Barvy v kuchyni (7) - přírodní modrá

Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví potraviny? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

V minulých kapitolách jste se mohli dočíst, jak se barví potraviny na zeleno, na žluto nebo na červeno. Zbývající barva - modrá - je kupodivu (přírodou i lidmi) daleko méně oblíbená.

Když si budete chtít vybavit skutečně modré jídlo, napadne vás nejspíš šmoulí zmrzlina. Jasná modrá barva je způsobena umělým barvivem, o kterém bude řeč v příští kapitole blogu. Pokud máte chuť na modré potraviny bez chemie, musíte se spokojit s obarvením pomocí několika málo rostlin nebo jejich plodů.

Modrá barva je v přírodě velmi vzácná (kromě modré oblohy a modrého oceánu - ty ale nejsou barveny žádnými pigmenty ale fyzikálními jevy). A pokud umí některá z rostlin syntetizovat opravdu sytou modrou barvu, je její extrakce (k využití v potravinářství) prakticky nemožná.

Přesto se odborníci snaží vytvořit modrou přirozenou barvu, která by se dala využít k barvení potravin. Jeden z takových nadějných pokusů využívá řasu spirulinu, která se už dnes využívá k barvení na zeleno. Ještě nadějnější je … červená řepa. I ona už slouží v kuchyni coby barvivo - tentokrát pro různé potraviny, ve kterých je nutné podpořit červenou barvu. Zdá se ale, že existuje možnost, jak červenou řepu proměnit pomocí jednoduchých chemických reakcí na … modrou řepu. Barvivo by pak už nebylo úplně přírodní - a také by asi nebylo vyloženě levné. Zlevnění by se prý mohlo dosáhnout tím, že se do procesu zapojí geneticky modifikované bakterie.

Modré barvivo v červeném zelí

Červené zelí je hotový chameleon. V němčině má například hned dva názvy - říká se mu jak červené tak modré zelí. Obě jména mají své opodstatnění. Když vyroste zelí na alkalické půdě, má opravdu spíš modrou barvu. Když roste na půdě kyselejší, je zbarvené do červena. Na vině je samozřejmě chemie.

Barvící látkou je zde sloučenina antokyan, která je schopna měnit svou strukturu (a tím i barvu, kterou následně vidíme) v závislosti na kyselosti prostředí, ve kterém se nachází.

Obrázek: Přírodní indikátor pH Červené zelí (levá strana kyselá, pravá zásaditá). Při hodnotách pH pod 3 jsou antokyany zbarveny do červena. Při hodnotách pH mezi 5 a 7 jsou antokyany fialové. Při hodnotách pH mezi 7 a 8 je tato molekula modrá. Při pH od 8 je molekula antokyanu nevratně přeměněna na žlutý anion. Zdroj: Indikator-Blaukraut.JPG : Supermartl odvozené dílo: Haltopub ( diskuse ), CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons, ttps://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/Indicateur_chou_rouge.jpg

Přidáním kyselých přísad (například octa nebo kyseliny citronové) se barví jídlo, které obsahuje červené zelí, na červeno. V pH neutrálním prostředí je takové jídlo spíše fialové a po přidání přísad, které vyvolávají zásadité prostředí s pH vyšším než 7 (prášek do pečiva, jedlá soda) pak dostává jídlo modrou barvu.

V praxi mě zaujal ještě jeden efekt. Polévka (zelňačka) vařená ze červeného zelí smaženém na sádle, zahuštěná moukou a mlékem - je v teplém stavu fialová. Když ale vychladne, změní svou barvu na modrou. Vysvětlení nabízí nejspíš spolupráce sodných kationtů (pocházejících z kuchyňské soli) a organických molekul, které obsahuje mléko. Znamená to, že ve vychladlé polévce je spíše alkalické prostředí, zatímco ohřátím se uvolňují kationty, které pH snižují.

Antokyany se mimochodem v našem organismu příliš neohřejí. Mají špatnou biologickou dostupnost (jen asi 1 procento). Je to možná škoda, protože umí vázat volné radikály a chránit tedy naši DNA před škodami, které tyto volné radikály způsobují. Název antokyan sice evokuje, že má molekula něco společného s prudkým jedem kyanidem, není to ale pravda. Antokyany jsou jen málo toxické - a ty, které jíme spolu s rostlinami (červené zelí) nepředstavují pro naše zdraví žádné nebezpečí.


Zdroje: https://www.mdr.de/wissen/blau-lebensmittelfarbe-nateurlich-100.html, wikipedia, www.chemie.de

Příště: Barvy v kuchyni (8) - průmyslová modrá

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 11.4.2024 8:00 | karma článku: 17,34 | přečteno: 590x

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Další články autora

Dana Tenzler

Budoucí průzkum Titanu

Titan, největší měsíc Saturnu, je zajímavý díky své husté atmosféře, povrchu bohatému na organické látky a potenciálnímu vnitřnímu oceánu. Jaké konkrétní záhady skrývá Titan?

15.5.2025 v 8:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 241x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Temná kometa, nebo sovětský vesmírný odpad? Záhada objektu 2005 VL1

Sledovali jste v posledních dnech osud ztracené kosmické sondy Veněra 8? Poté, co selhala a stala se neovladatelnou, dostala název Kosmos 482. Před pár dny se zřítila do Indického oceánu.

12.5.2025 v 8:00 | Karma: 24,48 | Přečteno: 1223x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Meteority z Měsíce

Jak často se na Zemi dostává materiál, který byl původně součástí našeho Měsíce? Nová studie a počítačové simulace se zabývaly otázkou, kolik materiálu se z Měsíce skutečně dostává na Zemi.

8.5.2025 v 8:00 | Karma: 11,55 | Přečteno: 131x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Vakcína proti akné

Akné je běžný ale otravný problém, který postihuje asi 85 % lidí. Objevuje se hlavně v dospívání. Může ovšem trvat po celý život nebo se objevovat periodicky. Dočkáme se zanedlouho vakcíny proti akné? (délka blogu 3 min.)

5.5.2025 v 8:00 | Karma: 15,10 | Přečteno: 515x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Prach ze vzdálených nebeských objektů

Prach může na první pohled působit nenápadně, když jde ovšem o kosmický prach, začíná být zajímavý. Jak vědci zkoumají původ a složení prachových částic z vesmíru?

1.5.2025 v 8:00 | Karma: 13,80 | Přečteno: 171x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Novým papežem se stal americký kardinál Prevost, přijal jméno Lev XIV.

8. května 2025  18:45,  aktualizováno  19:54

Sledujeme online Novým papežem se stal americký kardinál Robert Francis Prevost, oznámil z baziliky sv. Petra...

Zemřel Jiří Bartoška, charizmatický herec a prezident karlovarského festivalu

8. května 2025  13:53

Ve věku 78 let zemřel Jiří Bartoška. Byl dlouholetým prezidentem Mezinárodního filmového festivalu...

Nekontrolovaně k Zemi padající sovětská sonda se zřítila do Indického oceánu

9. května 2025  18:35,  aktualizováno  10.5 13:09

Sovětská sonda Kosmos 482 ze 70. let minulého století se rozpadla v sobotu ráno kolem osmé hodiny...

Rusy rozzuřil hořící Kreml na ponožkách českého zmocněnce. Darebák, zní z Moskvy

9. května 2025  12:08

Řádnou vlnu emocí v Rusku vzbudil český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný....

Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou

13. května 2025  17:07

O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...

SPD představí volební lídry, Okamura by se mohl utkat s ministrem Rakušanem

16. května 2025  6:08

Sílící hnutí SPD ukáže své volební lídry pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Půjde do nich...

Fiala míří na summit do Albánie. Poražená opozice tam zuří kvůli podezřelým volbám

16. května 2025

Český premiér Petr Fiala (ODS) míří na summit Evropského politického společenství do albánské...

V Prostějově mají lidé trable s ubytovnou, šíří se z ní hluk i potkani

16. května 2025  5:40

Hory odpadků, potyčky, hluk a obtížní hlodavci na ulici i ve sklepě. Sousedé pětipodlažní...

Začalo to v Granadě. Španělsko rozmotává příčiny největšího blackoutu

16. května 2025

Španělská vláda tuto středu definitivně vyloučila kybernetický útok jako příčinu masivního výpadku...

  • Počet článků 1080
  • Celková karma 18,53
  • Průměrná čtenost 1265x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.