Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Irena a přijímací pohovory

Mám kamarádku Irenu. Je jí 30, je inženýrka ekonomie, rozumí finančním tokům a kontrolingu, což já ani nevím, co je. Irena je prima, je tak trochu praštěná, veselá a upřímná. Hodně upřímná. Díky své upřímnosti už dvakrát přišla o práci. A práci pak díky své upřímnosti dlouho hledala. Irena totiž nepochopila, že u přijímacích nebo ročních hodnotících pohovorů se moc nesmí říkat holá pravda. Pravda jo, ale zas ne moc. Musí se říkat to, co je pravda a zároveň je to v tu chvíli strategické a politicky vhodné. Irena to odmítá. Momentálně práci má. Bojíme se konce roku, co zase řekne u prvního ročního hodnotícího pohovoru se svým relativně novým zaměstnavatelem. Aby zas celé jaro nehledala práci.

Každý, kdo jsme někde zaměstnaní, jsme prošli aspoň jedním přijímacím pohovorem. Teď je to velmi moderní, píšou se o tom knihy a můžete zaplatit spoustu peněz „koučům“, kteří vás v tom proškolí. Máte si přečíst něco o firmě, kde se o místo ucházíte, o práci, kterou chcete, máte se vykoupat, slušně obléci, učesat a vyčistit nehty. Máte tam sedět rovně, zpříma hledět a nebát se. Irena o hygienu dbá, toho se nebojíme. No, ty vlasy, ale co máte dělat s neposlušnou jemňoučkou slámou. Irena není typ, který by dal pár tisíc za nějakou trvalou. Je to nepraktické pro její časté pobyty v hospodě. Ale na pohovor se slušně oblíkne a rozhodně se nebojí odpovídat na otázky. Horší je to už s tou vlastní přípravou. O firmě, kde se uchází o místo, toho většinou moc neví. Ale umí to odargumentovat.

 

Z první práce po škole vyletěla, když na ročním hodnotícím pohovoru řekla, že práce je OK, ale že zas tak strašně to nežere, že je jí jedno, kdo jí platí, hlavně když jí platí a pokud na ni nebudou vyloženě hnusní, tak že tam zůstane. Po novém roce byla vyhozena za neloajálnost. Nechápala, proč. Vždyť přece všichni chodí do práce pro peníze a aby je nikdo nebuzeroval! Byla naštvaná.

 

Obešla pár pohovorů a místo dostala. Sice nechápeme, jak je to možné, když na otázku, proč u nich chce pracovat, řekla, že to má blízko domů. Když se ptali, co ví o jejich firmě, tak řekla, že viděla logo v inzerátu a na dveřích a dál neví, ale název té pozice je jí známý a uměla by to dělat. Říkala, že přijímací pohovor byl příšerný, nechali je čekat s ostatními kandidáty šíleně dlouho na chodbě, kde byla strašná nuda, tak ona zmuchlala nějaký papír, hodila ho po jednom tom kandidátovi se slovy Pojďte se koulovat, ale nikdo se nekouloval. Prý se jich pak ptali, co dělají ve volném čase, a Irena řekla, že jezdí na kole a plave, a ostatní říkali, že rádi hlavně obchodují s cennými papíry a vyjmenovali metody, které k tomu užívají. Nicméně vybrali Irenu. Z této firmy ji ovšem vyhodili po pár měsících, když na hodnotícím pohovoru se pustila do šéfa, proč ji tam bral, když pro ni nemají žádnou činnost a ona chodí do práce se nudit a nemá do čeho píchnout. Byla opět bez práce.

 

Teď je na třetím místě. Zase tam řekla, že hlavní předností firmy je, že je blízko jejího bydliště. Psychotesty asi prošla, i když prý vůbec nechápala, na co se jí ptají. I když to jí nevěřím, ona je chytrá jako opice. Je tam a pracuje. Hrozně nadává na firemní posedlost excelem, tabulkami a vším, co tenhle excel umí a její šéf se v tom vyžívá. Přemlouvám ji, aby ty nadávky na excel neříkala na ročním hodnocení, jinak bude zas bez práce. Jsem zvědavá, jestli si to vezme k srdci. Ale třeba ji ty přijímací pohovory baví.

Autor: Zuzana Čekalová | čtvrtek 18.9.2008 18:59 | karma článku: 21,67 | přečteno: 2319x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Milion hostů a vzkaz Rusku. Ve Francii odstartovaly oslavy 80. výročí Dne D

5. června 2024  13:19

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve středu zahájil třídenní oslavy 80. výročí vylodění...

Vláda rozšiřuje možnost získání osvědčení účastníka odboje proti komunismu

5. června 2024  5:40,  aktualizováno  13:15

O osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu budou nově moci za dotyčného, i když ještě...

U hnojiště na Olomoucku někdo pohodil dvě štěňata, zřejmě pocházejí z množírny

5. června 2024  13:03

Dvě pohozená štěňata stará zhruba dva až tři měsíce našli lidé v úterý vpodvečer ve Štěpánově na...

Za odebrání dětí zapálil úřednici auta i dům, viní policie muže. Je ve vazbě

5. června 2024  13:03

Otřesný případ vyšetřuje policie na Karvinsku. Muž z Havířova podle policie zapálil automobil...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4174x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.