Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko-moravské jazykové bariéry 2 – špíz s vepřovou játrou

Jazykové bariéry mezi Čechami a Moravou jsou rozsáhlé a nemůžu si pomoct, při každé návštěvě své rodné severní Moravy najdu materiál na toto téma:) Minulý víkend jsme jeli k našim zas a protože měla půlka rodiny narozky a mámu už přestalo bavit pořádat velkolepé oslavy doma, šli jsme do restaurace. A tam vám bylo materiálu!!!:)

Nutno ještě přidat, že krajově-rodinnou specialitou naší rodiny je pořádání oslav a sešlostí při jakékoliv příležitosti. Prý je to polskému národu vlastní a protože máma je národnosti polské, možná to odsud pochází. Táta si ovšem mámu dobírá a říká, že polsky už zapomněla a česky se ještě nenaučila, což není tak daleko od pravdy, ale v našem kraji to tak prostě je:) Každopádně když jsme si my, generace dětí, začali domů vodit své potenciální a pak trvalé životní partnery, tito partneři byli díky naším studiím jinde než v Ostravě většinou z jiných krajů republiky. A tam někde se datuje počátek mísení národů polopolského, moravského a českého:) Sestřenka na veterině si přivedla Jakuba z Uherského Hradiště, což není taková pecka a Jakub naše zvyky celkem ustál. Bratránek stavař si přivedl Marcelu ze Zlína, což je skoro totéž, ale Marcela měla s adaptací problém o něco větší. Můj brácha ekonom si přivedl Radku z Olomouce a k našemu překvapení její hanácká rodina nebyla až tak společensky založená a pro Radku bylo zjištění, že skoro každý letní víkend se na zahradě schází 20 dospělých, 15 dětí, 6 mimin a 10 psů a všichni se vesele baví a grilují a koupou se, dost šokující. Občas nám vypráví, jak ze zahrady utíkala do baráku, aby aspoň chvíli měla klid. A já jsem si pak namluvila Pražáka křtěného Vltavou, který, co si budem povídat, si musel tu cestičku prošlapávat asi nejdrsněji, protože pravicově orientovaný amerikanofil a fanoušek Slavie, to není zrovna kombinace, která by na severu Moravy byla z nejpopulárnějších;-). Nicméně se mu to povedlo a s definitivní platností se dá říct, že po třech letech manželství se mnou je „náš“:).

 

Každopádně „mísení národů“ prospělo oběma stranám. Našinci pochopili, že i lidi odjinud můžou být normální, že opravdu ne každý rozumí nářečí kombinující polštinu, češtinu, slovenštinu a němčinu a co bylo nejvíce zdrcující, to byl poznatek, že v Praze nežijou zelení mužíčci s tykadlama ověšující se zlatem nakradeným na Moravě:) No a „cizinci“ zase zjistili, že Ostrava a Karviná nejsou městy, kde se chodí po kolena v mouru z uhlí a úsloví „fandi, ale zůstaň opočlověkem“ na Baníku platí jen pro pár lidí.

 

Vztahy s ne-moraváky byly asi opravdu největší školou pro naše rodiče. Můj táta prostě musel pochopit, že když mi volá spolužačka z VŠ z Pardubic, tak on se do telefonu musí snažit mluvit česky, jinak ona mu opravdu, ale opravdu nerozumí (to bylo v dřevních dobách, kdy nebyly mobily a museli jsme si volat do bytů našich rodičů, to už je opravdu dávno). A když pak Lucie z Pardubic nebo Pavla ze Vsetína, nemluvě o Radce z Českých Budějovic dorazily přímo k nám domů, nebylo opravdu možné mluvit „ponaszymu“, protože pro ně to je cizí jazyk.

 

Ale vraťme se k pobytu v restauraci v Orlové minulou sobotu:) Na stole stál malý jídeláček s nápisem „hodně muziky zamálo peněz“ a nabízeli „uzené žebra“. OK, střední rod nezvládají ani hlasatelé v televizi. Ve velkém jídeláku pak byla položka „špíz z panenky s vepřovou játrou“. Řekla jsem mámě „Šafránek, vysvětlete tady Mirečkovi,co je to pomnožné číslo“, ale máma to nepochopila. Játra je prostě játra, ženského rodu, čili 7. pád zní „s tou játrou“ a hotovo. Číšník pak spočítal zájemce o pivo a řekl „Dobře, takže dva piva“. Můj muž se už ani neuchechtl, protože dva piva, dva auta a dva jabka už ode mě důvěrné zná.

 

Tak přeju hodně porozumění a málo nedorozumění. A ať už je jaro teraz hned, bo ty poslední dva jara přišly fakt pozdě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | sobota 21.2.2009 12:35 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1829x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.