tentokrát pro různé potraviny, ve kterých je nutné podpořit červenou barvu. Zdá se ale, že existuje možnost, jak červenou řepu proměnit pomocí jednoduchých chemických reakcí na … modrou řepu. Barvivo by pak už nebylo úplně přírodní - a také by asi nebylo vyloženě levné. Zlevnění by se prý mohlo dosáhnout tím, že se do procesu zapojí geneticky modifikované bakterie.

Modré barvivo v červeném zelí

Červené zelí je hotový chameleon. V němčině má například hned dva názvy - říká se mu jak červené tak modré zelí. Obě jména mají své opodstatnění. Když vyroste zelí na alkalické půdě, má opravdu spíš modrou barvu. Když roste na půdě kyselejší, je zbarvené do červena. Na vině je samozřejmě chemie.

Barvící látkou je zde sloučenina antokyan, která je schopna měnit svou strukturu (a tím i barvu, kterou následně vidíme) v závislosti na kyselosti prostředí, ve kterém se nachází.

Obrázek: Přírodní indikátor pH Červené zelí (levá strana kyselá, pravá zásaditá). Při hodnotách pH pod 3 jsou antokyany zbarveny do červena. Při hodnotách pH mezi 5 a 7 jsou antokyany fialové. Při hodnotách pH mezi 7 a 8 je tato molekula modrá. Při pH od 8 je molekula antokyanu nevratně přeměněna na žlutý anion. Zdroj: Indikator-Blaukraut.JPG : Supermartl odvozené dílo: Haltopub ( diskuse ), CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons, ttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Indicateur_chou_rouge.jpg

Přidáním kyselých přísad (například octa nebo kyseliny citronové) se barví jídlo, které obsahuje červené zelí, na červeno. V pH neutrálním prostředí je takové jídlo spíše fialové a po přidání přísad, které vyvolávají zásadité prostředí s pH vyšším než 7 (prášek do pečiva, jedlá soda) pak dostává jídlo modrou barvu.

V praxi mě zaujal ještě jeden efekt. Polévka (zelňačka) vařená ze červeného zelí smaženém na sádle, zahuštěná moukou a mlékem - je v teplém stavu fialová. Když ale vychladne, změní svou barvu na modrou. Vysvětlení nabízí nejspíš spolupráce sodných kationtů (pocházejících z kuchyňské soli) a organických molekul, které obsahuje mléko. Znamená to, že ve vychladlé polévce je spíše alkalické prostředí, zatímco ohřátím se uvolňují kationty, které pH snižují.

Antokyany se mimochodem v našem organismu příliš neohřejí. Mají špatnou biologickou dostupnost (jen asi 1 procento). Je to možná škoda, protože umí vázat volné radikály a chránit tedy naši DNA před škodami, které tyto volné radikály způsobují. Název antokyan sice evokuje, že má molekula něco společného s prudkým jedem kyanidem, není to ale pravda. Antokyany jsou jen málo toxické - a ty, které jíme spolu s rostlinami (červené zelí) nepředstavují pro naše zdraví žádné nebezpečí.


Zdroje: https://www.mdr.de/wissen/blau-lebensmittelfarbe-nateurlich-100.html, wikipedia, www.chemie.de

Příště: Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 11.4.2024 8:00 | karma článku: 16,63 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 13,94 | Přečteno: 192x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,82 | Přečteno: 212x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,22 | Přečteno: 226x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,22 | Přečteno: 397x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (1)

Když chceme posuzovat možnosti vývoje života na cizích planetách, můžeme se spolehnout jen na své zkušenosti ze Země. Jaké typy planet jsou nejvhodnější a na jakých planetách se může život vyvíjet jen pomalu? (délka blogu 4 min.)

29.4.2024 v 8:00 | Karma: 25,19 | Přečteno: 572x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 975
  • Celková karma 19,75
  • Průměrná čtenost 1321x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.