Jsou poškrábané teflonové pánve nebezpečné?

Mají se pánve, které mají teflonový povrch, vyhodit poté, co se poškrábaly? A proč se vlastně teflonový povrch tak lehce poškodí? (délka blogu 3 min.)

Teflon

… je obchodní označení pro látku, která má zkratku PTFE (polytetrafluoretylen). Chemicky je to nerozvětvený, lineární, semikrystalický polymer vyrobený z fluoru a uhlíku. Byl patentován už v roce 1941. Zpočátku dokonce nehrál ani žádnou významnou roli. Teprve později získal slávu - v kuchyni. Dnes je známý jako povlak na pánve a hrnce, kde se stará o to, aby se na nich nepřipalovalo jídlo. Hrnce a pánve potažené teflonovou vrstvou se také daleko lépe čistí.

Na první pohled je teflon ideálním kuchyňským pomocníkem. Celá věc má ale jeden háček.

Teflonová vrstva na pánvi

Dřív, než se na pánev nebo hrnec nanese vrstva teflonu, musí se povrch zdrsnit. To se děje buď mechanicky (pískováním) nebo chemicky (leptání kyselinou). Pak se aplikuje PTFE, který se pak na povrchu kovu drží vlastně mechanicky a ne díky chemickým vazbám. Proto je také jeho vrstva náchylná k poškrábání.

V souvislosti s tím se pak často u spotřebitele objevuje podezření, jestli není poškrábaná pánev (nebo hrnec) zdraví nebezpečná. Už samotný název PTFE zní jedovatě - fluorované uhlovodíky skutečně nejsou ani trochu zdravé sloučeniny.

Je to ale naštěstí klamný dojem.

Nebezpečné fluorované sloučeniny se z teflonového povlaku uvolňují do okolního vzduchu až při extrémním přehřátí (nad 260 °C).

Samotný pevný PTFE totiž není v našem organismu aktivní - organismus ho nevstřebává ani nestráví. Horší je to pak s plynnými produkty rozkladu látky, které se uvolňují do vzduchu při extrémně vysokých teplotách (když se pánev přepaluje, respektive při teplotách nad 360 °C). Vdechování těchto výparů může akutně vést k příznakům podobným chřipce – tzv. teflonové horečce.

Proto by se neměla prázdná pánev nebo prázdný hrnec ohřívat na vařiči déle než 3 minuty.

Pokud se v nádobí nachází nějaká potravina, je přehřátí pánve nebo hrnce nepravděpodobné. Ještě před dosažením kritické teploty by se obsah spálil a stal by se nepoživatelným. Například olej se přepaluje a kouří už při teplotách kolem 270 °C, tedy zhruba o 100 °C nižší teplotě, než jaká by byla nutná k tepelnému rozkladu teflonu a vzniku toxických a karcinogenních látek.

Odborníci varují před nádobím s teflonovou vrstvou pouze … majitele ptačích domácích mazlíčků. Ptačí plíce mají prý jinou strukturu a tak reagují i na výpary, které se tvoří při běžných teplotách, při kterých se připravuje naše jídlo.

Poškrábání mimochodem nemá na uvolňování toxických výparů žádný vliv. Při přehřátí je stejně nebezpečná jak nová - tak i stará a poškrábaná teflonová vrstva.

Zdroje: bfr.bund.de


Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 25.4.2024 8:00 | karma článku: 35,67 | přečteno: 2758x