Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jarda Jágr a já jsme nemocní

Právě vyšel článek o tom, že Jaromír Jágr má virozu a možná neodletí na MS v hokeji. Všichni jsou z toho na větvi, bodejť, Jaromíra je v týmu třeba. O mně by mohli napsat úplně stejný článek. Ale nenapíšou. Mě na MS nikdo nepotřebuje. Na bruslích se sotva držím a na pravé křídlo ani nedobruslím. Viry jsou mrchy DNA-ovité kapsuloidní. To si takhle bruslíte na tréninku (Jarda) nebo sedíte v kanceláři (já), virus na vás skočí, a už ho máte. Ráno jste jako rybička, pan Růžička nebo můj šéf vás rádi vidí, odpoledne vás zaškrábe v krku a večer se už vezete. Jedete domů (Jarda na Kladno, já do Michle), hlásíte šéfovi, že jste KO (Jarda i já) a snažíte se léčit. V tomto bodě se naše cesty s Jardou rozcházejí (aspoň doufám, v jeho zájmu a tím i v zájmu úspěchu našich hokejistů na MS). 

Zatímco o Jardu se postará mančaft doktorů, vezmou ho do špitálu, prozkoumají, dají nějakou kapačku a odpovídající léky, já mančaft doktorů nemám. Mám obvoďačku. V Praze vyznávají kdysi dávno zavedený systém zvaný „spádová oblast“. Když je mi blbě, že – jak praví klasik – nemám ani tužku, jdu ke své „spádové“ lékařce. Takto blbě mi bylo naposled před 4 lety. Ale dnes ráno, kdy si moje krční mandle začínají žít vlastním životem, teplota překračuje mez slušnosti a klouby otékají nad únosnou míru, se vypravuji na svou „spádovou“ polikliniku. Nejdříve si dlouho vzpomínám, jak se jmenuje moje „spádová“ lékařka. Pak se snažím najít na ni kontakt na webu. Na webu není. Volám na „spádovou“ polikliniku. Tam mi řeknou, že lékařka už tam není, ale mám přijít do stejné ordinace, jako „jsem zvyklá“ a tam bude jiná lékařka. Moc „zvyklá“ nejsem a hlavně ne na to, aby mi někdo jen tak měnil lékaře. Ale co, je mi blbě, snad nová lékařka pozná, co mi je.

 

Vzpomínám, kde ona ordinace v tom megabaráku je. Druhé patro. Šipka k ordinaci je označená jménem původní lékařky, ale sedí v ní jiná. V pěkné vzdušné a čisté čekárně sedí tři nešťastníci. Jásám, neb počet 3 pokládám (naivně) za dost nízký a jímá mě přesvědčení, že dopůl hoďky vypadnu. Skládám se na židli a oči se mi klíží. Minuty ubíhají, desítky minut ubíhají, hodina ubíhá. Když uběhla 90. minuta (to je, Jardo, celý jeden zápas s Rusákama a ještě jedna třetina navíc!!!), dostávám se nařadu (jsem 4. v pořadí).

 

Paní doktorka je letitá žena, na stole má počítač a psací stroj (napadá mě – na co potřebuje stroj, když má počítač?). Na můj pozdrav neodpoví, ale poslechne si moje vyprávění o krku a zázvorovém čaji. Sesumíruje, že mám tyhle a tyhle příznaky a vyjádří myšlenku, že mi vlastně nic moc není. Nějaká teplotka, krček trochu zahleněný, no, paní Čekalová, dejte si na noc paralen, dva pomeranče, a to bude dobrý, koukám, v kartě skoro nic nemáte,vy nestonáte, tak to nebude tak zlý. …a pak jí zajiskří v očích a řekne A na ten krk vám dám Sumamed! Načež já se optám A co je Sumamed? Ona povídá Antibiotikum. Já chci vědět, jaké. Ona povídá, že makrolid. Já chci vědět, který. Ona řekne, že MAKROLID. Já chci vědět, který a protože nejsem nelida, tak napovím, jestli třeba erytromycin nebo streptomycin nebo že by nějaký jiný –ycin??? Paní doktorka už načuřeně odpoví, že PROSTĚ MAKROLID a dál se mnou nemíní diskutovat.

 

Po pěti minutách jsem venku, neschopenku nechci, máme v práci tzv. sickleave, prachy jsou stejné jako bych byla v práci, takže byrokracii ušetříme. Sestra žádá 30 korun poplatek. Za co? Za radu s pomerančem, paralenem a za to, že paní doktorka neví, co je účinnou látkou léku, který mi dává a tím pádem nezná ani mechanismus, kterým lék působí?? Ale nehádám se, dávám tři pětky. V lékárně si Sumamed vyzvednu. Je to azithromycin. No hurá, aspoň to jsem se dozvěděla.

 

Jarda se má. Sice u nás si asi zdravotní pojištění neplatí, ale do špitálu může (asi to cvakne cash, on, nebo hokejový svaz?? Nebo nějaká jiná pojišťovna? Čert ví!), postarají se o něho. Asi mu dají víc než paralen a pomeranč. Když se podívám na výplatnici a vidím, kolik cvakám za zdravotní pojištění, tak si říkám, že to házím z okna – doktorka mi za cca 8 tis měsíčně po dobu 10 let poradí pomeranč a neví, co je makrolidární antibiotikum.

 

Jardo, musíme si držet palce. Abys do Švýcar dorazil, Rusáky porazil, placku přivezl. A já abych to rozchodila, vira pomerančem vyhnala.

 

Tak hodně zdraví všem, sportu zdar a hokeji zvlášť a Kdo neskáče, není Čech!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | středa 22.4.2009 17:34 | karma článku: 19,07 | přečteno: 1490x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.