Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Útok na Kapitol

Sídlo zákonodárného sboru USA - Kapitol, se stalo terčem útoku. Neútočili tam mimozemšťané, ani nepřátelské cizí mocnosti, nebyla to fantazie Hollywoodu, nýbrž hněv některých občanů USA nad výsledkem prezidentských voleb.

Není-li zpochybnitelný fakt, že vyhrál Biden, je nyní již zřejmě také nezpochybnitelný ten fakt, že systém voleb prezidenta USA nemá u podstatné části občanů Spojených států důvěru.

Dle informací médií vzali Kapitol útokem příznivci prezidenta Trumpa, přičemž policie použila slzný plyn, ba dokonce i střelné zbraně a hovoří se o čtyřech lidských obětech /1/.

Je to šok pro veřejnost USA i pro celý svět, nebo se to dalo čekat? Bohužel, druhá možnost je ta, která se stala skutečností. I kdybychom jako celý svět nečelili epidemii koronaviru, věděli bychom stejně dobře, že USA jsou už delší dobu třaskavou směsí. Onen "Melting pot", čili "tavící kelímek" opět ukázal, že i v nejušlechtilejší tavené slitině zůstává struska a další nečekané prvky, které lze odvětrávat jen do určitého objemu a do určitého počtu složek v oné směsi. 

Třaskavými složkami tu nebyla jen "lidská práva", jmenovitě práva Afroameričanů, na jejichž životech by prý mělo obzvláště záležet od doby, kdy se jeden z nich stal obětí pravděpodobně neadekvátního až zákon překračujícího policejního zákroku.

Mnohem delší dobu zůstávaly v peci neroztavené a čekající ještě podstatnější složky, jako jsou další lidskoprávní konstrukty ohledně údajně znevýhodněných občanů z řad homosexuálů, osob s neurčitou sexualitou, dokonce i osob čítajících celou polovinu lidstva, tedy žen, a všech dalších, jejichž údajně ponižující zařazení v lidské společnosti prý bylo a je diskriminující. To vše vyprovokovalo nesmiřitelnou nenávist mezi širokými vrstvami společnosti a jejich politickými představiteli, až dochází k obětem na životech na základě výsledku voleb.

Jakkoli bych si přál, aby se ve Spojených státech lidé vrátili ke zdravému rozumu a schopnosti pohlížet na sebe jako na sobě rovné bez rozlišování výše uvedeného, a k tomu třeba ještě bez rozlišování politických preferencí či náboženského cítění, je jistě mně i Vám zřejmé, že problém stejného druhu máme i my v Evropě, ba i přímo v České republice.

Také zde bojujeme zbytečné války. Také zde oživují veřejný prostor debaty o nepodstatném, ať už tématicky (ona zmíněná, prý porušovaná "lidská práva" některých skupin), nebo definičně (co je to "epidemie", co jsou ta "lidská práva"), ba často jen tupě ideologicky ("Jsou Čína a Rusko zlé" a "USA a EU naopak hodné?").

Nechci se dožít toho, abychom i v České republice vytvořili stejně třaskavou směs, které jsme svědky ve Spojených státech. Chci se především dožít toho, abychom všichni beze strachu z čehokoli - a třeba zrovna strachu z nákazy koronavirem - mohli letos na podzim jít stejně tak do přírody, jako k volbám, které určí další léta vývoje naší země.

Při pohledu na to, co se nyní děje v zemi, se kterou máme tolik společného, a která je nejen nám, ale i celému světu tak dlouho předkládána jako vzor úspěchu a stability, si přeji dívat se u nás na něco v tomto smyslu opravdového, ne na reklamní slogan mocné nadnárodní lobby.

Ať už další léta společenského vývoje Českou republiku nasměrují kamkoli, k Evropské unii, nebo směrem ven z ní, vždy bude pro nás všechny zásadní to, jak se postavíme ke konkrétním, nikoli ideologickým problémům, a do jaké míry si nad nimi zachováme kontrolu jako občané i jako země.

Věřím, že Česká republika může být světu v mnoha ohledech příkladem. Nechci se však dožít toho, kdy bude jen pitomé téma zvolení či nezvolení nějaké strany či prezidenta důvodem k tomu, aby jinak příkladní lidé pozbyli rozumu a vrátili se k primitivním emocím.

Přeji nám všem co nejlepší rok 2021!

 

Váš

 

Lukáš

 

 

 

 

 

 

 

Zdroje:

 

1) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-spojene-staty-americke-kapitol-obeti-trump-priznivci-biden.A210107_055011_zahranicni_bro

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Burget | čtvrtek 7.1.2021 7:00 | karma článku: 33,18 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Atentát na Roberta Fica

Ať je pan Fico jakýkoli, je to bojovník a já věřím, že svůj boj o život vyhraje. Přejme mu plné uzdravení, jeho blízkým mnoho sil a vyšetřovatelům všechny prostředky k usilovné a nezaujaté práci!

15.5.2024 v 16:56 | Karma: 28,74 | Přečteno: 599x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 33,12 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,35 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 42x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,74 | Přečteno: 106x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 234
  • Celková karma 30,14
  • Průměrná čtenost 2684x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik