Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechte si se mnou nechat zajít chuť na … pudink

Co všechno se dá nalézt v pudinku? Blog se nebude zabývat hřebíky ani šváby. Bude o jídle, které je rychlé, levné … a krásné. A je také vyrobeno z podivných přísad, po kterých vás přejde chuť. (délka blogu 3 min.)

V našem jídle se často najdou ingredience, které jsou sice zdánlivě v pořádku, být by ale možná neměly. Neotrávíte se jimi. Nebo alespoň ne hned. Posuďte sami…

Máte chuť na pudink?

Na voňavý, krémovitě jemný a hříšně sladký pudink, který je daleko lepší než všechno, co se vám povede uvařit ve vlastní kuchyni? Stačí zavítat du supermarketu a natáhnout ruku do regálu. Tahle chuť vás možná po přečtení následujících odstavců přejde.

Pudink (též puding, z anglického pudding) je sladký zákusek, který se připravuje z mléka, cukru a pudinkového prášku (který se skládá hlavně ze škrobu). Škrob se používá buď bramborový nebo kukuřičný. Nejkvalitnější pudingy jsou ty, které obsahují pouze kukuřičný škrob…tolik teorie. Praxe ovšem vypadá velice často úplně jinak.

Typický průmyslově vyrobený pudink obsahuje následující lahůdky.

Odtučněné mléko

V pudinku, který vám prodají jako dietní, se zpracovává tzv. odtučněné mléko (i když zdaleka ne jen v něm). Důvod je jednoduchý: mléko s 0,1 % tuku je levné, tuk z něj byl odstraněn a bývá dále využit v jiných průmyslově vyrobených potravinách. Odpad poslouží jako základ - průmyslového pudinku. Co v takovém mléce zbylo? V tuku rozpustné vitamíny to jistě nebudou. Zbyla ovšem bílá barva a právo, nazývat pudinkovou komponentu “mlékem”.

Modifikovaný škrob

Škrob má jednu nepříjemnou vlastnost. Při vaření sice dobře přijímá vodu, uvařená hmota ale rychle “stárne”. Vodu nejpozději za několik dní ztrácí. Struktura jak škrobu tak potraviny se tím mění. To je samozřejmě nežádoucí. Uvařený škrob, který musí vydržet několik týdnů, je tedy potřeba pozměnit tak, aby k rozkladu nedocházelo nebo se zpomalil. Výrobci potravin mají k dispozici hned několik různých triků, jak škrob “vylepšit”.

Pomocí fyziky (vysoké teploty) se dá škrob přesvědčit, aby obzvláště dobře bobtnal. Pomocí chemie (slabých kyselin) a biologie (enzymů) vzniká částečně natrávený škrob, který je pro změnu v uvařeném stavu řidší než obvykle. Takový škrob ovšem pořád ještě nemusí být označován jako “modifikovaný”, o těchto proměnách se nejspíše vůbec nedozvíte, na výrobku nemusí být vyznačeny.

Jako modifikovaný musí být pojmenován takový škrob, do kterého se chemickou cestou vnesly různé chemické sloučeniny. Je to například oxidovaný (E1404) nebo acetylovaný (E1441) škrob. Výrobce nemusí ani tyto chemické změny uvádět - zákon se spokojuje s paušálním označením “modifikovaný škrob”.

Inulin

Jméno “inulin” zní sympaticky. Trochu jako přísada drahé kosmetiky a tak trochu jako dietní zázrak, který vám pomůže zhubnout.

Inulin je polysacharid, tedy cukr, který se vyrábí ze sladké brambory - topinamburu. V průmyslovém pudinku se stará o potřebou konzistenci. Vylepšený škrob je (jak je zmíněno výše) často řidší než ten přírodní. Inulin se postará o vyšší hustotu pudinku a dojem, že není ošizený. Často se používá v dietním jídle, je totiž nestravitelný, nezískáváme z něj energii. To zní na jednu stranu hezky. Zůstává samozřejmě otázka, co se děje s cukrem, který je pro lidské tělo nestravitelný? Nepříjemná pravda - rozkladem střevními bakteriemi přispívá k nadýmání.

Ale co už je troška kručení v břiše oproti skvělému pocitu v ústech? Inulin totiž mimo jiné imituje také dojem, že je strava krémovitá a “tučná”. Šizený pudink s inulinem nepotřebuje tuk z mléka, aby byl “smetanový”. Dojem luxusního zážitku obstará podvodný polysacharid.

Aroma

Myslím, že nikoho neudiví, že různé třešňové, borůvkové a vanilkové pudinky neviděly třešně, borůvky nebo vanilku ani z příslovečného rychlíku.

Vanilin, dárce typické vanilkové vůně, je mnoho set krát levnější než skutečná vanilka. Už to samo o sobě napovídá, kterou variantu nejspíše zvolil výrobce vašeho “vanilkového” pudinku.

Vanilin se vyrábí chemickou nebo biologickou cestou. Získává se například z ropy nebo z ligninu, který je součástí dřeva. Druhá varianta nejspíše patří k těm nejsympatičtějším. Představa bakterií Escherichia Coli, které nocují na glukóze, není vyloženě vkusná a  potěšení z chutného pudinku nevyvolá.

Pokud se vám mimochodem zdá, že staré knihy voní - nemusí to být nutně halucinace. Od začátku dvacátého století se při výrobě papíru běžných (nepříliš luxusních) knih používá dřevěná štěpka. Rozkladem dřevného ligninu se mohou ve staré knize tvořit vanilkově vonící složky.

Karagen (nebo karagenan) E407

Karagen se stará o to, aby byl pudink pevnější. Nepromíchá se ani když ho jemně protřepáte. To by samotný škrob nezvládl, ten není tak pevný. Aby se z něj při manipulaci, převozu a prodeji nestala nechutná břečka, dává do pudinku výrobce zmiňovaný karagen. Ten se vyrábí z červených vodních řas. Řasy se vaří s louhem, potom se odfiltrují, karagen se z roztoku vysráží alkoholem nebo draselnou solí. Karagen se podobá inulinu tím, že ho náš organismus neumí strávit. S patřičnými následky.

Barviva

Nejspíš vás neudiví, že se vanilkový pudink barví na žluto. Věděli jste ale, že se v něm někdy nachází také bílé barvivo?

Odtučněné mléko nejspíše není dost bílé na to, aby se postaralo o správnou barvu. Výrobce pak sáhne po oxidu titaničitém, levném a dobře dostupném barvivu, které máte mimo jiné i doma na stěnách, fasádě svého domu, nebo si ho natíráte na kůži s opalovacím krémem s vysokým faktorem (30 a více).

Dlouho se předpokládalo, že je TiO2 naprosto nezávadný. Poslední dobou se ale zdá, že to nemusí být pravda. Letošní rok možná přinese malé překvapení - z dobře informovaných zdrojů unikají zprávy o tom, že má být vyhlášen rakovinotvorným. Pokud se to podaří, čeká nás řada změn. Vyhnat oxid titaničitý z našeho pudinku nebude těžké. Nahradit ho v barvách na zdech bude podstatně složitější.

Sladidlo, sukralóza E955

Sukralóza je náhradní sladidlo, které se prodává pod obchodním názvem Splenda. Na výrobcích v EU je označena kódem E955.
Sukralóza je 500–600krát sladší než sacharóza, zhruba dvakrát sladší než sacharin a čtyřikrát sladší než aspartam. Vyrábí se ze sacharózy, přičemž tři hydroxylové skupiny sacharózy jsou nahrazeny atomy chlóru. Na rozdíl od aspartamu je stabilní vůči teplotě i v širokém intervalu hodnot pH. Používá se proto při pečení nebo do výrobků, u kterých se vyžaduje dlouhá údržnost.

To všechno zní velice dobře. Věc má ale přeci jen malý háček. Sukralóza je chemikálie, která zvyšuje chuť k jídlu. Pro výrobce je to praktické. Zákazník kupuje další a další potraviny, slibující sladké potěšení.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Tenzler | pondělí 16.4.2018 8:00 | karma článku: 34,30 | přečteno: 3738x
  • Další články autora

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (4) - klamání tělem a přibarvování reality

Poslední část malého blogového seriálu o tom, proč jsou vlastně horniny barevné a proč je zbarvení minerálů podobné chování třídy plné dětí.

16.5.2024 v 8:00 | Karma: 11,79 | Přečteno: 126x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (3) - co nutí děti zlobit?

Když rozebereme případ dětí z úplně zlobivé třídy (idiochromatismus - název si můžete zapamatovat podle toho, že se z takových dětí člověk musí zbláznit), zjistíme, že mají ke zlobení (a minerály k zabarvení) jen několik důvodů.

13.5.2024 v 8:00 | Karma: 14,54 | Přečteno: 208x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů (2) - proč jsou vlastně děti zlobivé?

V tomto díle blogového seriálu o barvě minerálů se dozvíte, kdo nebo co způsobuje tzv. alochromatismus, idiochromatismus a pseudochromatismus. (délka blogu 4 min.)

9.5.2024 v 8:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 223x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Co způsobuje barvu minerálů a hornin? (1)

Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud berou minerály a horniny svou barvu? Vysvětlení barvy minerálů se dá překvapivě vysvětlit dynamikou žáků ve školní třídě. (délka blogu 4 min.)

6.5.2024 v 8:00 | Karma: 17,48 | Přečteno: 237x | Diskuse| Věda

Dana Tenzler

Proč nevidíme cizí civilizace - vysvětlení geologa (2)

Ze svých zkušeností s vývojem života na Zemi odhadujeme možnosti vývoje na cizích planetách. Jednotlivé specifikace planet z pohledu geologa. Kde se může život vyvíjet nejrychleji? (délka blogu 4 min.)

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 21,41 | Přečteno: 408x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Český rozhlas slaví 101. narozeniny a zve na Den otevřených dveří

17. května 2024

V sobotu 18. května slaví Český rozhlas (ČRo) 101 let od zahájení pravidelného vysílání Dnem...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

  • Počet článků 976
  • Celková karma 19,42
  • Průměrná čtenost 1320x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům.