Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

Lidé měli rádi barevné jídlo odjakživa. Dříve samozřejmě neřešili, jakým způsobem vlastně barvy v jídle vznikají. Díky vývoji moderní chemie máme dnes možnost vysvětlit, jak barviva v našem jídle fungují. 

Chemie a fyzika barev

Nejprve si musíme připomenout, jak člověk vnímá barvy a jak barva vzniká. Vše je založeno na vnímání světla. Naše receptory - příslušné buňky na sítnici - reagují na určité vlnové délky fotonů. Vnímání barev je tedy závislé nejen na vlastnostech barevného předmětu, ale také na fyzikálních vlastnostech samotného dopadajícího světla - na jeho vlnové délce. Barevnost předmětů je způsobena schopností některé vlnové délky pohlcovat a jiné naopak odrážet. 

Pigmenty, obsažené v potravinách, vykazují komplexní chemickou strukturu. Součástí takových struktur jsou různé typy vazeb mezi jednotlivými atomy uhlíku. To pro změnu znamená, že se v základní struktuře pohybuje určité množství volně vázaných elektronů - nejsou vázány na jedno místo ale mohou se víceméně volně pohybovat - někdy i po celé molekule. Takové elektrony s volným režimem mohou absorbovat příslušné vlnové délky dopadajícího světla. Následně tyto vlnové délky v odraženém světle logicky chybí - a my vidíme světlo, které má pozměněnou barvu. Už není bílé (jako tomu bývá u běžného denního světla), je různě zbarvené. 

Karoten například pohlcuje všechny barvy bílého slunečního světla kromě červené a oranžové - a my vidíme červenooranžovou mrkev. Podobně fungují i ostatní barviva.

Žlutá barva v dnešní kuchyni: šafrán, žloutek a kurkuma

Zdaleka ne všechny barevné rostliny se dají používat k barvení potravin. Některé barvící molekuly se při zpracování rozkládají a mění své chemické složení, takže už například po převaření nevykazují barevný efekt. Některé rostliny ale produkují trvalá a silná barviva. Mezi nejdůležitější vlastnosti patří rozpustnost a tepelná stabilita barviva. 

Nejspíš nejdražší žlutě barvící přísadou, kterou můžeme v kuchyni použít, je šafrán. Ten obsahuje karotenoidy (například crocin), které jsou dostatečně stabilní na to, aby ve zdraví přežily pečení v troubě. Šafránem se dá tedy mimo jiné barvit různé pečivo.

Tepelně stabilní jsou také beta-karoteny, které obsahuje například mrkev ale také žloutek vajíčka. Slepice samozřejmě samy karotenoidy nevytvářejí - ale barví žloutky svých vajíček barvivy, která vstřebávají ze svého krmiva. Na žloutku vajíčka se tedy dá svým způsobem poznat, čím byla slepice krmena. Traduje se, že intenzivnější barva žloutku svědčí o lepších podmínkách chovu slepic. Není to ale pravda - často se dají nalézt sytě žluté až oranžové žloutky právě u slepic, které nejsou chovány zrovna citlivým způsobem. Stačí je nakrmit směsí s dostatečným množstvím karotenu - aby vejce dělala lepší dojem. 

Jiným žlutým barvivem je kurkuma. Ta je nejen stabilní, ale navíc také hodně vydatná - a špatně se smývá z rukou nebo třeba kuchyňského prkénka. 

Kurkumin se nachází v oddenku rostliny kurkuma a je známý třeba ze směsí kari, kterým propůjčuje typickou žlutou barvu. Kurkumin má i své vlastní E-číslo, je potravinářskou přísadou E 100. Používá se k barvení margarínu ale také džemů nebo hořčic. 

Kurkumin je tepelně stabilní, takže mu nevadí var. Navíc je stabilní v kyselých prostředích, takže se dá používat spolu s ovocem, které obsahuje přírodní kyseliny. Rozkládají ho louhy a také světlo. To vysvětluje vyblednutí hořčice nebo džemů v čirých skleněných nádobkách. 

Příště: Barvy v kuchyni (2) - průmyslově vyrobená žlutá barva

 

Autor: Dana Tenzler | čtvrtek 21.3.2024 8:00 | karma článku: 19,62 | přečteno: 431x

Další články autora

Dana Tenzler

Kolský superhluboký vrt

Pro někoho je to velkolepý vědecký projekt, pro jiného je to místo, odkud se ozývají nářky hříšníků a kde se skrývá brána do pekla. Historie Kolského vrtu. (délka blogu 3 min.)

12.6.2025 v 8:00 | Karma: 27,85 | Přečteno: 442x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Může být v oblacích Venuše život?

Může na Venuši existovat primitivní mikrobiální život? Takový exotický život by se mohl nacházet například ve vrstvě oblaků vysoko nad povrchem planety. (délka blogu 3 min.)

9.6.2025 v 8:00 | Karma: 17,58 | Přečteno: 328x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Jak život přetváří planetu? A co hledat na cizích vzdálených světech?

Jak poznat na cizí planetě, že na ní kdysi existoval život, podobný tomu našemu? Jaké stopy po sobě zanechal pradávný život na Zemi? Paradoxně je najdeme právě tam, kde je člověk nečeká - v neživé přírodě.

5.6.2025 v 8:00 | Karma: 16,83 | Přečteno: 160x | Diskuse | Věda

Dana Tenzler

Divoká minulost systému Kepler-221

Planetární systémy se zdají být na první pohled stabilní a neměnné. Jejich minulost ale může být zajímavá a někdy i dost pohnutá. (délka blogu 3 min.)

2.6.2025 v 8:00 | Karma: 15,13 | Přečteno: 180x | Diskuse | Videoblogy

Dana Tenzler

Planeta 8,5

Co se skrývá pod názvem planeta 8,5? Máme ve Sluneční soustavě planety, o kterých jsme dosud neměli žádné informace? (délka blogu 3 min.)

29.5.2025 v 8:00 | Karma: 17,96 | Přečteno: 250x | Diskuse | Věda

Nejčtenější

Chlípní rudoarmějci na lovu. Slavný fotograf nafotil tutlanou sexualitu v SSSR

11. června 2025

Seriál Jen rok po Stalinově smrti dorazil do Sovětského svazu Henri Cartier-Bresson. Slavný francouzský...

Koruny místo eur. Reebok nabízel oblečení za hubičku, Češi zběsile nakupovali

8. června 2025  17:40,  aktualizováno  18:49

Za neobvykle nízké ceny nabízel oblečení internetový obchod značky Reebok. V sekci „výprodej“ na...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

12. června 2025  10:55,  aktualizováno  16:42

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo...

Na Rakovnicku boural známý podnikatel a miliardář. Řidič druhého auta zemřel

6. června 2025  16:50,  aktualizováno  17:10

Při tragické nehodě ve středu 4. června u Nového Strašecí na Rakovnicku se těžce zranil jeden z...

Plzeň truchlí, oblíbený učitel a psycholog Václav Holeček nepřežil drama u přehrady

10. června 2025  15:55

Ve věku třiasedmdesáti let náhle zemřel oblíbený plzeňský učitel, matematik, vědec a psycholog ...

Tatrovku mám celou v mobilu, říká její nový chorvatský šéf

14. června 2025

Říká o sobě, že rád mluví o číslech a výsledcích. Přišel do nejstarší tuzemské fungující...

Státu dárce nabízel více než třetinu bitcoinů. Chtěl je odečíst z daní

14. června 2025  11:47

Odsouzený provozovatel darknetového tržiště Tomáš Jiřikovský nabízel státu obsah svých bitcoinových...

Planetárium v Praze po dvou letech otevřelo. Návštěvníci stojí dlouhé fronty

14. června 2025  11:41

Pražské planetárium po rozsáhlé modernizaci znovu otevřelo. Prohlédnout si vstupní foyer a hlavní...

„Proč bychom měli vzít právě vás?“ Lidé s postižením při hledání práce stále naráží

14. června 2025  11:34

Máme tu i zdravé uchazeče, proč bychom měli zvolit právě vás? I na takové otázky naráží lidé s...

  • Počet článků 1088
  • Celková karma 18,46
  • Průměrná čtenost 1262x
Pokud vás blog pobaví nebo se v něm dočtete něco zajímavého - je jeho účel splněn. Přijďte si popovídat do diskuze, často je ještě zajímavější než blog sám, díky milým a znalým návštěvníkům. 
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.