Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ženy bez přípony –ová a Piráti s nadějí

Novela zákona o matrikách dává naději ženám, které se nemohou smířit s příponou –ová a také všem, kteří se nemohou smířit s tím, že se u nás stále mluví česky.

 

Český jazyk toho už prožil opravdu hodně. Před staletími byl pohřben do rakve zatlučené německými hřeby, aby ho obrozenci exhumovali a vdechli mu nový život. Spolu se svým národem přetrpěla čeština porobu druhé světové války, pokusy reálného socialismu i současný soustředěný útok všudypřítomné angličtiny. Ostatně, právě v těchto dnech si kritiku a zesměšňování od médií užívá ministryně Schillerová kvůli tomu, že si dovoluje neumět anglicky dostatečně dobře. Nicméně o češtinu jako takovou strach nemám. Stejně tak se nemohu považovat za nějakého bojovníka za čistotu mateřského jazyka, a to už jen z toho důvodu, že patřím k té většině Čechů, kteří ani svůj rodný jazyk neovládají dokonale a bezchybně.

Leč spor o příponu –ová v ženských příjmeních, to je – hezky česky řečeno – takový evergreen. Čas od času se prostě vyskytne osoba, která přesvědčí sebe samotnou, že nemá mindrák, nýbrž politický názor zvaný feminismus, a vsugeruje si také, že bez přípony –ová jí bude na světě lépe. Praktický rozdíl mezi ženami tohoto typu a ženami s přirozeným, zdravým sebevědomím ukázala například „první feministická vláda na světě“, která se přímo hlásila k „feministické zahraniční politice“, tedy vláda Švédska /1/. Její až do morku kostí feministické členky při návštěvě Íránu poslušně oblékly dlouhé kabáty a šátky, aby ukázaly, jak to s tím bojem proti ponižování žen doopravdy myslí. Jiné političky při návštěvě jiných islámských diktatur samozřejmě chodily prostovlasé a v obvyklých kostýmech, nicméně neodbočujme od tématu českých ženských příjmení.

Pirát Ondřej Profant a vládní zmocněnkyně pro lidská práva za ANO Helena Válková prosadili v návrhu zákona o matrikách změnu, která ruší současné podmínky, které musí splnit ženy, pokud žádají o uznání nepřechýleného příjmení /2/. Zatím tuto možnost měly především ženy, které si vzaly cizince, měly jinou než českou národnost, nebo žily v cizině.

Pan Profant svoji žádost odůvodňuje neuvěřitelným výrokem:

"Současný právní stav nutí ženy, které chtějí příjmení bez -ová, ke lži. Ženy by měly mít možnost o svém příjmení samy rozhodnout, bez zbytečné šikany ze strany úřadů," /3/.

Je to typický příklad způsobu myšlení těchto lidí: Pokud něco chci, tak na to mám automaticky právo, bez ohledu na relevantní důvody, proč to nejde. A jestliže mi to, co požaduji, ostatní okamžitě nezařídí, tak se z jejich strany jedná o šikanu. Tentokrát jsou tedy šikanou pravidla české gramatiky, ponechám na fantazii čtenářů, co se stane šikanou příště. Upozorňuji však, že realita většinou překoná i tu nejbujnější fantazii. Ještě zajímavější je to s tím "nucením ke lži". Dovedu připustit, že současný stav nutí některou ženu přijmout něco, co nechce, ale v čem má spočívat ona "lež?". Vysvětluji si to tak, že pro tyto demagogy je lží cokoli, co neodpovídá jejich vidění světa.

Skutečnost, že na příponu –ová se neútočí pouze tehdy, pokud je projednávána novela zákona o matrikách, ale téměř neustále, dokládá například devatenáct let starý článek jisté zvláště fanatické feministky /4/ jménem Jana Š. Raketa (ne, nedělám si legraci), ve kterém najdeme myšlenkové perly typu:

„Pro nás je přechylování a koncovka -ová výrazem patriarchálního stereotypu vlastnění ženy a volné manipulace s ní, „

Tento výrok dokazuje řekněme vnitřní nevyrovnanost oné osoby, kterou právě tato nevyrovnanost neustále nutí vyhledávat i ty nejabsurdnější důvody k tomu, aby se ujistila, že jí ten zlý svět ubližuje. Bohužel nikdy nezjistí, že problém je uvnitř a ne venku. Dotyčná osoba však jde ještě dále a dokonce požaduje, aby mohla svoje příjmení v průběhu života měnit opakovaně, a vše se vždy zapisovalo do matriky. Evidentně se tu nejedná o případ pro matrikáře, nýbrž pro specialistu ze zcela jiného oboru.

Mimochodem, jestliže se nějaký pán jmenuje Vlasta Krejčí, protože jeho otec přijal příjmení své ženy, necítí se Vlasta taktéž ponižován přivlastněním k nějaké ženě? A neproklíná navíc češtinu za to, že neumožňuje v jeho jméně rozlišit, jakého pohlaví je jeho nositel? Nebude pro sebe žádat změnu zákona, aby se cítil komfortně? Onen návrh zákona je tedy očividně nedokonalý, poněvadž nemyslí na všechny teoreticky možné případy a vždy se najde někdo, kdo bude "šikanován". Jenže Piráti a podobní liberální progresivisté nebudou spokojeni, dokud nebudou uzákoněna všechna, byť sebenicotnější "práva", která si ten či onen z nich vymyslí. Je to úkol vpravdě sisyfovský, leč i v nesmyslných počinech lze hledat smysl života, zvláště života politického, neumí-li dotyční řešit skutečné problémy.

Jazykovědec Karel Oliva se zastává přechylování u ženských příjmení z řady logických důvodů, které vysvětluje v tomto rozhovoru /5/. Jako zásadní důvod uvádí celkovou stavbu našeho jazyka, který je na přechýlená ženská příjmení uzpůsoben. Taktéž na příkladu Nováková versus Novákova dokládá, že o žádné přivlastnění se u českých ženských příjmení nejedná. I z tohoto důvodu tvrdím, že žádná žena nemá důvod cítit se příponou –ová ponižována nebo omezována na své důstojnosti a svých právech.

Svět se globalizuje a unifikuje. Buďme rádi a vděčni za vše, co je určující pro naši národní a kulturní identitu. Jejím zásadním nositelem je náš jazyk a koncovka –ová je u příjmení české ženy většinou tím prvním, dle čeho cizinec pozná její národnost. Buďme na naši národnost a na náš jazyk hrdí!

Zdroje:

 

  1. https://www.info.cz/svet/svedska-ulicka-hanby-delegace-prvni-feministicke-vlady-na-svete-si-v-iranu-oblekla-hidzab-4611.html
  2. https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prechylovani-zenska-jmena-bez-pripony-ova-snemovna-zakon.A200514_132126_domaci_kop
  3. https://echo24.cz/a/Sza27/bez-povinneho--ova-zeny-si-budou-moci-vybrat-neprechylene-prijmeni-doporucil-vybor?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
  4. https://www.feminismus.cz/cz/clanky/ova
  5. https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/prechylovani-ova-karel-oliva-cestina_1909050741_pj

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Burget | pátek 15.5.2020 14:00 | karma článku: 38,82 | přečteno: 1277x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 38,23 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,68 | Přečteno: 836x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,73 | Přečteno: 235x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 6,57 | Přečteno: 54x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 9,84 | Přečteno: 113x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Wildersův kandidát na premiéra má problém. Dohnal ho lék proti rakovině

20. května 2024  13:20

Hlavní kandidát na budoucího nizozemského premiéra Ronald Plasterk čelí kritice kvůli patentu na...

Opilý cyklista po pádu usnul přímo na silnici. Naměřili mu přes čtyři promile

20. května 2024  13:05

Cyklista, který projížděl v pátek po 21. hodině úsekem mezi Švrčovem a Lazníky na Přerovsku, při...

Zápas Česka s Rakouskem byl na ČT zatím nejsledovanější, dívaly se až dva miliony lidí

20. května 2024  13:03

Páteční zápas Česka s Rakouskem na MS v ledním hokeji byl zatím na kanále ČT Sport s 1,88 milionu...

Maturanti se zlepšili v testech z češtiny a matematiky, hůře jim šla angličtina

20. května 2024  13:02

U státních maturitních zkoušek letos nezvládlo didaktické testy z českého jazyka méně studentů než...

  • Počet článků 234
  • Celková karma 31,56
  • Průměrná čtenost 2710x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik