Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

16 km za 7 miliard na 5 s ve zprávách

Často jezdím pracovně nebo za rodinou na Ostravsko. Proto sleduju každý postup stavby dálnice D47 v těchto končinách. Moc mě potěšilo otevření 20 km z Bohumína do Bravantic a jsem nadšená, že už nemusím přes všecky ty Hrabůvky, Příbory a Nové Jičíny. S radostí jsem sledovala, jak se staví obchvat Lipníka a Hranic. Minulý týden jsem tudy jela; cesta už byla hotová, cedule už jen škrtnuté oranžovou páskou. ŘSD avizovalo otevření tohoto úseku v listopadu, akorát jsem nevěděla, kterého, takže jsem ještě jela přes Hranice s jejich úžasnými kruháky. Na web ŘSD jsem nekoukala, takže mě včera překvapil kamarád, který mi volal z trasy Brno-Ostrava, jestli nevím, v kolik hodin se má nový úsek dálnice otvírat, protože se tak mělo stát právě včera. V rádiu prý ani slov, tak jestli něco nevím. Otevřela jsem internet na hlavních zpravodajských portálech, ale tam taky nic. Tak jsme to dál neřešili s tím, že to asi neproběhne. Ovšem na webu ŘSD pak zpráva o otevření kusu nové dálnice byla. Ovšem nikde jinde ani slovo. Nechápu to.

Možná neumím hledat, ale na idnes.cz jsem žádnou zprávu o 16km nové dálnice za 7 miliard nenašla. Televizi jsem sledovala asi tak od čtyř, taky ani slovo. Takže zájemci z celé země o cestu na sever Moravy nějak neměli šanci oslavit další zkrácení a zpohodlnění cesty autem tam.

 

Mám za to, že v podmínkách naší země, kde jsme na tom s dálnicemi bledě a kde každý kilometr stojí hromadu času hádek s tzv. ochránci přírody, majiteli pozemků a pak hromadu peněz, bychom se mohli o takové věci z masových médií dozvědět. Ten kamarád Petr si ze mě dělal legraci, že my tady v Praze o nějaké dálnici do Ostravy nevíme, že je mu to jasné – co je za Průhonicema, to není. Když jsem pak viděla, že na ČT24 na celostátním veřejnoprávním kanálu běží celé odpoledne informace o tom, že Vyšehradský tunel bude pro tramvaje otevřený už od čtvrtka místo od neděle, říkala jsem si, že na tom možná něco je.

 

Až v hlavních zprávách jsem se dočkala. Někdy před půlosmou, v kraťoučkém, pársekundovém prostřihu, záběr na nůžky stříhající pásku, jednu směrovku na Ostravu a jedna věta, že teda kus dálnice je otevřený. Hned pak následovala asi stejně pro celý stát důležitá informace, že Brno přišlo o hokejový stadion na Lužánkách (nic proti Kometě, taky jsem tam na hokej chodila) a pak že u Strakonic nějaký magor přejel chlapa, popovezl ho kus dál a znovu ho přejel (chudák přejetý kluk). Tento rozsah zprávy mě taky neuspokojil, spíš zklamal.

 

Nemůžu si pomoct a nechci být vztahovačná, ale… Když se otvíral 6km dlouhý úsek D3 u Tábora, to bylo slávy. Natřásal se ministr dopravy, premiér, lítaly zátky od sektu. O měsíční opravě Vyšehradského tunelu se mluvilo týden, lanovém mostě na jižní spojce taky. O hádkách s ochranáři v severních Čechách a paní, co nechtěla prodat pole u Hradce Králové, taky. Ale když se konečně otevře docela velký kus dálnice okolo Hranic, tak ani ťuk. Neustále dokola se omílá Rath, Lisabonská smlouva (kterou nikdo nikdy nečetl ani číst nebude), Hlídač číslo 47 a prsa Dominiky Mesárošové, ale něco praktického pro život, to nestojí za řeč.

 

No nic, pomůžeme si sami. Nelze spoléhat na velkomédia, velkoportály a velkozprávy. I když se to od nich chce a očekává, nakonec co si nezjistíme sami, to nemáme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Čekalová | středa 26.11.2008 8:33 | karma článku: 24,02 | přečteno: 1775x
  • Další články autora

Zuzana Čekalová

Jak jsme ve frontě v Tesku uctili Václava Havla

Opřela se do francouzských berlí a do kapsy napcala vypadávající šálu. „Já chtěla zaplatit tím kuponem, co mi dcera dala k vánocům, osm stovek, pane, osm stovek! A víte, co mi řekla? Ta u tý pokladny? Že prej ty kupony neberou, že je pokladna nezná! Osm stovek! Dárkovej kupon, tady koupenej, a pokladna ho nezná? Já tady budu stát a budu čekat, protože tohleto si přece nenechám líbit!“

18.12.2012 v 10:57 | Karma: 23,62 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

ONI, ti všemocní tam nahoře. Kdo vlastně???

„O tohle by se měli postarat, to takhle nejde.“ „Tu cestu by měli opravit, ty díry jsou hrozné.“ „To je tak drahé, to by měli nějak regulovat.“ Taky jste to už někde slyšeli? Nebo variaci na toto téma? Já to slyším často. A vždycky se toho navrhovatele ptám: „A kdo teda by to měl udělat? Kdo jsou ti ONI“? Navrhovatel často znejistí a zjistí, že neví. Prostě ONI, ti, co se o TO starají. Kdo ONI? A o CO se starají?

25.6.2010 v 19:27 | Karma: 15,27 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Etika pouličních prodejců – před nemocnici ne!

V poslední době musím bohužel častěji než jindy docházet k lékaři. Vyprávění o tom, že v březnu zavoláte k lékaři, že vás bolí noha, zda by se vám na to nemrknul a on řekne Jasně, nejbližší termín máme v červenci, teď opominu. Ale má to souvislost – když se v tom březnu objednáte na červenec, tak máte dvě možnosti – buď vás bolest přejde, nebo se zhorší natolik, že pak lékař na vás křičí Proč jste nepřišla dřív?? Jsem případ něco mezi – noha bolela tak příšerně, že jsem nevyčkala do termínu objednání, ale šla na pohotovost už v květnu... Dřív jsem nepřišla proto, že jaksi nebylo kam, leda na tu pohotovost, že ano. A tak tam pak musíte furt, protože stav se za těch pár měsíců dost zhoršil. No, ale takový je systém.

15.6.2010 v 12:31 | Karma: 23,43 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

Nechápu, za co lidi utrácejí

Vyprávěl dneska chytrý pán v televizi, že lidi šetří, mají málo peněz, kupují levné věci, méně utrácejí. Rozproudila se doma debata, za co lidi tak strašně utrácejí, že se pořád musí řešit jakési rozhodčí doložky ke spotřebitelským úvěrům, že se vůbec uživí lichvářské firmy půjčující „rychlé“ peníze na obrovské úroky a proč si lidi u nich vlastně půjčují. Protože my doma to jaksi nechápeme.

24.4.2010 v 21:50 | Karma: 30,78 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Ostatní

Zuzana Čekalová

O zraněné kobře aneb Domácí komunikace

Čím dál tím víc jsem přesvědčená, že nejmenší územní jednotkou, kde se používá unikátní komunikační jazyk, není stát, ani oblast, ani město, ani městská část, ale každá rodina. A jsem si jistá, že k tomu přispívají děti v rodině obsažené. Každé dítě, když se učí mluvit, si zjednodušuje slova tak, aby se mu dobře vyslovovala. Spousta těch nejroztomilejších slov pak přijmou dospělí a začnou je používat i mezi sebou. Zkomoleniny pak přispívají k jakémusi ještě intimnějšímu sblížení nejbližších lidí. Veselo může být, když se pak tyto zkomoleniny tak zautomatizují, že je použijeme i mimo rodinu. Tuto situaci pak dělíme na dva děje podle toho, jestli naším partnerem v hovoru je kamarád, nebo naprosto cizí člověk. Kamarádovi to zajisté vysvětlíme, ten se zasměje a je to. Cizí člověk si nejdříve myslí, že špatně rozuměl a když mu zkomoleninu zopakujete, pojme podezření, že jste asi cvok.

9.1.2010 v 18:37 | Karma: 16,84 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

KOMENTÁŘ: Evropa udělala osudovou chybu. Migrace je druh nevojenské expanze

11. května 2024

Premium Věcně nesmyslnou teorií multikulturalismu Evropa rozpoutala migrační vlnu, která starý kontinent...

Polsko tíží migrační tlak z Běloruska. Na hranici si vybuduje opevnění

11. května 2024  14:39

Polsko vybuduje opevnění na své hranici s Běloruskem, aby čelilo migračnímu tlaku, který podle něj...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4173x
Nejdůležitější místo v životě má rodina a veselí.