Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nám krade blahobyt? Aneb hrrr na ně!

Prý máme šetřit, aby nám bylo lépe. Prý nám bude lépe, když budou na Úřad práce proudit zástupy propuštěných úředníků a smečky dalších lidí, jejichž státní zakázky byly zrušeny. Ale co získáme urputným šetřením? Snad jen řadu nespokojených občanů.

Finanční kolaps způsobený americkými hypotékami naši hospodářskou krizi nezavinil. Příčina se nachází v našich hlavách. Média si zvyšovala sledovanost omíláním závratných částek utopených ve světovém finančnictví. A co jsme udělali my? Začali jsme šetřit. Krize byla v našich myslích. Naše peníze hnily v slamníku, místo abychom je utráceli u řemeslníků, živnostníků a podniků. Proto se propouštělo. Proto se neplatily daně z neposkytnutých služeb. Proto se začalo ještě více šetřit. Toto je ta nekonečná spirála šetření, která nám krade blahobyt. Z toho usuzuji, že se náš blahobyt zvýší, když se do našeho hospodářství opět vrátí finanční prostředky.

Jenomže toho se asi nedočkáme. Z naší milé zemičky se stala dojná kráva pro všechny ostatní. Všichni se nám chytrým Čechům vysmívají, za co všechno odvádíme bankám poplatky. My jsme sice hrdí, jak těm českým bankám roste zisk do astronomických výšin. Ale podívejme se kruté realitě do očí. Onen rekordní zisk skončí na kontech mateřských bank v zahraničí a nám zbudou jenom oči pro pláč. A prázdná peněženka, v které mohlo být o několik stovek měsíčně více.

Ale banky jsou jenom pouhý začátek neúspěchu tržního hospodářství v Česku. Kvůli nedokonalé konkurenci tratíme desítky až stovky miliard ročně, které se vyvádí z našeho hospodářství. Jen si vzpomeňme na naše mobilní operátory. Uvedu jeden příklad z Německa, kde O2 nabízí tarif O2 o. Aniž byste se vázali byť jen na několik měsíců, zaplatíte za minutu hovoru jen 3,34 Kč (0,135 €). Ale tím to nekončí – neplatíte žádný měsíční paušál a především vám O2 nenaúčtuje více než 1113 Kč (45 €) měsíčně. A to se nejedná o žádnou akční nabídku! Nechci vzbuzovat zášť a nenávist, ale musí na nás naši milí mobilní operátoři opravdu tolik vydělávat. Samozřejmě nejsme v Německu. Avšak to je spíše demagogický argument, když se porovná, kolik se do infrastruktury mobilních sítí investuje v Česku a kolik v Německu. Před čtyřmi lety jsem otráveně seděl na zastávce čekaje na autobus. A přitom jsem sledoval přenos televize na mém mobilu přes 3G síť. Zajímalo by mě, jestli už to po čtyřech letech funguje i v České republice.

Samozřejmě nezávidím profit společnostem, které uspějí na trhu s nějakým novým produktem. Ale inovace se v Česku vidí jen zřídka. Předražené značkové obchody, kde se draze vyprodávají jinde neprodejné zbytky produkce. Polostátní firma ČEZ, která se svou nehoráznou marží stala hospodářským kolosem a obávaným vysavačem českých peněženek. Nebojme si to přiznat, ale kvůli neschopnosti regulovat volný trh jsme se stali dojnou krávou celého světa. Stali jsme se těmi, kteří vlastními výdělky budou sanovat ztráty zahraničních podniků, bank a celých států. Snad jen občas si zaletí nějací studenti do Prahy, aby mohli vyprávět, jak se tam skvěle opili. A ostatní k nám budou jezdit na dovolené v mercedesech, aby se pobavili pohledem na tak hloupý národ.

Nedávno jsme si zvolili novou sněmovnu, ze které vyšla snad schopná vláda. Ale tady by přeměna české společnosti neměla končit. Musíme si uvědomit, že už nesloužíme systému jako za komunismu. Z objektů moci jsme se stali jejími vykonavateli. Nyní bychom měli býti svéprávnými lidmi, kteří dokáží přizpůsobit okolní svět k blahobytu svému. Vnímejme svět v souvislostech. Osekat rozpočtový schodek na 5% HDP a amputovat národu obě ruce zvládne každý řezník. Avšak o blahobyt se musí postarat národ jako jeden muž. A to jsme přece my! Nenechávejme ostatní vydělávat na naší lhostejnosti. Nedovolme jim krást náš blahobyt! Zasaďme se o to, aby se tržní hospodářství stalo spravedlivým místem pro rozvoj naší osobnosti.

Autor: Tomáš Chmelík | středa 1.12.2010 14:10 | karma článku: 20,62 | přečteno: 1329x
  • Další články autora

Tomáš Chmelík

Chuť čerstvě nakrájeného sýra z jednoty. Znáte ji ještě?

Při každém výletě na Šumavu zažívám kulinářské orgie. V místní jednotě mi totiž přímo přede mnou nakrájí sýr na tenounké plátky. I ten nejlevnější eidam rázem chutná jako delikatesa. A tak se ptám, proč to nemáme všichni a všude?

31.8.2023 v 10:13 | Karma: 42,01 | Přečteno: 5226x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Vstoupil jsem do strany: jaké to je?

Volby klepají na dveře, a tak se s vámi rád podělím o čerstvé zkušenosti, jak jsem vstoupil do jedné politické strany. Jaké to je? Splnila se má očekávání? Měli bychom při volbách rozlišovat mezi politickými stranami a hnutími?

8.10.2021 v 8:18 | Karma: 10,58 | Přečteno: 326x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Babiš jak kůl v plotě?

Jednoho dne tehdejší komunistický vůdce Milouš Jakeš přiznal, že je sám jak kůl v plotě. Nedlouho poté jeho režim zkolaboval. Možná se smějete, ale neopakuje se historie? Nejsou Andrej Babiš a jeho režim sami jak kůl v plotě?

7.10.2021 v 10:13 | Karma: 18,51 | Přečteno: 386x | Diskuse| Politika

Tomáš Chmelík

Vstávat a běhat! Nic jiného už nám nezbývá

Je zima a občas i sníh. Venku běhají jenom magoři, říkal jsem si ještě před Vánocemi. A pak mi mé tělo dalo na výběr: Buď si nazuješ běžecké boty, nebo ten stres z chaotických vládních opatření a nedostatek pohybu už nerozchodíš.

28.1.2021 v 9:31 | Karma: 15,36 | Přečteno: 312x | Diskuse| Společnost

Tomáš Chmelík

Jak zvítězím nad koronavirem, až se nakazím? Návod pro vás!

Víte, jak se vyzbrojit pro váš osobní boj s koronavirem, až se nakazíte? Nebo ještě nejste informováni, protože všichni pouze straší, místo aby nám konstruktivně radili? Přečtěte si můj příspěvek a vyhrajte váš boj s koronavirem!

14.10.2020 v 10:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko slaví 1. máj, na Střeleckém ostrově zahájili oslavy komunisté

1. května 2024,  aktualizováno  10:18

Přímý přenos Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

V Göringově domě našli archeologové pět koster. Žádná neměla ruce ani nohy

1. května 2024  10:14

Tým polsko-německých amatérských archeologů našel v domě, který patřil říšskému maršálovi Hermannu...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1716x
Člověk, jemuž život nestačil vzít ideály. Velmi by mě potěšilo, kdyby zde prezentované názory přispěly k obohacení naší společnosti a posunuly nás do lepší budoucnosti.

 

Advokát specializující se na německé právo, e-commerce, ochranu spotřebitele a duševní vlastnictví.

 

Jsem členem TOP 09.